Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 3. 15:54

A mobilszolgáltatók is megfizetik a görög válság árát

Finoman szólva is túlzónak nevezi a görög Wind mobilszolgáltató a helyi kormányzat által meghirdetett frekvenciaaukció kikiáltási árát.

Múlt héten közzétette a görög hírközlési hatóság a soron következő frekvenciaaukció tervezetét, beleértve a 2012-ben felszabaduló frekvenciablokkok kikiáltási árát. A kiírásban szereplő magas összegek megdöbbentették a piaci szereplőket, a Wind Hellas szerint a kormányzat az európai átlagot kétszeresen meghaladó kikiáltási árral rövid távú haszonra próbál szert tenni. Hazánkban a legfrissebb információk szerint a napokban ismerhetik meg az aukció részleteit a mobilszolgáltatók - a görög és a magyar piac, valamint a frekvenciaallokáció számos kísérteties hasonlóságot mutat, szakértők szerint ugyanakkor a mediterrán ország kormányzata által megállapított árak szintjét befolyásolhatja az ország rendkívül nehéz gazdasági helyzete.

Tejelniük kell

A Görög Nemzeti Telekommunikációs és Postaszabályzó Testület, vagyis az EETT minimum 46,6 millió eurót, vagyis napi árfolyamon számolva körülbelül 12,6 milliárd forintot remél a 900 MHz-es frekvenciatartomány 5 MHz-es blokkjainak használatáért cserébe. Az országban jelenleg két mobilszolgáltató, a Wind Hellas, és a Vodafone helyi leányvállalata rendelkezik ebben a tartományban összesen 10 MHz-nyi frekvencia használati jogával, vagyis ha a cégek fent akarják tartani a jelenlegi állapotot, egyenként 93 millió eurót, azaz közelítőleg 25 milliárd forintot kell fizetniük.

Nem csoda, hogy az európai átlagszintet jóval meghaladó kikiáltási árat látva a Wind Hellas éles hangon bírálta a tervezetet: "A kikiáltási ár egyáltalán nem számol a görög gazdaság jelenlegi súlyos helyzetével, valamint a telekommunikációs piac sajátosságaival" - reklamált múlt héten a szolgáltató, amely sérelmezte azt is, hogy a szabályozó testület semmiféle háttérinformációval nem szolgált az ár megállapításával kapcsolatban, holott ennek az ellenkezőjét ígérte.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A frekvenciaaukció ebben a formában leginkább a 900 MHz-es licenccel jelenleg egyáltalán nem rendelkező, egykori állami monopóliumból létrejött, több mint 7,5 millió előfizetővel rendelkező és részben továbbra is állami tulajdonban lévő Cosmote-nak kedvezhet, a Vodafone és a Wind frekvenciahasználati licence a 900 MHz-es tartományban ugyanis jövő szeptemberben lejár, így mindhárom szolgáltató újra pályázhat az aukción a felszabaduló blokkokra. Az aukció végső részleteit október elején teszik közzé Görögországban, a licitálás november elején indulhat, a tervek szerint a hónap végére megszülethet az új kiosztás.

Vannak hasonlóságok

Hazánkban a mobilszolgáltatók a Népszabadság információi szerint napokon belül, akár már holnap megismerhetik a magyarországi frekvenciaaukció részleteit. Itthon szintén a 900 MHz-es sávban bocsátanak árverésre összesen 10,8 MHz-nyi frekvenciát, melyből egy 5 MHz-es blokkra új piaci belépő licitálhat. Ha nem érkezik megfelelő ajánlat, a kormány a Magyar Telekomnak, a Vodafone Magyarországnak és a Telenor Magyarországnak ajánlja fel árverésen az adott blokkot.

Bár itthon a 900 MHz-es GSM sáv teljes újrafelosztásáról egyelőre nincs szó, a honi frekvenciahelyzet számos hasonlóságot mutat a göröggel, így többek közt a kiírás kezdetben itthon is 5 MHz-es blokkokra szól majd. A görög és a magyar mobilpiac emellett egyaránt háromszereplős, igaz, Görögországban majd' másfélszer annyi előfizetője van a három szolgáltatónak, mint hazánkban. A görög mobilpenetráció az egyik legmagasabb az EU-ban, csaknem eléri a 160 százalékot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról