Szerző: Gálffy Csaba

2011. augusztus 10. 12:04

Kitiltották Európából a Samsung Galaxy Tab 10.1-et

A düsseldorfi bíróság határozata szerint a Samsung Galaxy Tab 10.1 az EU területén mától nem hozható forgalomba. A tiltó határozat azonnali és kötelező érvényű, az első bírósági meghallgatásig mindenképp érvényben marad.

Az Apple panasza nyomán (Hollandia kivételével) az Európai Unió teljes területéről ideiglenesen kitiltotta a Samsung Galaxy Tab 10.1 termékét a düsseldorfi bíróság. A német bírósági procedúrának megfelelően a dél-koreaiakat eddig nem értesítették az Apple panaszáról és az ellenük folyó vizsgálatról, a Samsung saját bevallása szerint csupán a kész határozatról értesült. A holland kivételre az eltérő szerzői jogi törvénykezés ad magyarázatot, az Apple ezért ebben az országban külön procedúra keretében élt panasszal a Samsung ellen, az ügyben az első meghallgatásra ma délelőtt került sor, az első döntés két héten belül várható.

Kockázatos

A német (és uniós) jogrendszer lehetővé teszi, hogy a szellemi tulajdont sértő termékeket ki lehessen tiltani a közös piacról - a gyorsaságot jól mutatja, hogy az augusztus 4-én benyújtott panaszról 9-én határozatot hozott a bíróság. A procedúra nem igényli a "vétkes" fél meghallgatását, ez elsősorban a nehezen elérhető távol-keleti hamisítványokat gyártó cégek ellen hozott lépés volt. Ironikus módon most egy szintén távol-keleti, ám nagynevű gyártó lett a folyamat áldozata, azonban az Apple számára is hordoz kockázatokat a lépés.

A procedúra értelmében az Apple eskü alatt mutatta be az álláspontját, vagyis a nyilatkozók büntetőjogi felelősségük tudatában tanúskodtak - amennyiben a bírósági tárgyalás közben bebizonyosodik, hogy elhallgattak, vagy tévesen mutattak be tényeket, komoly szankciókkal néznek szembe. További veszélyt hordoz az Apple számára, hogy amennyiben a pereskedés végén a bíróság a Samsungnak ad igazat, a cupertinói cég köteles megtéríteni a tiltó végzés által a kiesett eladások nyomán okozott teljes kárt.

Az Apple panaszának alapját egy úgynevezett "Közösségi Formaterv", vagyis egy levédett ipari design jelenti. A kérdéses formaterv egy "kézi számítógépet" ábrázol, valószínűleg szándékosan megkülönböztető jegyek nélkül. Említésre méltó részlet lehet a hosszú oldalon középre helyezett adatátviteli csatlakozó, vagy a készülék sarkán található bekapcsológomb, esetleg a kijelzőn túlnyúló, az előlapot szinte teljesen lefedő érintőfelület. A Samsung minden valószínűség szerint vitatni fogja a formaterv egyediségét és a forma levédhetőségét - a kérdés eldöntése a düsseldorfi bíróság dolga lesz.

Védelem nélkül

Mit kifogásol az Apple?

Az Apple keresete szerint a Galaxy Tab 10.1-gyel kapcsolatban a következő kifogások merültek fel:
-téglalap alakú kialakítás, lekerekített sarkokkal
-lapos, mintázat nélküli, átlátszó felület, amely a készülék előlapját takarja
-az előlap alatt középre igazított kijelző és a kijelző körül található, minden irányban egyenlő vastagságú káva
-a sarkain lekerekített hátlap, amely egybeolvad az előlappal
-a készülék bekapcsolásakor előbukkanó színes ikonok a képernyőn

Florian Müller szabadalmi ügyekben jártas elemző szerint a Samsung hatalmas bakit követett el, a német bírósági procedúra ugyanis lehetővé teszi az ilyen titokban zajló vizsgálatok elleni védekezést. Az a fél, amelyik meg szeretné védeni magát, előzetes "védelmi folyamodványt" nyújthat be a bíróságra, amely ha összetalálkozik egy panasszal, akkor a bíróság köteles meghallgatni mindkét szereplőt. Ugyan a védelmi folyamodvány (Schutzschrift) csupán arra a bíróságra érvényes, ahová azt benyújtják, a düsseldorfi bíróságon folyik az összes európai szellemi tulajdonnal kapcsolatos perek mintegy fele - nem lett volna nehéz dolga a koreaiaknak legalább ide benyújtani.

A bírósági procedúra szerint hamarosan egy, az Apple és a Samsung részvételével zajló meghallgatás következik, ahol eldől, hogy az előzetes tiltó végzés érvényben marad-e a a per végéig. Amennyiben a bíróság a végzés fenntartása mellett dönt, akkor a per végéig nem lehet majd Galaxy Tabot kapni Európában - ez legalább egy éves kiesést jelenthet.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Galaxy Tab 10.1 eddig csak egyetlen európai államban mutatkozott be, az Egyesült Királyságban. A forgalmazók szerint a termék rendkívül jól fogyott, megjelenését komoly várakozás előzte meg, eladásai számai pedig csak az iPad 2 mögött maradtak el. A végzés értelmében a boltok polcairól be kell vonni a táblagépet, a Samsung és a viszonteladók pedig sem eladói, sem egyéb marketingtevékenységet nem végezhetnek.

Hadjárat

Az Apple szemmel láthatóan nem ül babérjain a tabletpiac trónján, hanem aktívan ered a versenytársak nyomába a termékekkel kapcsolatos szabadalmak és formatervek kapcsán. A támadott felek egyelőre csak az androidos termékeket gyártó vállalatok, de a Windows 8 megjelenése kapcsán várható, hogy az Apple a Microsoft-partnerek ellen is hasonló támadásokat indít. Kérdéses persze, hogy az említett formaterv megkerülésével készíthető-e egyáltalán táblagép, az Apple azonban egyelőre mindent elkövet, hogy az iPad és iPad 2 terveit saját találmányaként mutassa be. Ebben egyelőre minden körülmény segítségére van, a korábban piacra lépő tabletek ugyanis tipikusan kihúzható billentyűzettel, jóval vastagabb házban és eltérő formatervvel jelentek meg.

Az Apple különösen a Samsungra dühös, az almás cég alkalmazottjai nyilatkozataikban folyamatosan "szolgai" és "arcpirító" másolással vádolják a dél-koreai céget. Az Apple ennek megfelelően globális háborút is indított a Samsung ellen, egyelőre sikerrel: a Galaxy Tab 10.1-et előbb Ausztráliából, majd a most meghozott határozattal Európából is kitiltották. Fontos megjegyezni, hogy az Apple panasza ebben az esetben egyáltalán nem az Android rendszer ellen irányul, hanem a Samsung terméke ellen. Ennek megfelelően hasonló érvekkel támadható a HP TouchPad és a majdan bemutatkozó Windows 8-as tabletek is, a formaterv ugyanis ezek esetében is ugyanilyen.

Frissítés: A kiszivárgott folyamodványban az Apple megemlített egy, Motorola Xoom termékei ellen indított kereset is, erről eddig ez az első információ. Ugyan a Motorola és az Apple Amerikában már tavaly óta jogi csatában van, Európában eddig nem ugrottak egymásnak a gyártók. A kiszivárgott dokumentumból az következik, hogy az Apple a előzetes tiltóvégzést kérhetett a Xoom ellen is, a Samsung ellen indított keresethez hasonlóan. A szakértők szerint a kereset ellen szól, hogy az ilyen végzést tipikusan csak sürgős esetben szokták a német bíróságok kiadni, a Xoom pedig már hónapok óta a piacon van, az Apple az amerikai gyártó termékére valószínűleg túl későn reagált.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról