Szerző: Bodnár Ádám

2011. augusztus 12. 13:57

Berobbant a Tegra, a GeForce-ok újra jól fogynak

Berobbant a Tegra 2 és a Fermivel kapcsolatos kanosszajárás is véget ért, ezzel lehetne jellemezni az NVIDIA második negyedéves teljesítményét. A vállalat masszívan növelte bevételét és a tavalyi jelentős veszteséget egészséges profit váltotta, derül ki a tegnap nyilvánosságra hozott adatokból.

Újra egészséges a GeForce-részleg

A GPU üzletág szokatlanul erős forgalmat bonyolított, az NVIDIA rekordszámú mobil GeForce-ot szállított a július 31-én véget ért második negyedévben, pedig a PC-piacon a tavasz általában pangást jelent.  A desktop GPU-k iránti kereslet némiképp csökkent, amely az asztali gépek népszerűségének visszaesésével magyarázható leginkább. Az NVIDIA saját állítása szerint profitál a Sandy Bridge processzorgeneráció megérkezéséből, az új chipekre épülő PC-kbe a lakossági vevők több mint fele továbbra is külön GPU-t is rendel, a noteszgépek esetén az "attach rate", vagyis az eladott PC-k és GPU-k aránya 36 százalékra kúszott fel - ennek az oka vélhetően az, hogy az Optimus és egyéb technológiák révén a diszktét GPU-k hátránya a fogyasztás terén egyre kevéssé érezhető, miközben teljesítményelőnyük jelentős az integrált megoldásokhoz képest.

A GeForce-okkal foglalkozó üzletág forgalma egy év alatt 16 százalékkal 638 millió dollárra emelkedett, ennek az oka, hogy a tavalyi második negyedévben az NVIDIA jobbára versenyképtelen volt, az elsősorban mérnöki-tudományos célokra fejlesztett, a tömegpiacon életképtelen Fermivel nem sikerült komoly befolyásra szert tennie - a GeForce-ok eladásai összeestek, a részleg forgalma egy év alatt 30 százalékot esett. Ezt 2010 második felében már javította a vállalat amely így újra fej-fej mellett versenyez az AMD Radeonokkal az eladások pedig újra egészségesek.

Huang elemzői kérdésre válaszolva elmondta, a vállalat jól halad a 28 nanométeres csíkszélességű eljárásra való átállással, amelyen a TSMC-vel együttműködve dolgozik. Az NVIDIA-nak már működő 28 nanométeres GPU mintapéldányai vannak és hamarosan beindul a sorozatgyártás is, mondta el Huang. "[A 28 nanométeres termelés] nagyon jól néz ki, sokkal, sokkal jobban mint annak idején a 40 nanométeres" - mondta az NVIDIA vezére. A szakma 2011 és 2012 fordulójára várja a 28 nanométeres GPU-generáció érkezését az NVIDIA-tól, miközben az új AMD Radeonok még az idén megérkezhetnek.

Robbantott a Tegra 2

A legnagyobb növekedést természetesen az okostelefonokba és beágyazott eszközökbe való Tegra processzort gyártó részleg könyvelte el, amelynek bevétele tavaly óta majdnem négyszeresére emelkedett. Már több mint 50 különféle okostelefon van a piacon Tegra 2 chippel, mondta el Jen-Hsun Huang, az NVIDIA vezérigazgatója, és a küszöbön van a következő generációs, négymagos Kal-El érkezése, amely az ünnepi szezonban piacra kerülő készülékekben már benne lehet. A Tegráért felelős részleg jó úton halad, hogy elérje az idénre kitűzött 600 millió dolláros forgalmat, az első pénzügyi félévben 299 millió dollárt sikerült realizálni, ebből 167 millió dollár esett a most véget ért második negyedévre.

Huang elmondása szerint a Kal-El kódnevű négymagos Tegrára, amely nagyobb teljesítmény mellett is kisebb fogyasztású a jelenlegi Tegra 2-nél,  számos nagy gyártó tervez készülékeket, okostelefonokat és tableteket egyaránt. A chipek emellett felbukkanhatnak más beágyazott eszközökben is, az NVIDIA vezére példaként az Audit említette: a következő modellévtől minden autó fedélzeti szórakoztató rendszere Tegra-alapú lesz. Emellett további autógyártókkal is kötött már megállapodást az NVIDIA, amelyek egyelőre nem nyilvánosak.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A vállalat májusban jelentette be az Icera felvásárlását, amely révén saját vezeték nélküli hálózati vezérlőchiphez is jutott. Huang elmondása szerint az Icera akvirálása lehetővé teszi az NVIDIA számára, hogy az okostelefonok mellett kiterjessze jelenlétét a többi mobiltelefonra, illetve a 3G/4G modemekre is - az Icera megoldásainak érdekessége, hogy az alapsáv-vezérlő szoftveres, vagyis azonos hardverplatform köré olcsón építhető többféle hálózathoz csatlakozni képes mobil eszköz.

A professzionális felhasználásra szánt Quadro és Tesla lapkákat forgalmazó üzletág forgalma enyhe csökkenést mutatott, 215 millió dollárról 210 millióra olvadtak az eladások egy év alatt. Az első negyedévvel összevetve azonban 4 százalékos növekedést könyvelt el az NVIDIA, amelyet a vállalati PC-cserék beindulásával magyaráztak a vezetők.

Stabil eredmények

Az NVIDIA második negyedéves forgalma éves szinten 25 százalékot növekedve 1,02 milliárd dollárt tett ki, a nettó eredmény ebből 151 millió dollár, szemben a tavalyi 140 milliós veszteséggel, amelyet a korábban piacra dobott hibás grafikus chipek cseréjével kapcsolatos 193 millió dolláros költség okozott. Az elemzők által figyelt bruttó eredményhányad 51,7 százalékos rekordszintre emelkedett, a hírek nyomán a részvényárfolyam közel 12 százalékot erősödött a tőzsdezárás utáni kereskedésben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról