:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. augusztus 11. 09:21

A vártnál jobb eredmények a Ciscónál

Elégedettek voltak a Cisco befektetői a cég negyedik negyedéves teljesítményével. Bár a profit csökkent, a bevétel enyhén nőtt, és ugyan a gazdasági bizonytalanság közepette óvatos az előrejelzés, a bejelentést követően az árfolyam majdnem 7 százalékkal erősödött.

Megkezdődött az átalakulás a Ciscónál, a július 30-án véget ért negyedik pénzügyi negyedévben a vállalat több mint 770 millió dolláros átszervezési költséget számolt el, ez a legfőbb oka annak, hogy nettó profitja 36 százalékkal alulmúlta a tavalyit. A hálózati berendezések legnagyobb gyártója 10,8 milliárd dollárról 11,2 milliárdra növelte a forgalmát egy év alatt, nettó eredménye eközben 1,9 milliárd dollárról 1,2 milliárdra olvadt. Az eredmények elemzői várakozáson felüliek voltak, a cég részvényei több mint 6 százalékot drágultak a bejelentés nyomán.

Ahogy arról a HWSW is beszámolt, a Cisco az elmúlt 10 évben erős diverzifikálásba kezdett, amelyet akvizíciókkal támogatott -  2002 óta több mint 70 felvásárlást hajtott végre a vállalat, a nyilvánosságra hozott értékű tranzakciók összege meghaladta a 25 milliárd dollárt. A stratégia azonban nem hozta meg a várt eredményt, a cég nyereségessége visszaesett, mivel az új területekre behatolás nem tudta hatékonyan támogatni az alaptevékenységet.

A cég ezt belátva kénytelen volt visszavonulót fújni - egyes üzletágak és termékek már meg is szűntek. John Chambers elnök-vezérigazgató szerint a vállalat jól halad az átszervezésekkel, amelyektől évi 1 milliárd dolláros költségmegtakarítást vár. A Cisco egy július közepi tájékoztatás szerint összesen 6500 dolgozótól válik meg, 2100 korkedvezményes nyugdíjba megy, 4400 munkahely azonban megszűnik - az érintett dolgozókat augusztusban kezdi el értesíteni a cég. A leépítések és átszervezések költségei 1,3 milliárd dollárt tesznek ki, ennek több mint felét a negyedik negyedévre könyvelte el a cég.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Cisco bevételének zömét adó routerek és switchek vegyes eredményeket produkáltak a negyedik negyedévben. A routerekre beérkezett rendelésállomány 17 százalékkal nőtt, a switcheké azonban mindössze 6 százalékkal emelkedett. A Cisco hálózati eszközök piaci teljesítményét nagyban meghatározza, hogy az iparágban felgyorsult a portszámra jutó bevétel csökkenése, illetve a vállalat hagyományosan nagy megrendelőjének számító amerikai kormányzat is kevesebbet költött. A switchek értékesítéséből származó bevétel összességében 4 százalékkal csökkent, míg a routerek forgalma 2 százalékkal esett.

Az elemzők részére rendezett konferenciahíváson elhangzott, hogy a jelenleg is tartó első pénzügyi negyedévben a Cisco mindössze 1-4 százalékos bevételnövekedésre számít. Chambers szerint a gazdasági bizonytalanság miatt nehéz kiszámítani a tőkeberuházási hajlandóságot a piacon, ezért a konzervatív előrejelzés. Egy éve a Cisco bevétele 27 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, igaz a recesszió által sújtott 2009-hez képest.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.