Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 4. 10:11

Tőzsdére lép a Zynga

Hamarosan tőzsdére megy a Zynga, a Facebookon elérhető legnépszerűbb játékok fejlesztője. Iparági becslések a cég piaci értékét 10-15 milliárd dollárra teszik, amivel a legnagyobb független, kizárólag videojátékokkal foglalkozó cégek közé tartozik. A vállalat elképesztő nyereségességi mutatókkal működik.

Július 1-én benyújtotta az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelethez a nyilvános részvénykibocsátáshoz (IPO) szükséges S-1 regisztrációs dokumentumot a Zynga, amelyet a Facebookon elérhető videojátékok, például a Mafia Wars, a FarmVille, a CityVille vagy újabban az Empires & Allies tettek híressé.

Gyorsan növekedik és nyereséges a cég

A 2007-ben alapított, 1800 alkalmazottat foglalkoztató, San Franciscó-i központú vállalat játékaival világszerte mintegy 150 millióan játszottak már legalább egyszer, vagyis a Facebook-felhasználók szűk negyede. Az Zynga saját adatai szerint 60 millió aktív felhasználója van naponta, az AppData  havonta 271,9 millió játékost jegyez a Zynga játékai mellett, ennek oka, hogy sokan a vállalat több játékával is játszanak párhuzamosan, őket az AppData külön számolja.

A játékpiac fókusza a keményvonalas gamerek felől egyre inkább eltolódik az átlagemberek irányába, akik nem töltenek minden nap órákat a képernyő előtt, szabadidejükben azonban szívesen áldoznak néhány tíz percet egy kis kikapcsolódásra. A "casual" játékok fejlesztése jóval kevesebb erőforrást igényel mint egy "teljes értékű" konzolos vagy PC-s címé. Ezeket a szoftvereket rendszerint ingyen teszik elérhetővé a játékosok számára, a bevételeket reklámok hozzák, vagy a játékokban megvásárolható virtuális tárgyak. Az eMarketer szerint csak az USA-ban 1,1 milliárd dolláros piacot jelentenek idén a "social" játékok.

A Zynga játékai is ingyenesek, azonban az előrehaladást meg lehet gyorsítani megvásárolható tárgyakkal vagy szolgáltatásokkal, a vállalat bevételének túlnyomó többségét ezek a virtuális javak adják, kevesebb mint 10 százalék pedig hirdetésekből folyik be. A felhasználók többsége azonban egyáltalán nem fizet, nem vásárol, a bevételt a játékosok egy kis része hozza. A Zynga "termékeiért" a Facebook saját fizetőeszközével (Facebook Credit) lehet fizetni, a közösségi oldal üzemeltetője a tranzakció értékének 30 százalékát tartja meg.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A tőzsdefelügyeletnek eljuttatott dokumentumok tanúsága szerint 2009-ben 121 millió dolláros bevétel mellett még 53 milliót vesztett a Zynga, tavaly azonban 597 milliós forgalom mellett már 91 millió dollár nettó profitot tudott felmutatni. 2011 első negyedévében a mérleg 11,8 milliós eredményt jelzett 234 millió dollárt bevétel mellett - előbbi duplája, utóbbi közel két és félszerese az egy évvel korábbi értéknek. Valószínűnek tűnik, hogy idén meglesz az 1 milliárd dolláros éves forgalom is a Zyngánál.

A vállalat a különféle javakból befolyó bevételt különféle módon könyveli el, derül ki a dokumentumból. A játékosok vagy azok karakterei által azonnal elfogyasztott termékeket vagy szolgáltatásokat (például a CityVille-ben az energiát) azonnal elkönyveli a Zynga, a többször használható termékeket (például a FarmVille-ben egy traktort) viszont az alatt az idő alatt, amennyit a felhasználók átlagosan a játékban töltenek - ez 10-25 hónap között mozog. Ha a cég az összes virtuális termékből származó bevételt azonnal elkönyvelte volna, 2010-be 839 millió dolláros bevételre tett volna szert.

Kedvező a hangulat

2011-ben több webvállalat is tőzsdére ment már, a LinkedIn szakmai közösségi oldal és a Pandrora zenestreaming-szolgáltató részvénykibocsátása egyelőre sikeresnek tűnik. A LinkedIn papírjai a májusi kibocsátást követően folyamatosan vesztettek értékükből, de egy hónap elteltével az árfolyam emelkedésnek indult, jelenleg pont annyit érnek a LinkedIn-papírok mint május 20-án a tőzsdei bevezetéskor. A Pandora netrádió június közepén ment tőzsdére, azóta a papírok árfolyama 15 százalékot emelkedett.

A Zynga 1 milliárd dollár tőkét szeretne bevonni a tőzsdére lépéssel, de hogy ez mikor történik meg, azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Azt sem tudni most még, mennyi lesz a részvények ára a kibocsátáskor, ezt általában csak néhány nappal az IPO előtt rögzítik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról