Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 13. 11:58

Megmutatta a Windows Server 8-at a Microsoft

A héten zajló Worldwide Partner Conference rendezvény második napján a különféle szervertermékek kapták a főszerepet Los Angelesben. A Microsoft partnerkonferenciáján rövid demó erejéig látható volt a Windows 8 szerverváltozata és megjelent a következő generációs SQL Server előzetese is.

Windows 8 Server: virtualizációs fejlesztések

A Windows 8 szerverváltozatát a korábbi generációs termékekhez hasonlóan együtt fejlesztik a kliensekre szánt változattal és a két termék feltehetően egyszerre is fog megjelenni, valamikor 2012 derekán. Az operációs rendszer asztali gépekre és tabletekre fejlesztett új felületét nemrég, az All Things Digital konferencián demózta a Microsoft, de a szerverváltozatot most először mutatta meg a nagyközönségnek. Az új szerver operációs rendszerre mint a privát cloudok egyik legfontosabb építőkövére tekint a Microsoft, ennek megfelelően különösen fontos szerepet kap benne a virtualizáció a következő generációs Hyper-V köztesréteg beépítésével.

A Worldwide Partner Conference-en elhangzottak szerint több száz különféle újdonság várható a Windows 8 Serverben, de a Microsoft a virtualizációs képességeket demózta, mégpedig a Hyper-V aszinkron replikációs képességét, amely lehetővé teszi komplett virtuális gépek leállítás nélküli, szerver-, hálózat- és storage-független, közel valós idejű másolását távoli gépekre. Az aszinkron VM replikáció az egyik fontos újdonsága a tegnap bejelentett VMware vSphere 5-nek is, azonban a Hyper-V ezt a képességet felár nélkül kínálja. A technológia lehetővé teszi földrajzilag elosztott katasztrófatűrő konfigurációk költséghatékony kialakítását.

A folyamatos távoli replikációhoz nagy sávszélességű (pl. FC) kapcsolatra van szükség, amelyet csak a legnagyobb vállalatok engedhetnek meg maguknak. Az aszinkron replikáció lényege, hogy az éles rendszer változásai  bizonyos időközönként (pl. 10-15 perc) átmásolódnak a "backup" gépre, így hardverhiba esetén az adatvesztés minimalizálható. Persze az aszinkron VM repikáció nem nyújt olyan szintű védelmet mint a szinkron, de sokkal olcsóbban megvalósítható, így akár már kis- és középvállalatok számára is elérhető lesz - a távoli VM-ek elvileg akár az Azure felhőben is működhetnek, így nem lenne szükség backup adatközpont építésére sem, a felhasználó pedig a ténylegesen igénybe vett erőforrások után fizet.

A WPC-n elhangzott, hogy a következő generációs Hyper-V vendég operációs rendszerei 16-nál több virtuális processzorig is nyújtózhatnak a jelenlegi 4 helyett - pontos maximumot nem jelentett be a Microsoft, amelynek valószínűleg az az oka, hogy rá szeretne licitálni a rivális VMware vSphere 5-re, amely a tegnapi bejelentés szerint legfeljebb 32 vCPU-s vendégeket támogat.

SQL Server "Denali": nagyobb rendelkezésre állás és teljesítmény

A WPC alkalmából a Microsoft kiadta a következő generációs SQL Server, kódnevén "Denali" harmadik technikai előzetesét (community technology preview), amely az első nyilvános előzetes, a korábbiak csak az MSDN- és TechNet-előfizetők számára voltak elérhetők. Ez a változat már majdnem "feature complete", azaz a végleges verzió szinte összes képességével rendelkezik, az előző CTP-hez képes is számos funkcióval bővült, és bárki letöltheti a Microsoft weboldaláról, furcsa módon 64 és 32 bites változatban egyaránt.

Az új CTP-ben végre működik a Denali egyik legfontosabb új szolgáltatása, amely a rendelkezésre állást és a teljesítményt hivatott növelni. A SQL Server jelenleg is kínál tükrözést, fürtözést és logmásolást (log shipping), az új SQL Serverbe viszont már egy olyan megoldás kerül be, amely mindhárom lehetőséget egyszerre kínálja. Az AlwaysOn Availability Groups az adatbázis-tükrözést hivatott leváltani. A Denaliban a rendszergazdák létrehozhatnak ún. availability groupokat legalább kettő "failover" adatbázissal, amelyek eltérő SQL Server példányok egy Windows Server Failover Cluster csomópontjain. Az egyes availability groupokban egy elsődleges és legalább egy, legfeljebb négy másodlagos adatbázis lehet, utóbbiak read-only állapotúak, ami lehetővé teszi az adatbázis-olvasási műveletek (pl. biztonsági mentés készítése) átterhelését a másodlagos replikákra, amivel a teljes csoport teljesítménye növelhető.

A másodlagos adatbázisok képesek szinkronban működni az elsődleges adatbázisokkal, ilyenkor az elsődleges adatbázis addig nem nyilvánítja végrehajtottnak ("committed") a tranzakciókat, amíg a másodlagos adatbázisok nem erősítették meg a végrehajtást. Aszinkron módban az elsődleges adatbázis nem várja meg a visszaigazolást a másodlagos adatbázisoktól, ezt főképp abban az esetben érdemes használni, ha a replikáció nagy távolságra történik, a visszaigazolás pedig túl nagy késéssel ér be.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Egy csoporton belül a failover átterhelődés történhet automatikusan, amennyiben a másodlagos replika szinkronban van az elsődlegessel, de indítható kézzel is. Aszinkron replika esetén az átterhelődés nyilván valamennyi adatvesztéssel jár, cserébe nagyobb lehet az elsődleges adatbázis teljesítménye és maga a konfiguráció is olcsóbb, mivel a földrajzi szinkron replikáció nagy sávszélességű kapcsolatának árát meg lehet takarítani - a Microsoft ezzel lényegében demokratizálja a földrajzi elosztott HA/DR fürtözést.

Az AlwaysOn Availability Groups képességeiről ebben az MSDN bejegyzésben és ebben a prezentációban lehet bővebben olvasni, ez a videó pedig a konfigurálást és működést mutatja be üzemeltetői szemszögből.

Üzleti intelligencia funkciók

Bekerült a most kiadott SQL Server előzetesbe az Apollo is, a Microsoft oszlopalapú indexe ("columnstore"). A fejlesztés elsősorban adattárház-jellegű felhasználás esetén javítja az adatbázis teljesítményét, a Microsoft állítása szerint a lekérdezések akár két nagyságrenddel gyorsabban is lefuthatnak. A columnstore index alapja egyébként az Office 2010 PowerPivotban bemutatkozott, az adatokat a memóriában tároló, oszlopalapú VertiPaq tárolómotor, amit most már általános tárolómotorként is be lehet vetni. A columnstore indexről további információ ebben a blogbejegyzésben és ebben a dokumentumban érhető el.

A WPC-n a Microsoft szerverekért és fejlesztői eszközökért felelős részlegének vezetője, Satya Nadella demózta a "Crescent" kódnevű Self Service Reporting modult is, ami a SQL Server Reporting Services képességeinek bővítése révén önkiszolgáló üzleti intelligencia funkcióval ruházza fel az adatbázist. A Self Service Reporting révén a felhasználók programozás nélkül, grafikus felületen, drag and drop módszerrel hozhatnak létre látványos adatvizualizációkat, animációkat, grafikonokat - ez még kimaradt az első CTP-ből, de a harmadikban benne van, lehet tesztelni.

Fejlesztői szemmel az új SQL Server Development Tool, lánykori nevén "Juneau" megjelenése érdekes a CTP3-ban. Az új SSDT-vel a Microsotf célja egy olyan fejlesztői eszköz létrehozása volt, amely egyetlen integrált eszközből teszi lehetővé bármilyen adatbázissal kapcsolatos fejlesztés elvégzését. A Visual Studio 2010 shellen alapuló SSDT összekapcsolja a Business Intelligence Development Studiót, a Visual Studio 2010 Premium és Ultimate verzióban megtalálható "Data Dude" eszközöket, valamint a SQL Server Management Studiót.

A Microsoft azt is ígéri, az új SSDT használatával a programozók számára eltűnnek a különbségek a telepített SQL Server és a felhőben futó SQL Azure adatbázis között, ezzel az alkalmazások számára megteremtődik a valódi átjárhatóság. A cél az, hogy teljesen egyformán lehessen és kelljen SQL Serverre és SQL Azure-re fejleszteni. A Juneau-ról további információkért ezt a videót érdemes megnézni, illetve ezen a linken elindulva lehet bővebben olvasni. A SQL Server "Denali" CTP3 további újdonságiról a hivatalos SQL Server blogból, a Data Platform Insiderből lehet tájékozódni.

A WPC alkalmából megjelent a SQL Server 2008 R2 első javítócsomagja is, aminek az újdonságiról itt lehet olvasni, magát az SP1-et pedig itt lehet letölteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról