:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 26. 10:46

Mit tud a MySQL 5.6?

Az O'Reilly Open Source Convention rendezvényen az Oracle bemutatta, milyen újdonságok várhatók a MySQL 5.6-ban - a vállalat jobb skálázhatóságot, nagyobb teljesítményt és fejlettebb integrációs képességeket ígér.

A MySQL-ben alapértelmezett InnoDB tárolómotor teljes szöveges támogatást kapott. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az InnoDB végre alkalmassá vált szövegek tárolására, amelyek indexelhetővé, kereshetővé váltak. Szintén az InnoDB motorral kapcsolatos újdonság a "Buffer Pool Pre-loading", amely a szerverindítás idejét csökkenti. Emellett a fejlesztők 4 gigabájtról 2 terabájtra növelték a redo logfájl maximális méretét, amely főleg írásintenzív feladatok és hosszú lefutású tranzakciók alatt lehet jótékony hatással a MySQL 5.6 teljesítményére.

Az Oracle szerint figyelemre érdemes fejlesztés  Binlog Group Commit, amely révén a replikált MySQL konfigurációk teljesítménye növelhető a bináris logok (binlog) párhuzamos kezelésével, valamint megjelent egy Binlog API is, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a MySQL 5.6 tartalmát egy más típusú adatbázisba replikálják. A MySQL 5.6-ban várható újdonságokról itt lehet részletesen olvasni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A MySQL a Sun felvásárlásával került az Oracle birtokába, a népszerű nyílt forrású adatbázis volt a legfőbb oka annak, hogy az Európai Bizottság kiterjedt versenyügyi vizsgálatot indított, ami hónapokkal késleltette az összeolvadást. Az Oracle végül decemberben egy tíz pontból álló nyilatkozatot tett közzé, amelyben többek között vállalta, hogy továbbra is megmarad nyílt forrású, GPL alatt licencelt szoftverként a MySQL és elérhetők lesznek a különféle adattároló motorok (storage engine) kapcsolódását lehetővé tevő interfészek is. Ígérete szerint a szoftver dokumentációját is folyamatosan karban tartja és ingyen elérhetővé teszi.

A MySQL 5.6 új képességeinek előzetese letölthető az Oracle weboldaláról, ezek a buildek külön-külön tartalmazzák a fenti újdonságokat, amelyekkel kapcsolatban az Oracle várja a felhasználói visszajelzéseket. A MySQL 5.6 előzetese itt érhető el. A vállalat szerint ez a verzió csak tesztelési célokat szolgál és éles üzemre egyáltalán nem alkalmas. Egyelőre nem tudni, a végleges változat mikor érkezhet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.