Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 22. 09:42

Nem tudja tartani a lépést a piaccal az AMD

A költségek csökkenésének köszönhetően nyereségessé vált az AMD tevékenysége, de a vállalat ütőképes termékek hiányában továbbra sem tud megkapaszkodni a piacon. Míg a versenytárs Intel tegnap 22 százalékos éves bevételnövekedésről számolt be, az AMD forgalma némileg visszaesett tavalyhoz képest. A vállalat továbbra is keresi új elnök-vezérigazgatóját.

A 32 nanométeres APU (Brazos, Llano) termékek sikere miatt nyereséges negyedévet zárt az AMD, amit a tőzsde a részvényárfolyam több mint 5 százalékos emelésével jutalmazott. Bár a vállalat rekordszámú mobil processzort értékesített, bevétele csökkent, mivel a notebookokba szánt chipek bővülése nem tudta ellensúlyozni a desktop- és szerverpiacon mutatott gyengeséget és a GPU-k forgalmának visszaesését. A második negyedévben az AMD 1,57 milliárd dolláros bevételt ért el, ami 5 százalékos éves visszaesést jelent - emlékeztetőül, a nagy rivális Intel 22 százalékkal tudta növelni forgalmát, ami történelmi rekordot döntött. Az AMD tavaly 43 millió dollár nettó veszteséget könyvelt el, ezt most 61 milliód nyereség váltotta. A harmadik negyedévre 10 százalékos szekvenciális bevételbővülést jósolnak a cégnél.

Jól mennek az APU-k, augusztusban érkezik a Bulldozer

Az AMD processzorgyártó részlege 1,2 milliárd dolláros bevételt könyvelt el, ami megfelel az egy évvel korábbinak, az üzletág üzemi eredménye eközben 128 millió dollárról 142 millióra emelkedett, amit a cég az APU-kon elért nagyobb nyereséggel magyaráz. Az AMD által szállított mobil chipeknek már 70 százaléka "APU", vagyis grafikus magot és CPU-t a szilícium szintjén integráló termék, de a harmadik negyedévben az arányuk meg fogja közelíteni a 100 százalékot, a teljes kliens CPU mixen belül pedig a 66 százalékot - a vállalat szerint a Brazosok szállítását gyorsan felülmúlja a Llanóké. A cég egyébként az APU-k felfutásával párhuzamosan kivezeti régi desktop és mobil termékeit a paicról, a Phenom II, Athlon II és Sempron márkanevek hamarosan megszűnnek, a chipeket csak 2011 végéig lehet rendelni.

Az AMD továbbra is a harmadik negyedévre ígéri az első Bulldozer-alapú szerverchipek piacra érkezését, amelyeket Thomas Seifert pénzügyi vezérigazgató szerint már alig várnak a gyártópartnerek. Az eredetileg az év derekára tervezett, de gyártástechnológiai gondok miatt végül őszre csúszó Interlagos chipek az AMD tegnapi tájékoztatása szerint akár 35 százalékkal is gyorsabbak lehetnek a jelenlegi Opteronoknál - konkrétumokkal továbbra is adós az AMD. Az első Interlagos chipek szállítása augusztusban kezdődik meg, hangzott el a tájékoztatón, a Zambezi kódnevű, munkaállomásokba és csúcskategóriás desktopokba szánt verzióval együtt. A vállalatnak nagy szüksége lenne az erősítésre a legnyereségesebb szegmensnek számító szerverpiacon, ahonnan az utóbbi években az Intel valósággal kisöpörte. Az AMD részesedése még az első negyedéves 5-6 százalékhoz képest is csökkent, a cég gyakorlatilag ott tart, ahol az Opteronok megjelenése előtti időben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A grafikus részlegnek sem volt kiemelkedően jó negyedéve, a bevétel 17 százalékkal 367 millió dollárra csökkent éves összehasonlításban. Emlékezetes, hogy egy éve a cég szinte versenytárs nélkül volt a csúcskategóriás DX11-es GPU-k szegmensében, mivel az NVIDIA a Fermit (GeForce GTX 400-as sorozat) inkább a HPC-piac igényeihez tervezte, a chip túl nagy és drága volt ahhoz, hogy a grafikus piacon számottevő sikert arasson. Már ez megváltozott az NVIDIA összeszedte magát, ami az AMD számain is látszik. A Radeon-részleg tavalyi 33 milliós üzemi eredményét 7 milliós üzemi veszteség váltotta fel, ami az árverseny mellett a 28 nanométeres új GPU-generáció gyártására való felkészülés költségeivel magyarázható. Az eredmények kapcsán rendezett elemzői konferenciahíváson elhangzott, hogy az AMD első 28 nanométeres Radeonjai már a laborokban működnek, piaci bemutatkozásuk még 2011-ben várható.

Továbbra is vezér nélkül

Az elemzői tájékoztatón szóba került az AMD új elnök-vezérigazgatójának felkutatása is. Amint az ismert, a cég az év elején vált meg Dirk Meyertől, akit azóta sem pótolt, a vállalatnak több mint fél éve nincs igazi vezére. A pozíciót üzleti lapok bennfentes forrásai szerint több jó nevű vállalatvezetőnek is felkínálták, azonban azok egyike sem fogadta el. A listán állítólag szerepel Tim Cook, az Apple operatív igazgatója, Michael Capellas, a Compaq és a Worldcom korábbi vezére, William Nuti, az NCR első embere, Mark Hurd, az Oracle hardverrészlegének irányítója, David DeWalt, a McAfee múlt héten távozott első embere, illetve Pat Gelsinger, az Intel korábbi műszaki vezetője, aki jelenleg az EMC tárolóeszközök fejlesztéséért felelős.

Az AMD vezetői szerint az új elnök-vezérigazgató megtalálása továbbra is első számú prioritást élvez és a folyamat "jól halad", de a cél a megfelelő személy megtalálása, bármennyi ideig is tartson. Hogy mikor lesz a vállalatnak új elnök-vezérigazgatója, arról a negyedéves elemzői konferencián gyakorlatilag semmit sem árultak el a cég képviselői.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról