Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 25. 09:21

Veszteségbe csúszott az átalakuló AMD

Nyilvánosságra hozta 2011 negyedik negyedévében pénzügyi eredményeit az AMD. A vállalat csak jelképes bevételnövekedést tudott elérni, miközben az átszervezések miatt masszív veszteségbe csúszott.

2011 negyedik negyedévét 1,69 milliárd dolláros bevétellel zárta az AMD, ez éves szinten mintegy 2 százalékos növekedést jelent. Eközben az egy évvel korábban elért 375 millió dolláros nettó profitot 177 milliós veszteség váltotta a november elején bejelentett átszervezésekkel és leépítésekkel kapcsolatos kiadások, valamint a Globalfoundriesban meglevő tulajdonrész értékvesztése miatt. Operatív szinten azonban javultak a számok, ami a szigorú költséggazdálkodás eredménye.

Egyre jobb a 32 nanométeres kihozatal

Az AMD tájékoztatása szerint a processzorokkal foglalkozó üzletág bevétele 7 százalékkal 1,309 milliárd dollárra javult éves szinten, üzemi eredménye pedig majdnem duplájára, 165 millió dollárra nőtt. A vállalat a 32 nanométeres csíkszélességű Llano chipek termelésének felfutásával és a Bulldozer piacra dobásával magyarázza a számokat, ugyanakkor az elemzői konferenciahíváson elhangzottak szerint a 45 nanométeres asztali chipek szállításaival gondok adódtak, az eladásaikat a kínálat korlátozta. Egy negyedév alatt 80 százalékkal növelte a Llano lapkák szállítását az AMD,  ugyanakkor a vezetői szerint még mindig van hová javulni a 32 nanométeres kihozatalnak téren. "Még nem jöttünk ki a sűrűjéből, de szépen haladunk" - mondta Rory Read elnök-vezérigazgató.

Amint az ismert, az AMD tavaly egy speciális megállapodást kötött a Globalfoundries-zal, amelynek értelmében nem a legyártott waferek, hanem csak a használható processzorok után fizet a chipgyártónak - erre a 32 nanométeres termelés technológiai gyerekbetegségei miatt volt szükség, másképp az alacsony kihozatal miatt irreálisan magasak lettek volna a fajlagos gyártási költségek. A két vállalat között zajlanak a tárgyalások a megállapodás megújításáról, a korábbi megjegyzések alapján valószínűsíteni lehet, hogy az AMD továbbra sem elégedett a 32 nanométeres lapkák kihozatalával, noha a tájékoztató alatt az erre vonatkozó kérdések elől kitértek a cég képviselői.

A negyedév során leszállított AMD mobil chipek szinte mindegyike APU, azaz CPU-GPU integrált egység volt, az összes asztali és desktop chip vonatkozásában pedig ez az arány 60 százalékot tett ki. A vállalat sokat vár új APU-jától, amelyet Trinity kódnéven ismerünk. A Trinity az ultravékony és könnyű noteszgépeket célozza elsősorban, amelyek iránt az év során várhaóan egyre erősebb lesz a kereslet és a második félév alatt és a Windows 8 megjelenésével csúcsosodik ki. A tervek szerint az év közepén mutatkozik be a piacon a Tirinity, amely Bulldozer-leszármazott magokat és új GPU-t kap, ezeknek köszönhetően energiahatékonysága (teljesítmény/watt) a duplájára növekedik majd, mondta el Mark Papermaster műszaki igazgató.

Ár alatt mentek el a Bulldozerek

A szerverchipek terén jelentős darabszám-növekedést tudott felmutatni az AMD, köszönhetően a Bullldozer-generáció rajtjának - az Opteron 6200-as sorozatú lapkák már a szerverprocesszor-eladások több mint harmadát tették ki. A szerverchipeken elért átlagos eladási ár azonban némiképp csökkent, ami azt jelenti, az AMD mélyen ár alatt adta el a Bulldozereket a szervergyártó partnereknek, hogy megvesse a lábát a piacon, illetve hogy megállítsa részesedésének további csökkenését - ezt egyébként Rory Read is megerősítette.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A grafikus részleg nagy csalódást okozott és az egész vállalat teljesítményét visszahúzta, hiába érkezett meg az év végén a Radeon HD 7970, a világ leggyorsabb GPU-ja. A GPU-üzletág forgalma éves szinten 10 százalékkal 382 millió dollárra csökkent, miközben üzemi eredménye kevesebb mint felére, 27 millió dollárra esett vissza. Az AMD magyarázata szerint a noteszgépekben az integrált grafikus vezérlők terjedése miatt alacsony volt az igény a diszkrét GPU-k iránt, a negyedév utolsó napjaiban rajtoló Radeon HD 7970 pedig érdemben nem tudott hozzátenni a desktop GPU-k eladásaihoz.

Nem bízik a Globalfoundriesban az AMD

Az AMD nettó eredményeit jelentősen rontotta a Globalfoundriesban birtokolt üzletrész értékvesztése. A társaság a Globalfoundries növekedési és üzleti kilátásainak romlása, az Abu Dzabiba tervezett gyár építésének elhalasztása miatt 209 millió dolláros értékcsökkenési leírást kellett elkönyveljen, így a 8,8 százalékos tulajdonrész értéke 277 millió dollárra apadt - az AMD félvezetőgyártási tevékenységének leválasztásából létrejött vállalat értéke ezek alapján 3,14 milliárd dollárra csökkent. Az AMD pénzügyi vezetője, Thomas Seifert hangsúlyozta, a leírás nem a 32 nanométeres technológia körüli problémákat, sokkal inkább a Globalfoundries hosszú távú terveit és kilátásait tükrözi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról