Szerző: Koi Tamás

2011. szeptember 1. 11:00

Itt az Opera saját tévés alkalmazás-piactere

Megkezdte tévés alkalmazás-piacterének nyilvános tesztelését az Opera Software. Az elsősorban mobil böngészőkben utazó társaság a tévéken és a kapcsolódó digitális otthon berendezéseken is ki akarja terjeszteni jelenlétét, ennek a stratégiának része az IFA-n bemutatott tévés piactér.

Mostantól a televíziókészülékek gyártói és a nagy képernyős platformokra koncentráló alkalmazás-fejlesztőknek is kínál értékesítési felületet a norvég Opera Software. A cég a berlini IFA-n jelentette be, hogy elkészült az Opera TV Store, mely amellett, hogy robusztus fejlesztői eszközökkel látja el a programozókat, segíti az alkalmazások eljuttatását a célközönség számára.

Az Opera Software saját fejlesztésű böngészőivel elsősorban a különböző mobil platformokon vívott ki nagy népszerűsége és elismerést a múltban. A vállalat kulcsterméke az Opera Mini nevű böngésző, mellyel az egyszerűbb mobiltelefonok tulajdonosai is internetezhetnek, emellett a mögöttes infrastruktúra jelentős terhet vesz le a mobilhálózat válláról azzal, hogy tömörítve küldi az adatokat a készüléknek.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A cég üzleti stratégiája kapcsán kevéssé közismert, hogy az Opera fejlesztői- és böngészőeszközei számos otthoni szórakoztatóelektronikai berendezésen, így videojáték-konzolokon (pl. Nintendo Wii), Blu-ray, vag DVD-lejátszókon, valamint okostévéken is megtalálhatók. A cég most ezen eszközök gyártói számára állt elő saját, HTML5-alapú alkalmazás piactérrel. A piactér minden tévével és digitális otthon eszközzel használható, mely az Opera SDK 3.1-es vagy újabb verziójára épül, vagy azzal kompatibilis (becslések szerint több tízmillió ilyen eszköz lehet forgalomban).

Az Opera TV Store HTML5, SVG, Canvas, CE-HTML és OIPF-alapú alkalmazások letöltését és futtatását támogatja, a video on demand (VOD)-tól kezdve az egyszerű hírolvasó szoftverekig. A szoftvercég a jelentősebb online szolgáltatások közül a Vimeóval, a Foreca-val, az Accedóval és az Ihrete-tel már megegyezett a platformon való megjelenésről.

Az új tévés alkalmazás-piacteret először a berlini IFA-n tekinthetik meg az érdeklődők, az Opera egyelőre partnerei bevonásával teszteli a rendszert, melynek széles körű bevezetése későbbi időpontban várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról