Szerző: Koi Tamás

2011. július 22. 11:03

Aláírták a magyar mobiltévé halálos ítéletét

Hosszú huzavona után a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és az Antenna Hungária a héten aláírta annak a 2008-as hatósági szerződésnek a módosítását, melynek révén a műsorszóró vállalat a B jelű digitális multiplexet is felhasználhatja földfelszíni sugárzású digitális tévéadás továbbítására. A mobiltévének ezzel Magyarországon vége.

Hivatalosan is vége a mobiltévének Magyarországon, miután a földfelszíni sugárzású digitális technológiával mobilkészülékekre továbbított tévéadás (DVB-H) világszinten sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az Antenna Hungária 2008-ban még arról írt alá hatósági szerződést az akkor ebben illetékes Nemzeti Hírközlési Hatósággal (NHH), hogy országos mobiltévés hálózatot épít ki a B jelű digitális multiplexen, ez a kiépítés azonban a héten megszületett szerződésmódosítás értelmében soha nem fog már megvalósulni - a felszabaduló kapacitást a földfelszíni sugárzású digitális tévéadás, a DVB-T technológia részére csoportosíthatja át a műsorszóró.

Halva született

A DVB-H technológiával végzett adástovábbítás noha szép reményekkel startolt az előző évtized második felében, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a mobiltelefonos tévénézésre nincs tömeges igény, így a készülékgyártók részéről sem mutatkozott hajlandóság olyan mobilok fejlesztésére és gyártására, melyekkel tévézni is lehet. A rendszer itthon soha nem lépett ki a kísérleti stádiumból, az Antenna Hungária a B multiplexet csak három fővárosi telephelyen üzemelte be, a hat csatornát felvonultató adást kizárólag Budapesten és környékén lehetett fogni - azaz lehetett volna, ha lett volna erre a célra alkalmas mobil a lakosság birtokában.

Az NHH már a tavalyi átalakulása előtt belátta, hogy az Antenna Hungáriából az akkori, illetve jelen körülmények közt nem kényszeríthetők ki a hatósági szerződésben vállalt kötelezettségek. Rozgonyi Krisztina, a hatóság egykori elnöke egy tavaly márciusi interjúban egyenesen úgy fogalmazott, egész Európa "benézte" a mobiltévét, és már akkor az asztalon volt olyan javaslat, hogy a DVB-H sugárzást meg kell szüntetni, illetve a kapacitásokat más technológia számára kell kiosztani.

A javaslatból végül csak ezen a héten lett konkrét lépés, az Antenna Hungária, és az NHH jogutódja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ugyanis aláírta a 2008-ban megszületett hatósági szerződés módosítását, melynek legfontosabb eleme, hogy a műsorszóró mostantól az eddig DVB-H sugárzás céljára használt B multiplexet DVB-T adástovábbításra is felhasználhatja.

Bővülhet a DVB-T

Mindez azt jelenti, hogy a MinDig TV márkanevű szolgáltatás programválasztéka belátható időn belül tovább bővülhet - az Antenna Hungária a jelenleg rendelkezésre álló technológiával egy multiplexen nagyjából 24-25 Mbps sávszélességet tud kiosztani, ami átlagosan tíz SD, vagy két-három HD adás (illetve ezek tetszőleges kombinációjának) továbbítására elégséges. Fontos azonban, hogy míg az A és C jelű multiplexek már most gyakorlatilag országos lefedettségűek, addig a B multiplex jelenleg csak Budapesten üzemel, vagyis a programbővítés eleinte várhatóan nem érint majd minden régiót, területet.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az NMHH közleménye szerint az Antenna Hungária a szerződés módosításárét cserébe a korábbi vállalásokon túl további fejlesztéseket vállalt - ennek konkrétumait ugyanakkor nem részletezi a hatóság. Lapunk megkereste a műsorszórót, ahol Tóth András kommunikációs vezető közölte, korai lenne még arról nyilatkozni, hogy a MinDig TV szolgáltatás programválasztéka milyen csatornákkal és milyen ütemezéssel bővülhet a szerződésmódosítás hatására.

Még két multiplexet kapnak

Az Antenna Hungária korábban többször is hangsúlyozta, eltökélt a platform további népszerűsítése, valamint a választék bővítése iránt. A DVB-T multiplexek üzemeltetési jogát 2008-ban elnyerő francia tulajdonú vállalat 25 milliárdos beruházással építi ki az országos szolgáltatást, valamint kész tovább bővíteni a jelenleg összesen 18 csatornából álló választékot, amint a digitális átállás jövőre tervezett lezárása után újabb multiplexeket üzemelhet be.

Hazánkban jelenleg becslések szerint nagyjából 220 ezer háztartás nézi az ingyenesen fogható MinDig TV adásokat, az Antenna Hungária adatszolgáltatása alapján pedig körülbelül 30 ezer MinDig TV Extra (a platform fizetős, kódolt csomagja) előfizetőt tartanak nyilván.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról