Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 5. 11:27

Őszi nagytakarítás a Google-nél

A korábbi bejelentésnek megfelelően a Google folytatja a sikertelen fejlesztői projektek leállítását. A pénteki bejelentés szerint legalább tíz régebbi termék szűnik meg, köztük a korábban népszerű Desktop, amely a számítógépen található fájlok tartalmát indexelte.

Ahogy az előző negyedéves bejelentéskor Larry Page elnök-vezérigazgató elmondta, folytatódik a kevéssé értékes termékek és fejlesztések leállítása a Google-nél, a szabaddá váló erőforrásokat a jövőben más, fontosabb projektekben használják fel, így a termékfejlesztés üteme továbbra sem lassul majd - kivéve persze azokét, amelyek megszűnnek.

Kirúgás nélkül

Larry Page víziója szerint a Google rendkívül szerteágazó fejlesztési aktivitását jobban fókuszálni kell, a kevésbé sikeres projekteket pedig egyszerűen be kell zárni, a szabaddá váló mérnököket  más fejlesztésekre kell beosztani - kirúgni senkit nem fognak. Sőt, a Google tovább bővíti az alkalmazottak számát is, a sikeres szolgáltatások fejlesztését pedig a korábbinál nagyobb tempóra állítja. Maradnak persze a hosszútávú, lassú megtérüléssel kecsegtető kutatások is, mint az intelligens autók, a Google álláspontja szerint ugyanis ezek finanszírozása a jövőben komoly versenyelőnyhöz juttatja a céget.

A megszűnő termékek újabb, tízes listáján olyan, korábban népszerű termékeket is találni, mint a Google Desktop, vagy a Google Pack, de immár véglegesen leáll a Notebook és az Aardvark közösségi kereső is. A bejelentés szerint a kísérleti termékek indítása és bezárása a normális üzletmenet része és az is marad, így a jövőben is várhatunk érdekes szolgáltatásokat a Google-től.

Nagy nevek

A most bezárt termékek közül a legnépszerűbb talán a Google Desktop volt. A számítógépen található fájlokat indexelő szolgáltatás azonban gyorsan háttérbe szorult, ahogy a legnagyobb felhasználói bázist jelentő Windows gyakorlatilag a teljes funkcionalitást átvette a Vistában. A rendszerbe integrált kereső mellett a Microsoft a Desktop másik hasznos elemét, az oldalsávra helyezhető widgeteket is beépítette a rendszerbe, így a Google-féle alkalmazás a Vista után értelmét vesztette. Ennek ellenére a Desktop fejlesztése folyamatosan haladt, a 2004 őszi bemutatkozás után 2007 áprilisában megjelent az első nem-beta, 5.1-es verzió is. A 6-os kiadást azonban az alkalmazás sosem érte meg, az utolsó, 5.9-es változat 2009 júliusában jelent meg. A fejlesztés itt gyakorlatilag leállt és mindössze néhány frissítés érkezett - az utolsó több mint egy éve.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Pack a Google-féle alkalmazások és néhány egyéb népszerű program letölthető csomagja volt. A szolgáltatás oldalára ellátogatva a felhasználó összeállíthatta a kívánt programok listáját, majd egy apró telepítő ezeket egyenként letöltötte és alapbeállítások mellett telepítette is. A modell előnye, hogy frissen telepített operációs rendszerre gyorsan be lehetett szerezni a legfontosabb alkalmazásokat, amelyeket utána a Pack frissen is tartott. A Google azonban úgy találta, hogy az asztali programokat így népszerűsíteni nem érdemes, inkább a webes alkalmazásokban és szolgáltatásokban van a jövő - ennek megfelelően a Pack már nem érhető el, weboldalán a csomagban levő alkalmazásokat már csak egyenként szedhetjük le. Szerencsére a haladó felhasználók azért nem maradtak magukra, a Ninite szolgáltatás ugyanezt tudja (a memóriarezidens frissítő kivételével).

A 2006-ban indított Notebook szolgáltatás fejlesztését még 2009-ben befejezte a Google, a már regisztrált felhasználók azonban eddig használhatták azt. A mostani bejelentés szerint elérkezett az idő a Notebook teljes leállításához, a felhasználók adatait rövidesen átviszi Docs alá a Google, a Notebook pedig elérhetetlenné válik.

Új kereső - majd

Érdemes megemlíteni még az Aardvark nevű közösségi keresőt is, amely szintén megszűnik. Az Aardvark egy új, közösségi megközelítést alkalmazott, a felhasználót összehozta a szélesebb ismeretségi körében található "szakértőkkel", akiktől tanácsot és segítséget kérhetett bizonyos kérdésekben. Az innovatív szolgáltatás a szubjektív, a hagyományos kereső által értelmezhetetlen kérdésekre is tudott választ adni - ez tetszhetett meg a Google-nak. A startupot a Google tavaly vásárolta fel 50 millió dollárért, szokás szerint elsősorban a kiválónak ítélt fejlesztői csapatért. A Google ígérete szerint az eddigi Aardvark-fejlesztések és tapasztalatok nem tűnnek el, hanem hamarosan egyéb szolgáltatások részeként elérhetőek lesznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról