Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 11. 12:52

Befutott a CentOS 6.0

Novemberben rajtolt el a Red Hat Enterprise Linux 6, most megérkezett ennek szabadon elérhető klónja, a CentOS 6.0.

Vasárnap megjelent a CentOS 6.0, amely a Red Hat Enterprise Linuxon alapuló közösségi Linux-diszribúció. A CentOS célja, hogy az azonos verziószámú RHEL-lel binárisan kompatibilis, vállalati felhasználásra is alkalmas operációs rendszert szabadon elérhetővé tegyen - a RHEL-hez csak előfzetési szerződés keretében lehet hozzájutni. A CentOS név a Community Enterprise Operating System rövidítéséből jött létre.

A CentOS 6.0 kiadási jegyzéke szerint a fejlesztők mindössze 11 csomagot módosítottak (pl. Firefox, Yum, Anaconda, Luci), jobbára azért, hogy eltávolítsák belőlük a Red Hatre utaló arculati elemeket, grafikákat és egyebeket, mivel a Red Hat Enterprise Linux licencszerződése tiltja ezeknek a terjesztését. Emellett a CentOS fejlesztői eltávolítottak a Red Hat Enterprise Linux 6-ból 10 csomagot, amelyek jobbára a Red Hat Network hozzáféréssel kapcsolatosak. Egy új csomag is bekerült a disztribúcióba, a "centos-release".

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A népszerű RHEL-klónok közül a CentOS-érkezik utoljára. A Red Hat legújabb vállalati Linuxára épülő Oracle Enterprise Linux 6 még februárban megérkezett, a kimondottan mérnöki-tudományos feladatokra tervezett Scientific Linux 6 pedig máciusban. Május közepén a Red Hat már kiadta a RHEL 6.1-et is, ezt júniusban követte az Oracle Enterprise Linux 6.1, a Scientific Linux közösség még dolgozik saját RHEL 6.1-klónján. A CentOS egyelőre nem árulta el, mikor érkezik a CentOS 6.1, de addig is adaptálni fogja a Red Hat által kiadott biztonsági frissítéseket.

A kiadási jegyzék szerint a CentOS 6 telepítéséhez legalább 392 megabájt memória szükséges, de 652 megabájtnál kevesebb memória esetén már csak a szöveges telepítő indul el, ami jóval kevesebbet tud a grafikus installernél, például nem támogatja a partíciókiosztás konfigurálását. A RHEL-klón egyelőre csak x86 és x64 telepítő lemezkép formájában érhető el, az x64 verzió valójában két lemezből áll, a második a RHEL 6 "Optional" csomagjait tartalmazza. A CentOS-közösség már dolgozik a Live CD-n és egy "Minimal Install CD" és egy "LightWeightServer CD" verzión is, utóbbi egy szerver beüzemeléséhez szükséges kritikus komponenseket tartalmazza mindössze.

A CentOS szabadon letölthető a projekt weboldaláról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról