Szerző: Bodnár Ádám

2011. augusztus 9. 11:05

Nem épül meg az IBM Blue Waters szuperszámítógép

Az IBM nem várt műszaki akadályok miatt nem építi meg a National Center for Supercomputing Applications (NCSA) számára a Blue Waters fantázianevű szuperszámítógépet. A fejlesztésnél felhalmozott tudás azonban nem megy veszendőbe, Power 775 néven a piacon megvásárolható.

Nem érte volna meg?

A világsajtó és a HWSW is gyakran ad hírt egy-egy szuperszámítógép építéséről vagy üzembe állásáról, annál ritkábban azok az esetek, amikor egy ilyen projektet lefújnak. Most ez történt, az IBM és az illinois Egyetem augusztus 6-án felbontották azt a 2008-ban kötött szerződést, amelynek értelmében a Nagy Kék egy petaflops (másodpercenként egymilliószor egymilliárd lebegőpontos művelet) valós teljesítményű rendszert fejlesztett a National Center for Supercomputing Applications (NCSA) számára.

Az egyetem és az NCSA 2007-ben választotta ki az IBM-et a szuperszámítógép megépítésére és 2008-ban kötöttek szerződést, hogy létrejöhessen a Blue Waters nevű rendszer. A felek azonban most hosszas egyeztetés után úgy döntöttek, elállnak az együttműködéstől, az indoklás szerint a Blue Waters megépítése nem várt technológiai akadályokat vetett fel. "Az IBM által kifejlesztett innovatív technológia túl komplex volt és jelentősen több pénzügyi és technikai támogatást igényelt volna az IBM-től mint amire számítani lehetett" - fogalmaznak a felek.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

"Az NCSA és az IBM szorosan együttműködött olyan lehetőségek kidolgozásán, amelyek révén biztosítható lett volna az IBM további részvétele a projektben, de nem tudtak a jövőről megállapodni" - áll a közleményben. A gyakorlatban ez vélhetően azt takarja, hogy az IBM-nek nem érte volna meg a Blue Waters megépítése. A projekt lefújását követően a vállalat visszafizeti a több mint 200 millió dolláros (mai árfolyamon mintegy 39 milliárd forintos) ár eddig átutalt részét, az NCSA pedig visszaszolgáltatja az eddig telepített IBM berendezéseket.

Az 1 petaflops számítási teljesítmény elérése ma már nem számít csodának, a Top500 listán több olyan számítógép is szerepel, amelynek ez sikerült. A világ jelenlegi leggyorsabb gépe, a japán K Computer teljesítménye például 8 petaflops, de a Top500 lista első tíz helyezettje egyaránt petaflops feletti teljesítményt ad le az iparág által szabványosnak tekintett Linpack benchmarkban.

A piacon megvehető

Az IBM egyébként a Blue Waters fejlesztésénél kidolgozott technológiát nem hagyja veszni és a tömegpiacon próbálja meg aprópénzre váltani a know-howt. A vállalat augusztus végén kezdi meg a Power 775 szerverek szállítását, amelyek gyakorlatilag a Blue Waters csomópontjai (a terméket már áprilisban bejelentette  a vállalat, vagyis még jóval a Blue Waters projekt hivatalos lefújása előtt). A Power 775  extrém magas teljesítménysűrűséget vonultat fel, egyetlen 2U kivitelű gépbe nem kevesebb mint 256 Power7 processzormagot sűrít, amelyekhez 128 DIMM foglalat tartozik. Azoknak a szervezeteknek szánja az IBM, amelyeknél rendkívül nagy számítási kapacitásra van szükségük mérnöki-tudományos alkalmazások, algoritmusok futtatásához, viszont helyszűkében vannak.

Egyetlen 2U node 32 processzorfoglalattal rendelkezik, amelyekbe 3,83 GHz-es chipek illeszthetők, a memóriaaljazatokat teljesen populálva pedig 2 terabájt DDR3 operatív tárat kapunk. Az extrém magas teljesítményűrűséget úgy érte el az IBM,hogy közben nem áldozta fel a bővíthetőséget, a csomópontok egyenként PCIe 16X és PCIe 8X sínnel is rendelkeznek, az Ethernet-portok száma pedig akár 16 is lehet. A Power 775-ből legfeljebb 2048 csomópont fürtözhető össze, ami 524 ezer processzormagot és 4 petabájt operatív memóriát jelent, de már egy racknyi szerver megvásárlásával is óriási számítási kapacitást kapunk. A Blue Waters a tervek szerint 300 ezer processzormagot tartalmazott volna.

A Power 775 teljesítménysűrűsége olyan magas, hogy levegővel már nem hűthető, az IBM vízhűtést alkalmaz. Kezdetben AIX operációs rendszer támogatott csak a szervereken, később Red Hat Enterprise Linux is használható lesz. A Power 775-re épülő mérnöki-tudományos konfigurációkat az IBM-től csak előre összeépítve, integrálva lehet megvásárolni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról