Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 5. 16:09

Megszületett az új frekvenciaszabályozási rendelet

A kormány végre döntött a frekvenciák felosztásával kapcsolatos keretszabályokról. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint a közérdek, hogy az eddig szabad frekvenciák értékesítésével a kormányzat ösztönözze a beruházásokat és a mobilpiacon minél nagyobb verseny alakuljon ki.

Jöhet a negyedik mobilszolgáltató?

A frekvenciasávok nemzeti felosztásának megállapításáról szóló kormányrendelet módosítása lehetővé teszi, hogy a 900 MHz-hez tartozó frekvenciatartományok értékesítése során a jelenleg szabad 10,8 MHz-nyi frekvenciablokkból 5 MHz-re olyan szolgáltató licitálhasson, amely eddig nem volt jelen a hazai mobilpiacon - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által kiadott közleményben.

Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkárságának vezetője június elején a Parlament Gazdasági és Informatikai bizottság Informatikai és Távközlési albizottságának ülésén már arról beszélt, a frekvenciapályázat megteremti egy negyedik mobilszolgáltató megjelenésének lehetőségét a piacon, azt azonban, hogy valójában lesz-e bővítés, a "piac dönti el". Az államtitkár ugyanakkor hozzátette, a kormányzat álláspontja szerint az új szolgáltató megjelenése versenyt generálhat, az állam pedig a frekvenciák értékesítésével új bevételekre tehet szert.

A frekvenciatender kiírásával és az új frekvenciarendelettel a kormányzat komoly löketet adhat a háromszereplős hazai mobilpiac bővítésének és élénkítheti a versenyt, más kérdés, hogy egy teljesen új hálózat kiépítése még ilyen feltételek mellett is jelentős beruházásokkal járna, a megtérülés pedig közel sem garantált. Az egyik pályázó minden bizonnyal az a BTel lesz, amely a közelmúltban többször is kinyilvánította, mindenképp mobilszolgáltatóvá szeretne válni. Ha erre az összefüggő frekvenciablokkra nem érkezik "az állam számára elfogadható" ajánlat, akkor viszont  felosztják a három jelenlegi szolgáltató között. Hogy a pályázatot mikor és pontosan milyen feltételekkel írják ki, egyelőre nem tudni.

LTE és UMTS 900 és 1800 MHz-en

A mobilszolgáltatók az 1800 MHz-es frekvenciasávot eddig kizárólag beszédcélra hasznosíthatták,pedig a 2009-ben kihirdetett új GSM-irányelv értelmében a nemzeti szabályozóhatóságoknak, illetve illetékes kormányszerveknek lehetőséget kell biztosítaniuk arra, hogy az Európai Unióban működő operátorok mind a 900 MHz-es, mind az 1800 MHz-es sávban bevezethessenek mobil szélessávú szolgáltatást. Ez most végre megtörtént, az új szabályozás eredményeként a 900 és az 1800 MHz-es sávban is elindulhatnak az UMTS, az LTE és a WiMAX szabványú adatátviteli szolgáltatások - a hazai operátorok vélhetően az első kettővel fognak élni, a WiMAX itthoni elterjedése nem valószínű, mivel teljesen új infrastruktúrát és végberendezéseket követel meg.

A három hazai mobilcég térdelőrajtban várt erre a jogszabályra, a 3G-hálózatok lefedettségének jelentős növelése ugyanis már csak az E-GSM sáv felhasználásával oldható meg. A Telenor számára az új keretirányelv beillesztése a hazai jogrendbe egyben azt is jelentheti, hogy a jelenleg kihasználatlan 1800 MHz-es sávban azonnal elindulhat a 3G-s, vagy LTE-szolgáltatás, mivel a mobilcég az 1800 MHz-es sávban évekkel ezelőtt kétszer annyi frekvenciát szerzett mint a Vodafone, illetve a T-Mobile. Ehhez még szükség van az eredetileg GSM-szolgáltatásra kiírt koncessziós szerződés módosítására - amire a HWSW értesülései szerint a kormányrendelet mai  életbe lépése után röviddel sor kerülhet -, illetve az UMTS- pályázattal elnyert blokkrész esetében a szükséges keret-rádióengedélyre.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

"A társaság már régóta készült a frekvenciahasználatra vonatkozó szabályozási feltételek kedvező változásaira. Így a Telenor akár elsőként teheti elérhetővé Magyarországon a legmodernebb LTE technológiát" - nyilatkozták a HWSW-nek a szolgáltató kommunikációs igazgatóságán. "Egyrészt a Telenor hálózata elegendő szabad kapacitással rendelkezik az LTE azonnali és teljes körű bevezetésére, másrészt a társaság készül a negyedik generációs mobilszolgáltatások biztosítására hálózatfejlesztési projektje keretén belül, s az elmúlt időszakban az új hálózaton több sikeres LTE-tesztet is elvégzett." A rendelet szerint akár 2011. augusztus 1-én megindulhat Magyarországon az LTE szolgáltatás.

"Örülünk, hogy lehetővé válik az eddig csak GSM-re használható sávokon az új technológiák megjelenése" - mondták lapunknak a Vodafone sajtóosztályán. " Várjuk, hogy a 900 MHz-es sávra vonatkozó pályázat feltételei mielőbb megjelenjenek."

Jöhet a Civil TETRA is

"A kormány döntése a fogyasztók számára azért is kedvező, mert a verseny fokozódása az árak mérséklődését eredményezi, a tartalomszolgáltatás minőségének javulása, a területi lefedettség növekedése és új technológiák, szolgáltatások megjelenése mellett" - összegez az NFM közleménye. A szabályozás a digitális professzionális mozgó rádió rendszerek polgári, nyilvános felhasználásához szükséges feltételeket is biztosítja a 410-430 MHz sávban, így Magyarországon is bevezethető a Civil TETRA. A jövőben helyi, regionális vagy országos szinten is lehetővé válik civil diszpécser-rendszerek létrehozása a belső üzemi kommunikációra felhasználható frekvenciákon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról