:

Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 3. 11:21

50 megabites DSL az Invitelnél

A műszaki fejlesztéseknek köszönhetően saját szolgáltatási területein, vagyis saját primer körzetében is bevezeti az xDSL technológia-család jelenlegi legfejlettebb, legnagyobb sávszélességet biztosító fokozatát az Invitel.

Az Invitel tegnap hivatalosan is megerősítette a HWSW értesüléseit, melyek szerint hosszú fejlesztési és tesztelési időszakot követően saját területein, vagyis saját primer körzeteiben is továbbfejleszti az xDSL hálózatát, így szeptembertől lakossági és üzleti partnereinek egyaránt biztosít majd VDSL-alapú internetelérést. A továbbfejlesztett DSL technológia révén az Invitel saját szolgáltatási területein, így például a Csongrád vagy Veszprém megyében élőknek is elérhetővé válik az akár 50 Mbps letöltési sávszélességet kínáló internetkapcsolat.

Az Invitel régóta adós volt kiskereskedelmi és nagykereskedelmi konstrukcióban árult internetkapcsolatainak műszaki továbbfejlesztésével, a cég eddig legfeljebb 15 Mbps sávszélességű ADSL végpontokat tudott biztosítani egyéni és üzleti előfizetői részére. A cég  a Fibernet Kommunikációs Zrt. felvásárlása óta annak korábbi szolgáltatási területének egy részén már tud nagy sávszélességű kábeles internetkapcsolatot nyújtani, illetve Szeged egyes lakóparkjaiban optikai internetelérést biztosít, ezek a szolgáltatások azonban az előfizetői bázis igen kis részét érik csak el.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az Invitel mely településeken vezeti be a továbbfejlesztett, ugyanakkor továbbra is (részben) réz érpáron alapuló technológiát, melynek segítségével 15, 25 és 50 Mbps letöltési sávszélességet tud majd biztosítani a végpontokon. Az eddigi tapasztalatokból kiindulva várhatóan a nagyobb városokban, sűrűn lakott településeken lesz először elérhető a VDSL-alapú internet a szolgáltató kínálatában. Az Invitel az árakról és a díjcsomagok pontos részleteiről később ad tájékoztatást.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Hazánkban elsőként - és mindeddig egyedüliként - a Magyar Telekom vezette be a VDSL technológiát mind kiskereskedelmi, mind nagykereskedelmi konstrukcióban. A szolgáltató 2008 szeptemberében állította éles üzembe VDSL-hálózatát, a fejlesztés azonban azóta alig haladt előre, így a T-Home DSL Extra néven kínált, 25 Mbps elméleti maximális letöltési sávszélességet kínáló rendszer csupán négy budapesti kerület, valamint nyolc település bizonyos területein érhető el.

Az Invitelnek - mivel jelentős piaci erejű szolgáltatónak minősül - ugyanúgy kötelező a retail minus szabályozás értelmében nagykereskedelmi konstrukcióban is kínálnia a VDSL elérést, mint a Magyar Telekomnak, az árakról szóló határozatot július közepén fogadta el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A határozat alapján a 25 Mbps letöltési sávszélességet és 5 Mbps feltöltési sávszélességet (ebből 10 Mbps és 1 Mbps garantált le- és feltöltési irányban) kínáló nagykereskedelmi csomag úgynevezett nem csupasz szolgáltatás esetében nettó 5741 forint lesz, az 50 Mbps letöltési és 7,5 Mbps feltöltési sávszélességet (ebből 20 Mbps és 2 Mbps garantált) biztosító konstrukció pedig nettó 7178 forintba fog kerülni, egy év hűségvállalás esetén.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.