Szerző: Koi Tamás

2011. szeptember 19. 15:54

Még itt sincs, de már betiltaná az iPhone 5-öt a Samsung

Még meg sem jelent az új iPhone, már most szinte biztosra vehető, hogy az új generációs változat az Apple és a Samsung közt zajló szabadalmi vitának újabb táptalajt ad.

Betiltatná az iPhone 5 készülékek koreai forgalmazását a Samsung Electronics, mely a mobil premierje előtt bő egy hónappal már biztos benne, hogy az Apple új telefonja megsért majd bizonyos Samsung-szabadalmakat. A lépés tovább élezheti a két cég közt az utóbbi hónapokban egyre feszültebbé váló helyzetet, emellett nyilvánvaló válasz az Apple elsősorban Európában és Észak-Amerikában folytatott jogi hadjáratára.

Az olykor bohózatba illő bizonyítékokkal alátámasztott szabadalmi peres ügyekből az utóbbi időszakban jócskán kijutott a két cégnek: az Apple és a Samsung jelenleg legalább 23 bírósági eljárásban áll felperesi vagy alperesi pozícióban, részben a két cég által forgalmazott telefonok, részben pedig a tabletek érintettsége kapcsán. A perek száma októbertől biztos, hogy bővül, a Samsung egy neve elhallgatását kérő magas rangú illetékese a Korea Timesnak tegnap úgy nyilatkozott, a cég azonnal kezdeményezi az iPhone 5 kitiltását Dél-Koreából, amint a készülék piacra kerül.

A dél-koreai gyártó szerint az iPhone 5 a rádiós egységgel kapcsolatos, a Samsung tulajdonában álló szabadalmakat sért, melyek egyébként a korábbi iPhone-okban és az iPad 2-ben is jelen vannak - a cég ezért Németországban pár hete már pert is indított az Apple ellen. A multi itt (illetve Ausztráliában) azután váltott offenzív taktikára, hogy az Apple sikerrel korlátozta bírósági úton Galaxy Tab 10.1 tablet importálását és forgalmazását a Samsung helyi leányvállalatai számára.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A nagyobbik Galaxy Tab tablet ügyében éppen szeptember elején hozott másodfokú ítéletet a düsseldorfi bíróság, melyben fenntartotta elsőfokú ítéletét. Fontos ugyanakkor, hogy míg a tabletek esetében formatervek (közösségi formaterv) kapcsán megy a jogvita, addig az iPhone-ok és Galaxy okostelefonok esetében elsősorban a rádiós modul és a felhasználói interfész (szoftverszabadalmak) áll az eljárás fókuszában.

Az Apple jelenleg két koreai szolgáltató, az SK Telecom és a KT kínálatában szerepelteti az iPhone-t, ha az ázsiai országban a forgalmazást betiltanák, ez a két szolgáltató biztosan kénytelen lenne levenni a polcokról a termékeket. A két cég egyébként eddig nagyjából 3,1 millió iPhone-t adott el Dél-Koreában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról