Szerző: Dojcsák Dániel

2011. július 4. 16:30

Olcsó kínai tabletekbe kerülnek a selejtes iPad-kijelzők

A kínai tabletgyártók iPad-klónokat készítenek, ami nem is meglepő, az már annál inkább, hogy azokat az IPS paneleket használják ezekhez, amik az Apple termékeibe minőségi kifogások miatt nem kerülhetnek bele. Több millió selejtes kijelző kallódik a piacon, amiket a kínai gyártók szívesen felvásárolnak.

Az Apple az LG-től és a Samsungtól vásárolja az iPhone, illetve az iPad készülékek kijelzőit. A 9,7 hüvelyk átlójú iPad kijelzőből a második negyedévben 12-15 millió darab készült, de csupán 9 millió jutott el az Apple-höz, sokmilliónyi darabot meghagyva, amik nem elég jók ahhoz, hogy az iPadbe kerüljenek, de ahhoz még talán igen, hogy egy olcsóbb eszközben tegyenek szolgálatot - írja a tajvani Digitimes. A kínai gyártók olcsó androidos tabletjei ugyan próbálják másolni az iPadet és a Galaxy Tabet, de ahogyan szoftveresen és a hardveres képességek terén is messze elmaradnak a vezető gyártók által garantált minőségtől, úgy a kijelző tekintetében sem érnek a nagyok nyomába.

Szépséghiba

A legtöbb visszautasított kijelzőnél a háttérvilágítással van probléma, az úgynevezett “bleeding backlight” jelenséget produkálják, azaz a panelek szélén erősen átsüt a háttérvilágítás fénye, elrontva a homogén felületet. Ez azonban jellemzően inkább kozmetikai probléma, mintsem funkcionális, az olcsó eszközt vásárlók pedig talán megbocsátják, hogy a kijelző széle foltos, ha közben ugyanazt a felbontást és fényerőt kapják mint egy iPadben.

A többi tabletgyártó, mint az Acer, LG, Motorola, Samsung vagy a RIM szintén hagy selejteket a piacon, hiszen ott is komoly minőségi előírások alapján szerelik össze a gépeket, viszont egyelőre egyik sem rendelkezik olyan volumennel, hogy csak a selejtekből el lehetne egy egész klónozó céget. Ráadásul a kínai másolók szeretnék pontosan az iPad érzést kelteni, a fent említett gyártók többsége pedig más képaránnyal dolgozik, emiatt sem túl népszerűek például a Xoom vagy a Galaxy Tab selejtes kijelzői.

Kínában van rá kereslet

Az ilyen kijelzők felhasználásával készült tabletek jellemzően nem érik el az európai vagy az amerikai piacot, hiszen a legnagyobb kereslet az olcsó termékekre Kínában van, s az árérzékenység jelentősen erősebb, mint a világon bárhol máshol, még akkor is, ha az olcsóság rendszerint egyben silány minőséget is jelent.

SmartQ T10

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A nagyon alacsony jövedelemmel rendelkező kínai felhasználók kénytelenek megkötni ezeket a kompromisszumokat, amennyiben hozzá szeretnének jutni az új technológiákhoz. Az egyik népszerű olcsó tablet, a SmartQ T10 50 ezer forintnak megfelelő jüanba kerül Kínában, míg az azonos méretű iPad 2-ért már 110 ezer forintnak megfelelő összeget kell fizetni, miközben a minimálbér Kínában 20-30 ezer forint.

Az Apple iPaddel kapcsolatban egyébként a megjelenés óta gyakran merült fel visszatérő problémaként a hibás kijelző. A cég kezdettől fogva igen szigorú volt a cserével kapcsolatban, de közben úgy tűnik, a gyártói oldalon is bekeményített. A hivatalos Apple nyilatkozatok arról szóltak, hogy folyamatosan figyelik az olyan eseteket, mint a panel háttérfény hibái és folyamatosan extra erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy hasonló ne fordulhasson elő. Pontosan nem lehet tudni, hogy ez mit takar, de a viszonylag nagy selejtszám, amiről a Digitimes beszámol, arra enged következtetni, hogy valóban magasra tették a lécet a beszállítókkal szemben. Igazi bőséges kínálat az olcsó, de hibás kijelzőkből akkor lesz, amikor várhatóan év vége felé az iPad gyártás eléri majd a tervezett maximum kapacitását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról