:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 13. 12:13

Megvette a NetLogic-ot a Broadcom

Fontos szereplőt vásárolt a Broadcom, megduplázta részesedését a mobiltelefon-hálózatokba szánt vezérlők piacán. A NetLogic drága volt, de a vállalattal ütemesen növekvő piacon erősödött a Broadcom.

Hatalmas összegért, 3,7 milliárd dollárért megvásárolta a NetLogic-ot a Broadcom - jelentette be a két vállalat. Az ár igen jelentős, 57 százalékos felárat jelent a NetLogic tegnapi záróárfolyamához képest. Az idén húsz éve alapított Broadcom ezzel tovább erősítette vezető szerepét a különböző hálózati funkciókat ellátó lapkák piacán. A Broadcom bejelentése szerint a felvásárlással egyes piacokon, például a mobilhálózati chipek területén megduplázódik majd részesedése.

A NetLogic olyan, 3G-s és 4G-s hálózati chipeket és specializált processzorokat készített, amelyek a különböző mobilszolgáltatók infrastruktúrájának fontos részeit adják. A mintegy 4 milliárd dollárosra becsült piac robbanásszerűen nő, ahogy a szolgáltatók az új standardoknak megfelelően átalakítják bázisállomásaikat és egész hálózatukat. A NetLogic jelenleg a Cisco és az Alcatel-Lucent felé ad el, de hamarosan megkezdik szállításaikat a HP, az Ericsson és a ZTE felé is. Az iparági szakértők szerint a NetLogic rendkívül erős termékporfólióval bír, a vállalat által tervezett lapkák sok tekintetben egyedülállóak a piacon, ráadásul az ilyen termékek fejlesztése nagyon idő- és erőforrásigényes feladat.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Broadcom a felvásárlással a klienseszközökbe szánt lapkák mellett a hálózati infrastruktúrában is komoly szereplő lesz. A diverzifikálásra szükség is van, a mobil klienseszközökbe szánt lapkák piacán ugyanis a vállalat számára kedvezőtlen trendek érvényesülnek. Az ARM processzorokat gyártó nagyobb vállalatok ugyanis egyre inkább integrált megoldásokban gondolkoznak, ahol az ARM-magok és grafika mellett a hálózati vezérlő is egy chipen helyezkedik el. A kiút a saját, nagy teljesítményű integrált alkalmazásprocesszorok gyártása lesz, ennek érdekében a Broadcom széles licencmegállapodást kötött az ARM Holdinggal még februárban, az első ilyen termékek jövőre érkezhetnek.

A hírre a többi, a NetLogic-hoz hasonló profilú vállalkozás papírja megugrott. A hálózati vezérlőkben utazó Cavium 7 százalékot, az Applied Micro pedig 7,5 százalékot erősödött. A Broadcom befektetői azonban nem örvendtek túlzottan a bevásárlásnak, a cég papírjai enyhén, egy százalékkal estek. Az összeolvadást a két cég várhatóan 2012 közepére zárja le.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.