Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 27. 12:30

Nyereséges lett az LG Electronics

A mobilrészleg vártnál kisebb veszteségének köszönhetően nyereséges lett a második negyedévben az LG Electronics. A vállalat továbbra is gyengén teljesít a mobiltelefonok piacán, de fogadkozik.

13,3 milliárd dollárnak megfelelő koreai won bevételt ért el a második pénzügyi negyedévben az LG Electronics, amely a harmadik legnagyobb mobiltelefon-gyártó a Nokia és a Samsung mögött. A cég forgalma éves szinten gyakorlatilag stagnált (-0,2%), üzemi eredménye 25 százalékkal nőtt, nettó profitja azonban 87 százalékkal csökkent, mivel lehúzták az érdekeltségei, elsősorban az LG Display mutatói. Az előző két negyedévben azonban veszteséges volt a cég a mobilrészleg gyatra teljesítménye miatt.

Az LCD-panelek piacán túltermelési válsággal küzdő LG Display 11 százalékkal több panelt szállított mint egy évvel korábban, azonban az alacsony árak miatt a bevétele 7 százalékkal csökkent és üzemi szinten már veszteségbe fordult a mérlege. Az LG Displayt a Philipsszel közösen alapította a koreai vállalat még 1999-ben, de a Philips profiltisztítása közepette 2008 végén teljesen kiszállt a kijelzőket gyártó vegyesvállalatból.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az LG Electronics továbbra is szenved a mobilpiacon. A vállalat mindössze 24,8 millió készüléket értékesített három hónap alatt, ami alig több az első negyedéves adatnál és messze elmarad az egy évvel korábbi 30,6 milliótól, miközben a mobilpiac folyamatosan bővül. A cég nem részletezte, eladott készülékeinek mekkora részét teszik ki az okostelefonok, azt azonban közölte, hogy éves szinten mintegy 24-25 millió okostelefon eladására számít és megerősíti kutatás-fejlesztési erőfeszítéseit annak érdekében, hogy növelje versenyképességét.

A vállalat tájékoztatása szerint az kétmagos processzorral szerelt Optimus 2X és az Optimus Black voltak a húzómodelljei Európában, Észak-Amerikában pedig az Optimus 2X mellett az Optimus One modell fogyott jól. Egy mobiltelefont átlagosan 123 dollár bevételt könyvelt el az LG Electronics, az ASP közel 20 százalékkal nőtt egy év alatt, ami az okostelefonok felé történő elmozdulással magyarázható. Ennek köszönhetően az LG mobilos üzletága a tavalyinál csak 5,1 százalékkal kisebb bevételt ért el, üzemi vesztesége azonban megfeleződött, a költséglefaragások miatt.

Az LG szórakoztatóelektronikai eszközöket gyártó részlege szintén csökkenő bevételt könyvelt el, azonban nagy profittartalmú LED-háttérvilágítású LCD-tévéi és 3D tévéinek köszönhetően az üzemi veszteséget  üzemi nyereség váltotta. A vállalat várakozásai szerint nemrég megjelent, olcsó szemüveggel működő (FPR) 3D tévéi és internetcsatlakozásra képes okostévéi hátán az év második felében még jobb eredményeket érhet el. Az LG Electronics üzletágai közül a háztartási berendezésekkel, valamint a légkondicionálókkal foglalkozó ér el nagyobb bevételt a tavalyinál, de nyereségességük ezeknek is visszaesett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról