Szerző: Koi Tamás

2011. július 25. 10:22

Újabb konszolidáció az európai mobilpiacon

Újabb európai országban egyesíti erőit a France Telecom és a Deutsche Telekom. A két cég vegyesvállalata Lengyelország legnagyobb mobilszolgáltatója lehet.

Vegyesvállalatban egyesítik erőiket a France Telecom és a Deutsche Telekom lengyelországi leányvállalatai, a két cég Orange és T-Mobile mobilmárkái angol mintára egy szolgáltató alá rendeződnek majd. Ez rövid időn belül a második jelentős mobilhálózati konszolidáció Európában, két évvel ezelőtt ugyanis ugyanennek a két cégnek az angol megfelelői döntöttek úgy, hogy vegyesvállalatot hoznak létre, ezzel egyben megszerezve a piacelsőséget a helyi mobilszolgáltatói szegmensben.

Lapértesülések szerint a lengyel megoldás teljes mértékben az angol mintára épít, vagyis a France Telecom és a Deutsche Telekom lényegében egy új szolgáltatócéget hoz létre, melyben mindkét nagyvállalat 50-50 százalékos tulajdonhányaddal bír majd. Az újonnan létrejövő, NetWorkS! nevet  viselő (az angol vegyesvállalat a nem kevésbé furcsa Everything Everywhere néven fut) vállalat lesz a tervek szerint az infrastruktúra tulajdonosa, emellett a két cég ügyfélbázisa is hozzá kerül. A folyamat lezárását követően a lengyel T-Mobile és az Orange hálózata közt - akárcsak Angliában - teljes átjárás lesz, ezzel Lengyelország legnagyobb, csaknem 30 millió ügyféllel rendelkező mobilszolgáltatója jöhet létre.

A felek szerint a vegyesvállalat létrehozásával minden eddiginél hatékonyabban folyhatnak tovább a hálózatfejlesztési munkálatok - a két cég 2015-től (a folyamat teljes lezárását követően) évente 71,5 millió dollár megtakarítást remél az együttműködés eme formájának köszönhetően. A NetWorkS!-nek a tervek szerint kezdetben országszerte tízezer bázisállomása lesz majd, ez 3400-zal kevesebb, mint a jelenlegi összesítés (az Orange 6400, a T-Mobile 7000 állomással rendelkezik). A vegyesvállalat létrehozása valamint az összekapcsolási munkálatok már idén elkezdődnek, és az elképzelések szerint 2014-ben fejeződnek be.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy-Britanniában szintén elsősorban költségracionalizálási okokból jött létre az Everything Everywhere szolgáltató az Orange és a helyi T-Mobile vegyesvállalataként. A cég létrehozásának szándékát 2009 őszén jelentették be a felek, a két hálózat végül a hatóságok és az Európai Unió jóváhagyása után egy évvel később, tavaly októberben egyesülhetett. Az országban azóta is az Everything Everywhere a legnagyobb szolgáltató, nagyjából 28 millió ügyféllel, és 37 százalékos piaci részesedéssel.

Lengyelországban közel ugyanennyi ügyfele lehet majd a NetWorkS!-nek is, a több mint 45 millió ügyfelet számláló piacon a szolgáltató körülbelül 27-28 millió előfizetővel rendelkezik majd. Az összefogási szándék bejelentése alighanem Zygmunt Solorz-Zak, lengyel milliárdos számára jelenthet rossz hírt, a helyi vállalkozó ugyanis éppen július elsején írt alá felvásárlási szándéknyilatkozatot a Polkomtel tulajdonosaival. A Polkomtel Lengyelország második legnagyobb mobilszolgáltatója, jellemző azonban a helyi piacra, hogy a három dobogós (az Orange, a Polkomtel és a T-Mobile) csaknem ugyanannyi előfizetővel rendelkezik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról