:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. augusztus 18. 11:09

Leköszön a domainpápa

Rod Beckstrom bejelentette, hogy szerződése lejártával távozik az ICANN, azaz Internete Corp. for Assigned Names and Numbers nevű szervezet éléről. A korábban az Egyesült Államok kiberbiztonsági ügynökségének vezetőjeként dolgozó Beckstrom bejelentése azért is furcsa, mert jogviszonya még közel egy évig fennáll.

Az ICANN ügyvezető igazgatója, Rod Beckstrom váratlanul bejelentette, hogy hároméves szerződésének lejártakor biztosan nem folytatja a domain nevek kezeléséért felelős szervezetnél a munkát. A hivatalos közleményben udvariasan azt írja, hogy “Hihetetlenül büszke vagyok az ICANN a vezetésem alatt elért eredményeire. Két rövid év alatt felfejlesztettük ezt a szervezetet egy új szintre a szakmaiság és a produktivitás szempontjából és egy valóban multinacionális szervezetté formáltuk át, ami immár az egész világ közösségét szolgálja majd hosszú időn keresztül”.

Tényleg nemzetközi lett a web

1998-ban az Egyesült Államok hívta életre az ICANN-t, azzal a céllal, hogy az interneten használt egyedi azonosítók, IP-címek és domain nevek kiosztását felügyelje, koordinálja. A 2000-es évek végére a kaliforniai non-profit szervezettel szemben egyre több kritika fogalmazódott meg, s Beckstrom hivatali idejében kezdte csak az ICANN felfedezni a www kifejezésből a “world wide”, azaz világméretű jelzőt a webre vonatkozóan.

Az utóbbi két évben az ICANN komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy a web ne csak az angol-szász kultúrára támaszkodó világban legyen könnyen elérhető és használható. Sikeresen vezette be a szervezet a latintól eltérő ábécék és az ékezetek használhatóságát domainnevekben, illetve különböző, eddig hanyagolt nyelvek is támogatottá váltak. Ezen akciók forrása egyértelműen nem az Egyesült Államok, hanem az olyan nagy lélekszámú nemzeteké, mint Brazília, Irán. A két ország komoly nyomást gyakorolt az ICANN-ra azért is, hogy végleg szakadjon el az USA irányítástól, s tagozódjon be az ENSZ szervezetébe.

A fejlődést kritikák övezik

Beckstrom ugyan támogatta a nemzetközi terjeszkedést, de az ENSZ-tervvel szembeszállt, mondván: a technológia túl gyorsan változik ahhoz, hogy egy globális testület irányítása alá tartozhasson. A belső innováció viszont teret kapott, és nemrégiben megvalósult az ICANN történetének legnagyobb fejlesztése, ami lehetővé teszi, hogy bárki regisztrálhasson legfelsőbb szintű domaint, ráadásul a 2-3 karakteres limitáció nélkül, igaz márkanevet csak annak tulajdonosa jegyezhet be. A lehetőség izgalmas, a nagyvállalatok és kormányzatok mégsem örültek neki felhőtlenül, sőt a 185 ezer dolláros regisztrációs díj is kritikák célpontja lett. Nem beszélve a pornódomainről, ami szintén visszás eredményt ért el még korábban.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az ICANN igazi céltáblája mindenkinek a web világában, a következő években pedig további ugrás előtt állunk. Valószínűleg a most ismert internet százszorosára fog nőni a látható és a háttérben lévő rétegekben is és senki nem tudja, hogy pontosan mi fog történni. Sem a domain nevek világában, sem az IP-címekkel. Lehetséges, hogy a kritikák, lehetséges, hogy a kilátástalan helyzet, vagy egy nem ismert egyéb ügy késztette Beckstromot arra, hogy határozott bejelentést tegyen a szervezettől való továbbállásról.

Az igazgatótanács tagjai viszont biztosították a támogatásukról a 2012 júliusi időszak lezártáig, így nem kell attól sem félni, hogy a maradék egy évben a belső feszültségek miatt a vezető semmilyen ügyet nem lesz képes végigvinni. Beckstrom elmondása szerint új irányokat nem kíván venni, viszont folytatni szeretné az ICANN munkáját a globális internet, globális web elérése felé.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.