Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 13. 10:37

Operációs rendszert venne a HTC

Fontolgatja a saját operációs rendszer beszerzését a HTC, amellyel jobban meg tudná magát különböztetni az androidos és Windows Phone-t használó gyártóktól. Sietség nincs, de a piacot alaposan átnézik.

A HTC saját operációs rendszerrel szerelt telefonokat gyártana - jelentette be Cher Wang, a tajvani cég elnöke. A rendszert azonban nem szeretnék az alapoktól fejleszteni, így inkább felmérik a piacot eladó szoftverek után. Wang szerint sietségre nincs ok, egyelőre jól működik a HTC termékstratégiája - hosszú távon azonban gondot okozhat a megkülönböztetés.

Wang nyilatkozta szerint a vállalat belső vitára bocsátotta a kérdést, döntés egyelőre azonban nem született. Annak elismerése és nyílt felvállalása, hogy saját operációs rendszerre vágyik a gyártó, jól illusztrálja a nagy licencelhető operációs rendszerek (Windows Phone és Android) "egyenruhájával" küzdő gyártók problémáját: a készülékek között pusztán a specifikációk és a design lehet különböző, a kritikus elemnek számító szoftverhez egyre kevésbé nyúlhatnak.

Pokol felé lovagolnak

A megoldást több gyártó is a saját operációs rendszer fejlesztésében látja. A Samsung az Android mellett egyre komolyabb erőfeszítéseket tesz a Bada platform előtérbe tolására, érdekes módon Franciaországban és Lengyelországban már sikerrel. Ugyanezt a logikát követné a HTC is, ők azonban inkább a piacon néznek szét eladó operációs rendszer után.

Az androidos gyártók számára valóban nem jók a kilátások: a Google egyre szigorúbban tiltja az egyedi felületeket, az operációs rendszer 3.0-s és azután következő változataiban pedig kötelezővé tette a gyári UI használatát. A gyártók számára nem maradt más, mint néhány egyedi widget, amellyel megkülönböztethetik magukat a versenytársaktól - ez pedig az egyre élesedő versenyben nem lesz elég.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A HTC megpróbált kitérni a Google egyentableteket és egyentelefonokat követelő politikája elől, így a tajvaniak első tabletjére, a Flyerre nem is Honeycomb, hanem a még testre szabható Gingerbread (2.3) került. Az idők szavának és a fejlődésnek engedve azonban a 10 hüvelykes Jetstream tablet már Honeycomb-bal és Google-féle kezelőfelülettel rendelkezik majd, a Flyer pedig ugyanerre lesz fejleszthető a jövőben.

A Google-Motorola felvásárlás pedig további fekete felhők megjelenését jelenti a horizonton. Üzletpolitikai megfontolásból a Google eddig is kivételezett egyes gyártókkal, így sorrendben a HTC, a Motorola és a Samsung is kapott különleges hozzáférést az Android kódjához és támogatást a Google mérnökeitől. A félelmek szerint a jövőben ebben a kivételezett helyzetben csak az immár Google-tulajdon Motorola lehet, ami jelentős versenyhátrányt jelentene a többi gyártó számára.

webOS?

A piacon egyetlen eladó mobilos operációs rendszer van, a HP-nál leállított webOS. Ugyan az amerikai számítógépgyártó erre a rendszerre alapozta okostelefonos és tabletes portfólióját, a rendkívül gyenge végrehajtásnak köszönhetően a próbálkozás kudarcot vallott. A HP-tól származó információk szerint a webOS fejlesztéséért felelős csapatot kivették a leválasztásra ítélt számítógépes divízióból, bár az operációs rendszer és fejlesztőinek sorsa kétséges.

Ugyan a HP aktívan keresi a vásárlókat a webOS-hez, Wang bejelentése szerint semmiképp nem fogják elsietni az üzletet és alaposan megfontolják a döntést. A HTC számára a webOS abban az esetben lehet különösen értékes, ha mellé megkapná a Palm gazdag szabadalmi portfólióját is, amellyel tovább erősíthetné pozícióját a világméretűvé dagadó jogi háborúban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról