:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. július 19. 13:15

Nem mentek a szolgáltatások az IBM-nél

Jó negyedévet zárt az idén száz éves IBM, nőtt a forgalom és a profit is, illetve javultak az év végi kilátások. A növekedés számait pozitív irányba befolyásolta a valutaárfolyamok mozgásának egyszeri hatása is, a bevételek szinte harmadáért felelős szolgáltatás-részleg azonban alig nőtt.

Újra erős negyedévet zárt az IBM, mind a profitot, mind a bevételt sikerült jelentősen növelni - jelentette be ma a vállalat. A bevétel elérte a 26,7 milliárd dollárt, ami 12 százalékos növekedést jelent éves szinten. A bővülés azonban kevésbé látványos, ha kiszűrjük az árfolyam-ingadozásból eredő egyszeri hatást, de az így számított 5 százalék is egészséges teljesítményt mutat. Mind a szoftverek, mind a hardverek jól teljesítettek, a szolgáltatásokkal foglalkozó részleg azonban nem tudott érdemben növekedni. Az utolsó három hónap során a profit 8 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest (3,4 milliárd dollárról 3,7 milliárd dollárra). Az üzemi nyereséghányad is jelentősen, 0,9 százalékkal nőtt, 46,4 százalékra.

Különösen jól húztak a System z mainframe-ek, amelyek forgalma 61 százalékkal nőtt az előző évhez képest - az új zEnterprise z196 tavaly júliusban jelent meg, az azóta eltelt egy év alatt pedig már a vevőkhöz is eljutottak ezek a gépek. A Power-alapú rendszerek bevétele nem nőtt ilyen látványosan, ott mindössze 12 százalékos bővülésről számol be az IBM - de az ilyen szerverek piaca jóval nagyobb, így abszolút értékben is nagyobb növekedésről beszélünk. A System x bevételek 15 százalékkal, a tárolórészleg 10 százalékkal, a pénztárgépek pedig 8 százalékkal nőttek.

A szoftveres részleg bevételei 10 százalékkal emelkedtek, ha eltekintünk az árfolyamhatástól. A legjobban a WebSphere család teljesített, 55 százalékos növekedéssel, a köztesréteg-szoftverek (WebSphere, Tivoli, Lotus, Rational) együtt 14 százalékos bővülést mutattak, az operációs rendszerekből befolyó bevétel 9 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokkal foglalkozó részleg komoly kihívásokkal küzdött, mindössze 2 százalékos növekedést tudott elérni - ennek okairól mélyen hallgat a vállalat.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

"A második negyedévben a gyümölcsözőre forduló hosszútávú befektetések húzták a bevételek növekedését" - jelentette be Samuel Palmisano, az IBM elnök-vezérigazgatója. "Ahogy a cég működésének második évszázadába lép, folytatjuk a cég transzformációját, átpozicionálva azt a következő generációs növekedő piacok felé". A negyedév az IBM saját várakozásait is felülmúlta, így a cég óvatosan megemelte az éves pénzügyi kilátásokat is, így részvényenkénti minimum 12,73 dolláros eredmény helyett legalább 12,87 dollárt vár.

Az érett piacok között negyedévben elsősorban az amerikai húzott, mintegy 8 százalékos növekedéssel, az európai régió (Közel-Kelettel és Afrikával) csak 3 százalékos növekedést produkált. Az ázsiai bevételek 3 százalékkal nőttek, az OEM-szerződésekből befolyó összeg pedig 1 százalékkal csökkent. A fejlődő piacok azonban jól teljesítettek 13 százalékos növekedéssel, ezen belül pedig a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) 21 százalékkal nőttek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.