Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 20. 08:36

Még erősebb lett az IBM XIV tároló

Generációváltáson esett át az IBM nagyvállalati XIV tárolója, amely az azonos nevű izraeli vállalat 2008-as felvásárlásával került be a termékportfólióba.

Az XIV volt az első olyan, tömeghardverre és okos szoftverre épülő tárolórendszer, amely bekerült az informatika fősodrába azáltal, hogy az IBM kínálatának részévé vált. A nem nyilvános, elemzők által 300-350 millió dollárosra becsült tranzakció jelentőségét jól mutatja, hogy az IBM szerverekért és tárolókért felelős üzletága ezt megelőzően 10 évig egyetlen akvizíciót sem hajtott végre. Az XIV alapítója, korábban sokáig az EMC-nél dolgozó Moshe Janai egyből "fellow" pozícióban csatlakozott az IBM-hez, ami a lehető legmagasabb műszaki beosztásnak felel meg - ehhez gyakorlatilag élő legendának kell lenni.

Az IBM 2008 őszén adta ki az XIV második generációját. A tároló gigabites Ethernet hálózaton keresztül összefürtözött x86 szerverekből áll, amelyekben SATA merevlemezek dolgoznak. Ezek azonban nem RAID-tömbökbe vannak szervezve: az adatokat a "Nextra" szoftver 1 megabájtos darabokra szeleteli, és ezeket egyenletesen szétteríti a diszkeken, ezáltal a lehető legnagyobb teljesítményt hozza ki belőlük. Minden adat legalább két diszken van meg, amelyek más csomóponton vannak. A csomópontok közül hat egyben interfészként is funkcionál, mindegyikben 4 FC- és 1 iSCSI-port található. A szekrény aljában 3 szünetmentes tápegység dolgozik, amikről 15 percig működnek a szerverek.

Hardveres fejlesztések

A Nagy Kék most frissítette az XIV-t, ami jelentős hardveres átalakuláson esett át. A csomópontok már a Westmere generációs négymagos Xeon processzorokra épülnek, egy csomópontban 16 helyett 24 gigabájt memória van, így a teljes rendszer 360 gigabájttal rendelkezik, ennek túlnyomó többségét cache-ként használja az XIV. A csomópontok közti kommunikáció pedig már nem GbE, hanem Infiniband interfészen át zajlik, amely jóval nagyobb sávszélességet biztosít alacsonyabb késleltetés mellett. Ennek és a szoftveres fejlesztéseknek köszönhetően a generációváltással nagyot lép előre az XIV teljesítménye, az IBM másodpercenként 500 ezer feletti olvasási és 300 ezer feletti 4K írási műveletet ad meg, a második generáció esetén 160 és 85 ezer körül voltak ezek az értékek.

Haladva a korral már 8 gigabites FC interfésszel szállítja az új XIV-t az IBM, az iSCSI portok ugyan maradtak gigabitesek, de a számuk jelentősen megnőtt, 6-ról 22-re. A diszkek száma maradt 180 egy teljes rackes kiépítés esetén, azonban SATA helyett már nearline SAS meghajtókat alkalmaz az IBM. Jelenleg 2 terabájtos SAS diszkekkel rendelhető a harmadik generációs XIV, ami 360 terabájtos maximális kapacitást jelent, de az ősztől 3 terabájtos lemezeket is támogat, 2012 első felétől pedig a szervereket egy darab 512 gigabájtos SSD-vel is ki lehet egészíteni, a flashmemóriás meghajtókat read cache-két használja a tároló - mondta el a HWSW-nek Benyovszky Balázs, az IBM Magyarország storage-szakértője.

Még kényelmesebb szoftver

A hardver mellett némi frissítésen esett át a szoftver is. A harmadik generációs XIV már a Nextra operációs rendszer 11.0 verzióját futtatja, amelynek kezelőfelülete ha lehet, még egyszerűbb lett. Az XIV egyik legnagyobb erénye az áttekinthető, stílusos grafikus felhasználói interfész, amelyen néhány kattintással végezhetők el az adminisztrációs feladatok. Az egyszerű kezelhetőség fontos azokban az esetekben, amikor versenyhelyzetben értékesíti az XIV-t az IBM, ugyanis nincs szükség a más tárolórendszerekhez (pl. EMC, HP, Hitachi) szokott adminisztrátorok hosszadalmas és költséges átképzésére vagy új szakember felvételére - kis túlzással egy általános iskolás is képes egy XIV-t menedzselni. Az XIV GUI demója itt megtekinthető.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az új verzió GUI-járól már több XIV is kezelhető, egyetlen felületen követhető nyomon több rendszer állapota, egy felületre futnak be az értesítések is, külön megtekinthető az egyes modulok és diszkek hőmérséklete és fejlődött a statisztikákat, jelentéseket készítő modul. Fontos szoftveres újdonság, hogy végre lehetőség van QoS beállítására, azaz priorizálni lehet az XIV-n futó feladatokat. Ami viszont nem változott, hogy az XIV szoftvere továbbra is felár nélkül hozza az olyan képességeket mint a thin provisioning, a tükrözés és a snapshot-készítés.

Mire is jó?

Az IBM elsősorban nagy virtualizált környezetek kiszolgálására ajánja az XIV tárolókat (VAAI támogatás, vCenter plugin, Storage Replication Adapter), de akár vállalatirányítási rendszer (pl. SAP), adatbázisok vagy nagyobb, több tízezer postafiókos Exchange-telepítések esetén is érdemes számolni velük - a harmadik generációs XIV-ból hat szerver (55 terabájt hasznos kapacitás) a minimális induló konfiguráció, amit aztán egyenként lehet bővíteni legfeljebb 15 szerverig. A rendszerek a piacon a nagyobb EMC VNX-ek, a kisebb VMAX-ok, illetve a most megjelent VMAXe, a HP 3PAR, a Dell Compellent, illetve Hitachi VSP berendezésekkel versenyeznek. Világszinten már az 5 ezret közelíti az IBM által eladott XIV gépek száma, Magyarországon néhány tucat üzemel belőlük.

A harmadik generációs XIV rendszereket szeptembertől szállítja az IBM. Az újdonság érkezésével a "régi" modell nem tűnik el, azt továbbra is értékesíti és támogatja a vállalat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról