Szerző: Gálffy Csaba

2011. július 28. 15:48

Hosszú idő óta először veszteséges a Nintendo

Először könyvelt el veszteséget a Nintendo, mióta elkezdte nyilvánosságra hozni pénzügyi eredményeit. A japán szórakoztató elektronikai gyártó hatalmas gondban van, a DS és a Wii eladásai csökkennek, az új generációs 3DS nem fogy, a Wii U pedig idén nem kerül piacra.

Veszteséget könyvelt el a Nintendo a második naptári negyedévben - jelentette be a vállalat. A japán cég bevétele felére, 1,2 milliárd dollárnak megfelelő jenre esett, üzemi eredménye 296 millió dollár nyereségről 476 millió dolláros veszteségbe fordult, nettó szinten  azonban maradt a 330 millió dolláros veszteség. A 2012. március 31-én végződő év előrejelzéseit ennek megfelelően jelentősen visszafogta a vállalat, 2,25 milliárdos nettó profit helyett már csak 450 millió dollárt vár. A bevétellel kapcsolatban is óvatosabb a gyártó, 14,1 milliárd dollár helyett csak 11,5 milliárd dollárt tervez.

Nem megy a 3DS

A Nintendo kilátástalanságát jól mutatja, hogy a következő generációs kézi konzolja, a márciusban bemutatott 3DS árát harmadával csökkenti. Ez a lépés teljesen idegen a Nintendo megszokott piaci stratégiájától, a hardverek árát csak a bemutatás után évekkel szokta mérsékelni, miután megjelenik a közvetlen utód. "Így lendületet tudunk teremteni a termék számára és emelhetjük a penetrációt az év végi szezonhajrára készülve, amikor a kézikonzollal kompatibilis alkalmazások száma jelentősen emelkedni fog" - áll a cég közleményében. Ez gyakorlatilag beismerése annak az elemzők által már sokszor hangoztatott ténynek, hogy igazán jelentős játékok nem jelentek meg a 3DS piacra kerülése óta, a fejlesztők kivárnak, a fogyasztók pedig játékok hiányában nem vásárolnak.

A bemutatás után négy hónappal érkező jelentős árcsökkentés oka a rendkívül alacsony kereslet, az év elején kitűzött 16 millió darab 3DS eladását csak így látja tarthatónak a Nintendo. Az árcsökkentés különösen annak fényében meglepő, hogy a Nintendo hagyományosan komoly profitot ér el az eladott konzolokon és kiegészítőkön is, sőt, a forgalom nagyobb részét a készülékeladások adják. A Microsoft és a Sony modellje más, ők hajlandóak jelentős veszteséget vállalni a konzolok gyártása kapcsán, amit a szoftverekből befolyó összegekkel pótolnak.

A földrajzi régiókat tekintve az amerikai piac zuhant a legnagyobbat, az eladások 1,2 milliárd dollárról 373 millió dollárra estek vissza éves összehasonlításban. Az európai piac azonban meglepően stabil maradt, 700 millió dollárról 500 millió dollárra zsugorodott, ezzel már ez a Nintendo legnagyobb piaca. A hazai pályának számító Japán által generált forgalom 320 millióról 220 millióra csökkent, a 3DS tehát még ott sem váltotta meg a céget. A befektetők a 2007-es novemberi csúcs óta nem értékelik pozitívan a cég teljesítményét, a Nintendo piaci értékének 80 százalékát vesztette el.

Stratégiai hiba?

A Nintendo legsúlyosabb problémáját az jelenti, hogy a mobil játékok terén egyre komolyabb platformot jelentenek az okostelefonok és a táblagépek, ezekről a területekről a japán cég azonban egyelőre teljesen kimaradt, az új generációs 3DS és Wii U sem rendelkezik azokkal a fejlett hálózati funkciókkal, amelyet a felhasználók ma már megkövetelnek. Az, hogy a Nintendo amerikai piacának mintegy háromnegyede egyetlen év alatt köddé vált, jól mutatja, hogy a fogyasztók már nem elégednek meg a korai konzolgenerációk nyújtotta funkcionalitással, az egyfunkciós, kizárólag játékra alkalmas mobil eszközök kora leáldozóban van.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

További problémát generálhat a Nindendo számára, hogy a  mainstream fogyasztókat célozta meg, az ő jövedelmükért azonban számos más fogyasztói elektronikai eszközzel is meg kell küzdeni. Míg a hardcore játékosok jövedelmük bizonyos részét folyamatosan játékra fordítják és viszonylag stabil felvevő piacot alkotnak, a mainstream fogyasztók elektronikai cikkekre fordítható kiadásaiért a tabletekkel, telefonokkal és egyéb eszközökkel is meg kell küzdeni.

Ugyan a Wii bemutatása után hatalmas sikert aratott ebben a körben, azóta a fogyasztók továbbálltak, a középtávú konverziós ráta a várnál alacsonyabb maradt. Ehhez természetesen az is kellett, hogy a Wii funkcióit maradéktalanul kihasználó, szélesebb rétegeket célzó játékok köre szűk maradt, a Wii Sportsot kivéve kevés cím aratott sikert - a megunt játékkal együtt pedig a konzol is csak a port gyűjti. A hatalmas installált bázist tehát a szoftverfejlesztők nem tudták kihasználni, a Nindendo lendülete pedig ezzel eltűnt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról