Szerző: Koi Tamás

2011. július 1. 15:17

Húsz éve indult az első GSM mobilhálózat

Húsz évvel ezelőtt indult a világ első kereskedelmi GSM-mobilszolgáltatása, mellyel a mobiltelefónia ma is tartó legsikeresebb technológiai korszaka vette kezdetét.

A Global System for Mobile Communications, vagyis közismert nevén GSM szabvány fejlesztése 1984-ben kezdődött zömében európai távközlési szolgáltatók, illetve iparági nagyvállalatok összefogásával. A GSM rendszer létrehozásának célja az volt, hogy az akkoriban terjedő analóg NMT rendszernek (hazánkban erre a technológiára építette hálózatát a Westel 450, később Westel 0660) egy olyan, technológiailag fejlettebb riválist állítson, mely jobb spektrumkihasználást, hangminőséget és részben az alacsonyabb energiafogyasztásnak köszönhetően kompaktabb készülékméretet nyújtson az NMT-s megoldásoknál.

A technológia bevezetéséhez a nemzetközi spektrumpolitikának is változnia kellett, így az Európai Közösség 1986-ban létrehozta az első GSM irányelvet, mely a 900 MHz-es frekvenciasávot jelölte ki a szolgáltatás alapértelmezett rádiós sávjának. Végül 1987-ben 13 európai ország Koppenhágában aláírta azt az egyezményt, melynek többek közt célkitűzése volt, hogy 1991. július elsején legalább három országban induljon el a GSM szolgáltatás.


A világ első GSM-alapú mobilhívása

A három országból végül csak egy indított szolgáltatást a megszabott határidőre, az első kereskedelmi GSM rendszert a finn Radolinja állította üzembe, a világ első GSM-hívását pedig 1991. július 1-én bonyolította le az akkori finn miniszterelnök, Harri Holkeri. A technológia fölénye hamar meggyőzővé vált, így 1992-ben már 13 GSM hálózat működött Európában, 1993-ban pedig létrejött az első olyan GSM-szolgáltató, mely nem az öreg kontinensen működött (Telecom Australia).

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Mára a GSM technológia teljesen meghódította a világot, ma nagyjából 1,5 milliárd előfizető használja ezt a mobilkommunikációs rendszert, a világ mobilszolgáltatásainak nagyjából 80 százalékát a GSM adja. A rendszer olyan, ma is széleskörűen használt technológiák és szabványok elterjedését segítette, mint a SIM-kártya, az SMS, valamint a csomagkapcsolt és 3G adatkapcsolatok. A szabvány frekvenciafelhasználása időközben kiterjedt a a 900 mellett az 1800-as és az 1900/2100 MHz-es sávokra is.

Hazánkban 1994-ig kellett várni az első GSM-szolgáltatások megjelenésére: a Westel 900 és a Pannon GSM ez év tavaszán kezdték meg a mobil rádiótelefon szolgáltatást a 900 MHz-es frekvenciasávban, GSM technológiával. A két szolgáltatóhoz 1999. november 30-án csatlakozott harmadikként a Vodafone.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról