Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 6. 11:23

Grafikus céget vásárolt a HTC

A HTC és a VIA Technologies ma kötelező érvényű megállapodást írt alá az S3 Graphics eladásáról, a vételár 300 millió dollár. A lépéssel a HTC saját grafikus fejlesztőcsapathoz jut, akár saját chipeket is fejleszthet.

A VIA Technologies 2001-ben vásárolta fel az S3 Graphics vállalatot annak érdekében, hogy megfelelő grafikus magot tudjon integrálni alaplapi chipkészleteibe. A VIA azonban elvesztette a jogot az Intel Pentium 4-gyel kompatibilis chipkészletek gyártására és teljesen marginalizálódott a piacon, saját fejlesztésű x86 chipjei pedig nem tudtak számottevő sikert aratni az Intel és AMD árnyékában. Ezzel párhuzamosan az S3 Graphics is a partvonalra került a grafikus szegmensben, teljesen lemaradt a fejlesztésekkel az NVIDIA és az ATI (később AMD) mögött. A Jon Peddie Research idei első negyedévre vonatkozó számai szerint a VIA/S3 mindössze 0,7 százalékos részesedést birtokolt a globális PC-piacon.

Az S3 Graphics 2005-ben alultőkésítetté vált, a helyzet feloldása érdekében az addig kizárólagos tulajdonos VIA Technologies a működést és a kutatás-fejlesztést fedező tőkebefektetésért cserébe a WTI Investment International társaságot is bevonta a tulajdonosi körbe. A WTI egy privát befektetési társaság, amelynek egyik legnagyobb részvényese Cher Wang, a VIA igazgatótanácsának elnöke, aki a HTC társalapítója is egyben. A VIA és a HTC között most létrejött megállapodás részeként a 300 millió dolláros vételárból 147 milliót a VIA-hoz, 153 millió pedig a WTI-hoz kerül. Az ügyletet mindhárom érintett cég igazgatótanácsa jóváhagyta, a hatóságok beleegyezése esetén a tranzakció még az év vége előtt lezárulhat.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az S3 Graphics birtokában a HTC számára lehetővé válhat akár egyedi grafikus magra épülő chpek kifejlesztése és gyártatása annak érdekében, hogy a vállalat még jobban meg tudja különböztetni magát versenytársaitól az okostelefonok piacán. A készülékgyártó jobbára valamelyik nagy chipgyártótól (pl. Samsung, Qualcomm, Texas Instruments, NVIDIA) származó alkalmazásprocesszort és grafikus chipeket használnak termékeikben, de több gyártónak (pl. Apple) kifejezett törekvése, hogy már a hardver szintjén is megkülönböztesse magát a versenytársaktól. Ehhez hasonló tervei lehetnek a HTC-nek is, bár ARM licenccel a vállalat (még) nem rendelkezik. A társaság az S3 szellemi tulajdonának licenceléséből is szép pénzt csinálhat, ahogy egyre nő az ultramobil eszközök grafikus teljesítménye és egyre fontosabbá válnak a mobil GPU-k.

A HTC szekere egyébként jól halad, a második negyedévben 11 millió okostelefont értékesített a cég, ami kétszerese az egy évvel korábbinak. Winston Yung pénzügyi vezető szerint Európában lanyhult a kereslet, de ezt bőven ellensúlyozni tudta az amerikai és ázsiai piacon mutatott erősödés. A HTC második negyedéves forgalma 124,4 milliárd tajvani dollár, azaz 4,3 milliárd amerikai dollár volt, ami a tavalyi második negyedéves szint másfélszerese.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról