Szerző: Dojcsák Dániel

2011. szeptember 7. 11:48

Tippek a gondtalan adatroaminghoz

A külföldi adatforgalmazás továbbra is érdekes terület. Mindenki kissé félve nyúl hozzá, az ezer szálon az internetre kapcsolódó okostelefonokkal pedig ember legyen a talpán, aki meg mer kockáztatni egy önfeledt adatroamingolást. A sötét középkornak azonban vége, elindultak a jól kontrollálható és vállalható árú roaming csomagok, legalábbis az EU-n belül. Elsőként a T-Mobile megoldását próbáltuk ki élesben.

A T-Mobile idén nyáron vezette be itthon is a Travel & Surf csomagjait, amikről elsőként még februárban beszélt a Deutsche Telekom a barcelonai Mobile World Congressen. Ezen csomagok lényege, hogy fix, rövidebb idejű külföldi tartózkodás idejére az ügyfelek kedvezményes áron köthetnek adatroaming-szerződést elkerülve a magas adatroaming-számlákat és a túlforgalmazás veszélyét is.

A magyar ügyfelek számára elérhető ajánlat három verziót tartalmaz. A Travel & Surf S 24 órás időtartamra 10 megabájtot 690 forintért, az M csomag 1990-ért 50 megát, míg az L csomag 7x24 órára, tehát egy teljes hétre 250 megabájt adatforgalmat 10590 forintért. Ezekre még továbbra is alternatíva a normál világjáró adatroaming tarifa, ami időintervallumtól függetlenül minden 100 kilobájt után 60 forintba került. Azonban míg utóbbinál minden megkezdett 100 kilobájt számít és ha országot vagy hálózatot lépünk át, akkor egy újabb egység kezdődik el, addig a Travel & Surf csomagok adatlimitje egyben számolódik.

Válassz!

A T-Mobile elkészítette a szolgáltatáshoz iOS és Android operációs rendszerre is a külön alkalmazást, amivel a megrendelést és a státuslekérdezést is el lehet végezni. Az alkalmazást érdemes még itthon, indulás előtt letölteni, a megrendelést viszont hagyjuk nyugodtan az első olyan alkalomra, amikor valóban szükség van az adatkapcsolatra, hiszen az óra a megrendelés pillanatától ketyeg. Sajnos olyan opció, hogy ezt előre elintézze valaki, nincs. Az alkalmazás-piacterek és a fórumok hozzászólásaiból viszont az derül ki, hogy az ügyfelek (a tájékoztatás hiánya miatt teljesen érthető módon) nem látják át, hogyan is működnek ezek a programok. Ellentétben a parkolóórás vagy autópálya-matricás szoftverekkel, a Travel & Surf alkalmazás nem SMS-parancsokon keresztül rendeli meg a szolgáltatást, hanem a T-Mobile webes ügyfélszolgálatának egy aloldalát nyitja meg.

Ehhez természetesen már élő adatkapcsolatra van szükség, amit a program nem jelez, csak “az oldal betöltése” felirat pörög. Ha a közelben van használható Wi-Fi kapcsolat akkor persze azon keresztül is működik, ha nincs, akkor sem kell megijedni, ugyanis a megrendeléshez szükséges weboldal ingyenesen elérhető, nem számít bele a roaming adatforgalomba, sőt, akkor is betöltődik, ha egyébként semmilyen adatroaming opció nincs aktiválva az ügyfél előfizetésén.

Nem túl hasznos az alkalmazás, de azért jó, hogy van

Ha valakinek már van aktiválva egy EU GPRS Limit szolgáltatás, akkor annak csak arra kell figyelnie, hogy a mobilja a megrendelés ideje alatt ne kezdjen más típusú adatforgalomba. Androidon ez könnyen megoldható a hálózatok menü, illetve a fiókok és szinkronizálás menü egy-egy kapcsolójával, iOS alatt talán mégis biztonságosabb az SMS-es megrendelés. Ezt a 1430-ra küldött +SURFx kóddal teheti meg bárki, az x helyére az S, M vagy L betűt behelyettesítve, a kívánt csomagnak megfelelően. Harmadik verzióként működik a webes ügyfélszolgálat is, ami praktikus lehet akkor, ha van egy internetre kapcsolt PC a környéken.

Ha az aktiválás sikeres, akkor a továbbiakban a Travel & Surf alkalmazást elindítva már nem a megrendelés felület jelenik meg, hanem az aktív csomagból hátralévő idő és adatforgalom látható. A két kisebb, napi csomag esetében a korlát elérésekor megszűnik az adatforgalmazási lehetőségünk, amiről SMS-ben értesítést is kapunk. Amíg nem indítunk egy újabb csomagot, vagy nem kapcsolunk vissza az EU GPRS Limit csomagra, addig viszont egy bitet nem továbbíthatunk a telefonunkról. Ez csak azért kellemetlen, mert a lejáró napi csomag után ha nem találunk egy másik internetforrást és az SMS-kódok sincsenek a fejünkben, akkor nincs többé adatforgalom. Érdemes előre megtervezni ezt a pillanatot is.

Kellemetlenségek

Megoldás lehet az SMS-parancs megjegyzése, vagy a napi csomag lejárta előtt kicsivel elindítani egy másikat. Egyszerre csak egy csomag lehet aktív, ha megrendelünk egy újat, akkor az előző keretét elveszítjük. Az okostelefonos alkalmazások sajnos annyira egyszerű “web-app” formátumúak, hogy még arra sem képesek, hogy az értesítési mezőben jelezzék a szakaszhatárokat. A szolgáltató viszont megpróbál SMS-ben szólni a limit 80 és 100 százalékánál. Tesztünk alatt ez a két SMS egyszerre érkezett meg, néhány másodperccel azután, hogy a mobilon futó különálló számláló is jelezte a keret végét.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Travel & Surf csomagok komoly internetezésre még mobilon is szűkösek, a csomagok neve inkább találó lenne úgy, hogy “Travel and Checkin”. Ha valaki nem lenne tisztában azzal, hogy egyes, utazás közben is gyakran használt funkciók mennyi adatot forgalmaznak és hogyan lehet kordában tartani az adatforgalmat a mindig éhes okostelefonon, az olvassa el a HWSW ezzel kapcsolatos korábbi anyagát az adatroaming praktikákról, illetve annak párját az adatroaming-tarifákról.

Külföldi utazáshoz külföldi SIM dukál

Ha valaki tényleg szeretné használni az internetet okostelefonjáról utazás közben is, és kihasználná, hogy bármikor megnézheti a térképeket, menetrendeket, képeket tölthet fel-le, Skype-olhat, olvashat, írhat, dolgozhat, lájkolhat, az továbbra is jobban jár, ha megkeresi az adott ország valamely szolgáltatójának prepaid adatcsomag ajánlatát. Általában napi 2-5 euróból már elegendően bőséges csomagot találunk szinte mindegyik északi, déli és nyugat-európai EU-s országban. A hazai szolgáltatók ajánlata pedig maradjon meg az adhoc internetezésre, ha éppen csak szükség van rá, illetve azoknak, akik a szabad Wi-Fi vadászatot külön élvezik, de azért biztonságban akarnak maradni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról