Szerző: Koi Tamás

2011. július 29. 14:31

Bővül a HSPA+ állomások száma a T-Mobile-nál

Július végére már háromszáz helyszínen biztosít mobilnet-elérést HSPA+ technológiával a T-Mobile, a cég a rádiós hálózat fejlesztésével párhuzamosan az átviteltechnikát is bővíti. A cél, hogy a fejlesztés lezárása után minden 3G-s állomás legalább 21 Mbps elméleti letöltési sávszélességet biztosítson.

Gyors ütemben halad a Telekom májusban bejelentett mobilhálózati fejlesztése. A június végére beüzemelt 200 állomást követően július végén immár 300 helyen elérhető a szupergyors, 21 Mbps névleges sebességű HSPA+ alapú mobilinternet szolgáltatás a T-Mobile hálózatában. A szolgáltatás bekapcsolásra került többek között Eger, Kazincbarcika, Nagyszénás, Harkány, Balatonboglár és Tököl egyes részein - áll a szolgáltató által ma kiadott sajtóközleményben.

A vállalat elsőként a legmagasabb adatforgalmú helyeken vezeti be először a HSPA+ technológiát a hálózatkapacitás növelésére. A gyorsabb mobilnet elsőként Budapest belvárosában, a Balatonnál több városban, például Siófokon, Keszthelyen, Balatonkilitin, a megyeszékhelyek közül pedig többek közt Nyíregyházán, Pécsett, Szekszárdon, Zalaegerszegen, valamint néhány kisebb településen épült ki. A fejlesztés első fázisa - melyről a HWSW külön riportban számolt be - nagyságrendileg negyven települést érintett összesen.

A Telekom májusban azt ígérte, hogy az ország egészét lefedi HSPA+ szolgáltatással, ehhez a cég korábbi partnerét, az Ericssont választotta műszaki beszállítói partneréül. A fejlesztés révén a teljes rádiós hálózat megújul a következő években, az új eszközökkel a szolgáltató képes lesz az LTE technológia implementálására is. A társaság fontosnak tartja leszögezni, hogy a rádiós infrastruktúra fejlesztésén túl a teljes átviteltechnikai háttér kapacitását bővítik, ehhez részben a Telekom kiterjedt optikai hálózata nyújtja majd az alapot.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az új technológia bevezetésével egy időben új díjcsomagok is megjelennek a T-Mobile-nál.Az augusztus elsejétől elérhető Net&Roll M és Net&Roll L márkanévre keresztelt internetes tarifák havidíja 6990 és 9400 forint lesz, ezért cserébe a szolgáltató 16 és 26 gigabájt adatforgalmi keretet kínál előfizetőinek. Fontos, hogy a T-Mobile HSPA+ hálózatának képességei egyelőre csak ezzel a két díjcsomaggal lehet majd kihasználni, minden más mobilnet-opciónál vagy tarifánál 7,2 Mbps marad a maximálisan elérhető sávszélesség, még abban az esetben is, ha az ügyfél által használt eszköz egyébként képes lenne a gyorsabb letöltésre.

A Magyar Telekom mellett a Telenornál és a Vodafone-nál is jelentős hálózatmodernizációs munkálatok zajlanak, a két cég a ZTE-vel és a Huawei-jel karöltve végzi a rádiós hálózat és a maghálózat modernizációját. A Telenor korábban bejelentette, hogy Hipernet márkanéven augusztustól teszi elérhetővé ügyfelei számára a 21 megabites internetet, melyet idővel az ország teljes területére kiterjesztenek. A Vodafone már tavaly nyáron bekapcsolta az első HSPA+ állomásait Budapest belvárosában, a további fejlesztési fázis során pedig újabb településeken teszi elérhetővé a gyorsabb technológiát. A Vodafone egyébként az egyetlen az országban, mely HSPA+ hálózaton 42 Mbps sávszélességet biztosít úgynevezett dual carrier technológiával, igaz csak egyetlen magyarországi településen, Balatonfüreden.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról