Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 30. 12:15

Brit vezetője lesz a Sony Computer Entertainmentnek

Andrew House lesz az első nem japán elnök-vezérigazgató az SCE élén, Kazuo Hirai az igazgatótanács elnökeként folytatja munkáját.

Howard Stringer elnök-vezérigazgató után újabb brit felsővezetőt nevezett ki a Sony: a PlayStationért felelős Sony Computer Entertainmentet szeptembertől Andrew House irányítja, aki eddig a a Sony Computer Entertainment európai tevékenységéért volt felelős.

Nagy feladatok előtt

House viharos időkben veszi át a kormányrudat az SCE-nél, Bár a PlayStation-részleg pénzügyi teljesítménye a konzol gyártási költségének lefaragása, valamint a növekedő játékeladások következtében öt év után végre nyereségbe fordult, a vállalat történetének valószínűleg legnagyobb arcvesztését könyvelte el a közelmúltban, amikor hackerek több tízmillió felhasználó adatait lopták el és hónapokra megbénították az online játékszolgáltatások működését.

A Howard Stringerhez hasonlóan wales-i születésű, japánul folyékonyan beszélő House a Sony Computer Entertainment Europe vezetése előtt éveken át a Sony amerikai leányvállalatánál dolgozott, ahol a PlayStation márka építése volt a feladata, ezt megelőzően pedig a Sony marketing-igazgatójaként dolgozott Japánban.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az új vezető egyik első feladata lesz a Sony renoméjának helyreállításán felül az ősszel érkező PlayStation Vita kézikonzol sikeres bevezetése lesz. Bár a specifikációk ígéretesek, a hordozható konzolok piaca erőteljes nyomás alá került az elmúlt pár évben rendkívül gyorsan fejlődő okostelefonok, valamint az iPaddel berobbanó médiatabletek felől, amelyek játékélmény terén is jelentős előrelépést képviselnek. A Sony előző hordozható konzolja, a PlayStation Portable 2004-be debütált, különféle verzióiból eddig 68 milliónál is több fogyott - legnagyobb közvetlen riválisa, a Nintendo DS már 146 millió felett jár.

A PlayStation 3 az egyetlen siker

Az ezredforduló óta eltelt évek nem a Sony sikereitől voltak hangosak. A cég neve az előző évezredben egyet jelentett az innovációval és a minőséggel, azonban néhány elhibázott döntésnek köszönhetően olyan vállalatok ragadták magukhoz a kezdeményezést a kozumelektronikai piacon mint az Apple, a Microsoft, a Samsung vagy éppen az LG. A Sony az elmúlt 10 év alatt közel 58 milliárd dollárnak megfelelő összeget költött kutatás-fejlesztési projektekre, de az erőfeszítések a PlayStation 2-n kívül egyetlen olyan átütő terméket sem eredményeztek, amely jelentős piaci vagy pénzügyi sikert tudott volna aratni.

Márciusban a Sony nagyszabású átszervezést jelentett be, amely során a szórakoztatóelektronikai üzletág a PlayStation konzolokkal és a PC-kkel foglalkozó divízióval olvad össze, ezzel is jelezve a területek gyors konvergenciáját. Erre a konvergenciára egyébként maga a PlayStation 3 szolgáltatja a legjobb példát, amely elsősorban videojáték, de Blu-ray lejátszásra is alkalmas, illetve a hozzá kapcsolódó PlayStation Store szolgáltatáson keresztül médiatartalmak is kölcsönözhetők, vásárolhatók. A konzol egy korábbi rendszerfrissítésig még Linux futtatására is alkalmas volt, így egyfajta PC-ként is lehetett használni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról