Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 5. 12:49

Egyre olcsóbb és egyre többet tud a műholdas net

A műholdas internetelérés évekkel ezelőtt csak a gazdag cégek játékszere volt, ma már azonban éppen olyan tömegtermékké kezd válni, mint a vezetékes internet vagy a mobilnet. Kipróbáltuk, mit tud a Eutelsat KA-sávot használó rendszere.

Aki olyan területen lakik, vagy üzemelteti vállalkozását, ahol nincs megfelelő vezetékes internetellátottság, nincs mobilinternet, és nincs mikrós rálátás sem, annak korábban bizonyára komoly fejtörést okozhatott, hogy mégis milyen technológiával érje el az internetet. A gyakorlatilag mindenhová elérő műholdas net pár évvel ezelőtt rendkívül rossz ár/teljesítmény mutatója révén nem rúghatott labdába, ma már azonban a jóval fejlettebb műholdaknak köszönhetően elegendő sávszélességet ad megfizethető áron.

Műholdas KA-án

Tavaly teszteltük a SES-ASTRA műholdtársaság ASTRA2Connect elnevezésű kétirányú műholdas kommunikációs rendszerét, mely a vezetékes és a mobilos csomagokhoz képest továbbra is jelentős felárral volt hozzáférhető, illetve hozzáférhető ma is. A Eutelsat társaság által nemrég üzembe állított KA-SAT távközlési műhold azonban a Ku-sávban üzemelő műholdakhoz képest (ilyen az ASTRA rendszere) csaknem 40-szeres kapacitást képes kisajtolni magából, így nagyobb sávszélességet kaphatunk a pénzünkért.


A KA-SAT pontnyalábjainak lefedettsége

A tavaly decemberben fellőtt, a keleti hosszúság 9°-án geostacionárius pályán pozicionált KA-SAT összesen 82 pontnyalábbal rendelkezik, ezek egyenként egy 237 MHz-es transzponderhez vannak rendelve, egy nyaláb így összességében nagyjából 475 Mbps sávszélességet képes kiosztani a végpontoknak. A műhold kapacitása véges, a Eutelsat szerint a KA-SAT nagyjából egymillió háztartást vagy telephelyet képes ellátni széles sávú internettel.

Itthon egyelőre egyetlen cég, az ASTRA2Connectet is továbbértékesítő RG Networks Kft. foglalkozik a KA-SAT műholdas terminálok értékesítésével és telepítésével. A cég leginkább nagykereskedelmi partnerként van jelen, illetve kíván jelen lenni a piacon, jelenlegi előfizetői bázisuk mérete százas nagyságrendű. Tőlük kaptunk kölcsön egy komplett KA-SAT terminált, hogy kipróbálhassuk, mit nyújt a fejlettebb rendszer az ASTRA műholdas internetéhez képest.

Idősebbek is elkezdhetik

Az ASTRA2Connect telepítéséhez nagyjából egy éve, kissé félve láttunk hozzá, hiszen a szerkesztőség egyik tagja sem rendelkezik műholdas rendszerek üzembe állításában szerzett gyakorlati tapasztalattal. Szerencsére a bemutatóvideók és a kellően részletes leírást átbogarászva a rendszert rövid időn belül végül sikerült installálni, így a KA-SAT terminál telepítésének már kellő gyakorlattal és önbizalommal fogtunk neki.

A 80 centiméteres parabolatükörből, a jókora fejegységből és a ViaSat márkanevű modemből álló rendszer összeállítása elsőre riasztóan bonyolultnak tűnhet a laikusok számára, az összeszereléshez azonban minimális műszaki érzéken, egy vízszintmérőn, iránytűn, egy 13-as kulcson és egy nagyobb csillagcsavarhúzón kívül semmire nincs szükség. A tányér összeállítása magától értetődő, az ASTRA rendszeréhez képest talán még egyszerűbb is, hiszen a fejhez ezúttal már csak egy kábel csatlakozik.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A kívánt pozíciót az interneten, például a DishPointer nevű, a Google térképszolgáltatásán alapuló iránytérképpel ellenőrizhetjük, ahol nem csak azt láthatjuk többé-kevésbé pontosan, hogy van-e rálátásunk a műholdra, hanem pontos adatokat kapunk arról is, hogy merre kell forgatnunk a tükröt. Ehhez lesz szükség az iránytűre, amivel nagyjából belőhető a szög. Az új rendszerben a fejet nem kell forgatni, a telepítés ennyivel is egyszerűbbé vált.

A körülbelüli irány belövése után következhet a pontos pozicionálás, ami a rendszer telepítésének  legizgalmasabb és legérdekesebb része. A KA-SAT esetében nincs szükség külön pozicionáló eszközre, a fejegység és a modem végzi a pásztázást, a szerelő a fejben található, sípoló hangot kiadó jeladó segítségével tudja megállapítani, hogy irányba állt-e az antenna. Ezzel a módszerrel az iránytűvel nagyjából betájolt tükör pontos pozíciója kevesebb mint tíz perc alatt megtalálható, még a gyakorlatlanabbak számára is.

Ha az antennát sikerült irányba forgatni, és megfelelő minőségű jelet fog a rendszer, a telepítést a modem kezelőpultján lehet véglegesíteni, ezt követően egy nagyjából 5 percig tartó autentikációs folyamat után azonnal használható a műholdas internetkapcsolat. A ViaSat modem kezelőfelületéhez a pozicionálást követően nem is kell nyúlni, a legtöbb menüopció leginkább tájékoztatásra szolgál, az internetkapcsolat paramétereit - akárcsak a vezetékes rendszereknél - központilag határozzák meg.

A mi tesztrendszerünk papíron 10 Mbps letöltési és 2 Mbps feltöltési sebességre volt belőve, amit méréseink szerint hozott is, a sávszélesség a mobilnetes megoldásoktól eltérően gyakorlatilag konstans volt, igaz ez idővel - ahogy a szolgáltatást egyre többen használják - változhat. A műholdas rendszerek achilles-sarka, a hosszú késleltetési idő a KA-SAT-ra is jellemző volt, a mérések során nem kaptunk 800 milliszekundumnál jobb válaszidőt, ami már egy weboldal betöltését is lelassítja, hiába tud a rendszer viszonylag gyorsan átlőni nagyobb csomagokat.

Furcsa mód a hosszú késleltetési idő nem befolyásolta negatívan a VoIP-alkalmazások használhatóságát, Google Talk alatt a beszéd egyszer sem akadozott, vagy szakadt meg - a rendszerben egyébként a cégek számára éppen a VoIP-megoldások telepítése kapcsán van a legtöbb lehetőség olyan helyszíneken, ahol nincs más, vagy olcsóbb út a hangátvitelre. Nem hatott különösebben a nagy ping a videostream-alkalmazásokra sem, a KA-SAT terminálon keresztül szintén akadásmentesen lehetett 1080p felbontású videókat nézni.

Megfizethető

Egyáltalán nem mellékes szempont, hogy mindezt mennyiért kapjuk meg a szolgáltatótól, szerencsére a KA-SAT ezen a téren is előrelépés a korábbi műholdas internetes megoldásokhoz képest. Az RG Networks tervei szerint a legkisebb, 6 Mbps letöltési és 1 Mbps feltöltési sávszélességet kínáló, 4 gigabájtos forgalmi korláttal rendelkező csomaghoz már nettó 10 ezer forintos havidíjért is hozzá lehet majd jutni, a belépési díj pedig nagyjából nettó 80-100 ezer forintra jön ki - ebben benne van a komplett rendszer ára, amit kérésre akár telepítenek is a szakemberek.

Ennyi pénzért már egy rosszabb minőségű mobilnettel, vagy vezetékes internettel egyébként ellátott területen is meggondolandó lehet a KA-SAT rendszer üzembe állítása, hiszen a műholdas internet sávszélességére legfeljebb a rossz időjárás lehet hatással, az is már csak végponti oldalon, a feladóállomások ugyanis redundáns hálózatot alkotnak Európa-szerte. Mindez azt jelenti, hogy a vevő egy alapvetően stabilan működő internetkapcsolatot kaphat a pénzéért cserébe, mellyel lényegében egy területen, a válaszidő kapcsán kell kompromisszumot kötnie.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról