Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 26. 10:29

Nagy nehezen vezetőre lelt az AMD

Szokatlanul hosszúra nyúlt keresési és kiválasztási procedúra után nagy nehezen sikerült vezetőt találni az Advanced Micro Devices élére: a céget mostantól Rory Read, a Lenovo Csoport egykori elnöke irányítja.

Az AMD igazgatótanácsa csütörtökön bejelentette, hogy azonnali hatállyal kinevezte a vállalat vezérigazgatójának Rory Readet, a Lenovo Csoport egykori elnökét. A chipgyártó vállalat vezérigazgatói széke január óta gyakorlatilag üresen áll, ekkor döntött az igazgatótanács arról, hogy Dirk Meyernek mennie kell. A céget az átmeneti időszakban Thomas Seifert pénzügyi vezérigazgató-helyettes irányította.

Az AMD új vezérigazgatója igazi veteránnak számít a szakmában: a 49 éves Read 23 évig dolgozott az IBM-nél, majd miután a cég számítógépgyártó részlegét felvásárolta a kínai Lenovo, rövid kihagyás után William Amelio, akkori vezérigazgató kérésére újra csatlakozott a vállalathoz. Read-nek köszönhető többek közt, hogy a Lenovo az Intel hegemóniát megtörve idővel az AMD-vel is közelebbi kapcsolatba került, és számos PC-megoldás esetében felhasználta a chipgyártó processzorait.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Readnek köszönhetően a Lenovo az elmúlt években a PC-piac egyik legdinamikusabban fejlődő gyártójává vált. A cégnek a legutóbbi üzleti jelentése alapján kilencedik egymást követő negyedévben sikerült növelnie piaci részesedését, így most már a Lenovo volumen alapján a világpiac harmadik legnagyobb PC-gyártója, de komoly esély van rá, hogy rövidesen megelőzze a Dellt, és a HP kiszállásával végül átvegye a vezető pozíciót.

Az új vezetőtől az AMD elsősorban azt várja, hogy az x86-os termékek piacán túlmutatva a gyártót más szegmensekbe is bevezesse, ismertté tegye. Az egyik ilyen szegmens nyilvánvalóan a tabletek piaca lehet, ahol az AMD jelenleg gyakorlatilag zéró jelenléttel képviselteti magát, ugyanakkor ezen a területen az Intelnek sincs olyan befolyása, mint az x86-os termékek piacán, vagyis az AMD mozgástere jóval nagyobb lehet, ha időben lép.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról