Szerző: Bodnár Ádám

2011. augusztus 1. 10:30

Növelte piaci részesedését az AMD

A Mercury Research friss adatai szerint a második negyedévben növelni tudta piaci részesedését az AMD, amely az Ontario és Llano kódnevű, integrált GPU-t tartalmazó chipjeinek köszönhette jó szereplését. A vállalat azonban csak az Intel legalsó árkategóriás Pentium és Celeron lapkáival szemben versenyképes.

Az első negyedévben az x86 processzorpiac 18,2 százalékát birtokolta az AMD, ezt a második negyedévre 19,4 százalékra tudta növelni, derül ki a Mercury Research által nyilvánosságra hozott adatokból. A cég főleg az Intel kárára növekedett, de csak az alsó kategóriában.

Jól kezdett az Ontario és a Llano

Az AMD az év elején kezdte el DX11-es grafikus magot integráló Ontario processzorainak szállítását legalsó kategóriás notebookokba és desktopokba, amelyet a második negyedévben követtek a nagyobb teljesítményű, mainstream PC-kbe szánt, Llano kódnevű lapkák. Ezek segítettek az AMD-nek abban, hogy növelje piaci részesedését, azonban a Mercury Research számaiból az látszik, hogy az Ontariók és a Llanók javarészt az AMD saját korábbi termékeit szorították ki a piacról, illetve az Intel legalsó kategóriás chipjeitől, a Pentiumoktól és a Celeronoktól szereztek vevőket.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A mobil szegmensben 10 százalékkal nőtt a leszállított AMD processzorok száma, miközben az Intel eladásai 3 százalékkal visszaestek, de az első számú chipgyártó fölénye továbbra is nyomasztó, az eladások több mint 85 százalékát tartotta kézben. A desktop szegmensben, amely hagyományosan az AMD erőssége, az AMD 26-ról 27 százalékra tudta növelni részesedését, az Intelnek 73 százalékkal kellett beérnie. A szerverek terén az Opteronokat viszont teljesen kiűzték a piacról a Xeonok, az AMD részesedése 4 százalék alatti - a vállalatnak hatalmas szüksége van az ősszel érkező Bulldozer-magos Opteronokra, hogy megfordítsa ezt a trendet.

A vevők nem értékelik az erős integrált grafikát

A számokból úgy tűnik, a piac nem fizeti meg a nagy teljesítményű integrált DX11-es grafikus magot az AMD lapkáiban: a vállalat az Ontario és a Llano felfutása ellenére nem tudta számottevően növelni mobil processzorainak átlagos eladási árát az első negyedévhez képest, a desktop szegmensben pedig még vissza is esett ez a mutató. Különösen fájó lehet ez a Llano esetében, amelyet az AMD kommunikációja az Intel Core i chipjei ellen pozicionál, azonban vevőket láthatóan inkább csak a Core 2, Pentium és Celeron lapkáktól szerez. Az Intel Core i-vonal dominanciája továbbra is érintetlen, az Intel még az egy processzorra jutó átlagos eladási árat is növelni tudta, ami a vállalati PC-cserék beindulásával magyarázható.

Az AMD a darabszám szerinti növekedést nem tudta érdemi bevételnövekedésre váltani. A vállalat processzorgyártó részlegének bevétele nem nőtt az első és második negyedév között, a Mercury Research adatai alapján a cég bevételarányos részesedése pedig 10,9 százalékról 11,1 százalékra emelkedett mindössze - a piac 88,9 százaléka az Intelé. A legnagyobb félvezetőgyártó a mobil szegmensben továbbra is több mint kétszer annyiért tud adni egy processzort mint az AMD, de a desktop chipek esetén is szűk 60 százalékos az árfölénye, miközben a méretgazdaságossági előnyei miatt olcsóbban tud gyártani mint a versenytársa.

Kétszer annyi mag ugyanannyiért

Az AMD ma elkezdte szeptember közepére várható nyolcmagos FX desktop processzorainak bevezető médiakampányát, amellyel együtt egy nyereményjátékot is meghirdetett, amelyen öt darab nyolcmagos FX chip a fődíj. Ezek kiskereskedelmi értéke az AMD szerint darabonként mintegy 300 dollár, ami nagyjából megegyezik egy Core i7-2600K listaárával. Ez alapján az AMD a nyolcmagos asztali csúcsprocesszorát (a nyereményjátékban feltehetően ilyeneket osztanak szét) az Intel négymagos chipjéhez közel árazza. Ebből valószínűsíteni lehet, hogy a nyolcmagos FX teljesítménye is a négymagos Core i7-hez közelít asztali alkalmazások alatt.

A nyolcmagos AMD FX becslések szerint közel 300 mm2 méretű, míg az Intel négymagos Sandy Bridge chipjei 216 mm2-esek, vagyis az AMD fajlagos gyártási költségei magasabbak a versenytársnál. A 22 nanométeres csíkszélességű gyártósorok beindításával és a Sandy Bridge új technológiára ültetésével (Ivy Bridge) az Intel kényelmes mozgásteret kap a költségek leszorítására és az agresszívabb árazásra, amennyiben a piaci körülmények ezt indokolják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról