Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 27. 15:21

Országszintű tartalomszűrőt indít a Twitter

Országszintű tartalomszűrést vezet be a Twitter - adta hírül hivatalos blogján a szolgáltató. A vállalat a jövőben képes lesz bizonyos üzenetek eljutását megakadályozni egyes országokba, a lépésre az eltérő jogi környezetek miatt kényszerült a Twitter.

"Ahogy világszerte terjeszkedünk, olyan országokban is megjelenünk amelyek másképp gondolkodnak az önkifejezés határairól" - olvasható a hivatalos Twitter-blogon. "Egyes esetekben ez annyira eltér a mi elképzeléseinktől hogy nem is tudunk ott működni. Máshol hasonló a miénkhez, de történelmi vagy kulturális okokból korlátoznak bizonyos típusú tartalmakat, például Németországban és Franciaországban tilosak a nácipárti kinyilatkozások.

A Twitter egészen mostanáig csak világszinten tudta megszűrni a rajta keresztül áramló üzeneteket, vagyis kénytelen volt minden olyan tartalmat törölni, amely bármely érdekelt országban törvénytelennek számít. A most bevezetett változás értelmében a tartalomszűrés nagyobb granularitással történik, az országok szintjén. A felhasználókat természetesen értesíti a Twitter arról, ha az üzenetükkel kapcsolatban probléma merül fel, valamint a szabályzatokról szóló oldalán is felsorolja azokat az eseteket és körülményeket, amikor egy twittet szűrnie kell. Az oldal alapján nem csak üzenetekhez, hanem akár felhasználókhoz is korlátozott lehet a hozzáférés - a szolgáltató IP-cím alapján próbálja meg eldönteni mindenkiről, melyik országban tartózkodik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A szolgálttó e-mailben is értesíti a "szabályszegőt", aki aztán eldöntheti, meghagyja-e az üzenetét, panasszal él a szűrés ellen, törli az üzenetet vagy akár a komplett felhasználói fiókját. "Vállalatunk egyik legfőbb értéke a felhasználók véleményének tiszteletben tartása és védelme. Megpróbálunk minden tartalmat minden körülmények között online tartani és traszparensek leszünk a felhasználókkal, amikor ez nem sikerül" - írja a Twitter blog.

Mint minden szólásszabadsággal kapcsolatos hírnek, ennek is jelentős nemzetközi visszhangja volt, sokan máris a Twitter cenzúrázásáról beszélnek.A mikroblog-szolgáltatást globális lefedettsége és gyorsasága miatt sokszor sok helyen használták már politikai célokra, például megmozdulások szervezésére - legutóbb a tavalyi egyiptomi események kapcsán emlegették ilyen kontextusban a Twittert. Kínában a Twitter évek óta tabu, állami szervek teljesen tiltják, a kínaiak helyi "másolatokat" használnak, amelyek felhasználói létszáma mára több százmilliósra duzzad. Vannak azonban olyanok, akik az "állami tűzfalat" megkerülve használják a Twittert politikai üzenetek küldésére.

A Twitter nem sorolta fel, mely országokban készül az üzenetek szűrésére,

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról