Szerző: Gálffy Csaba

2011. június 29. 10:37

Perre mentek a franciák a Google ellen

Bírósági keresetet nyújtott be a Google ellen az 1plusV francia keresőcég a párizsi bíróságon. A perben a franciák mintegy 295 millió eurós kártérítést követelnek a Google versenyellenes magatartása nyomán.

Az 1plusV állítása szerint a Google törvénytelen és versenyellenes magatartása következtében súlyos károk érték, ezért 295 millió euró kártérítést követel. Ez a harmadik jogi támadás, amelyet az 1plusV indított a Google ellen, miután 2010 februárjában (a Microsofttal közösen) és 2011 februárjában panaszt nyújtottak be az Európai Bizottsághoz. Utóbbi akciók a Google elleni európai vizsgálat beindítását eredményezték - ezekből azonban még győzelem esetén sem származik anyagi haszna a francia cégnek.

Logikus lépés tehát, hogy a francia bíróságon most kártérítési igényt is benyújtott - jelentette ki a cég alapítója, Bruno Guillard. Guillard beszámolója szerint az 1plusV problémái 2007-ben kezdődtek, akkor naponta több mint egymillió látogatóval rendelkezett az általa üzemeltetett E-Justice oldal, azonban ez egy hónap leforgása alatt mintegy ötödére esett. A franciák szerint a visszaesés hátterében az állt, hogy a Google gyakorlatilag levette az oldalt a keresési találatok közül. A panaszos szerint 2010-ig a cég által üzemeltetett másik 30 oldal is feketelistára került a Google-nél, amivel a felhasználók jelentős része is távozott.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az oldalak egyébként nem rendelkeztek egyedi tartalommal, csupán tematikus keresőként funkcionáltak - az E-Justice nyilván jogi anyagokat indexelt. A cég saját számításai szerint az elindított 30 keresőoldalon közvetlenül kieső hirdetési bevételek összesen elérik a 74 millió euróst. A követelés többi része a tervezett, ám később lefújt több mint száz egyéb keresőoldal potenciális bevételéből tevődik össze - amelyeket a cég szerint a Google törvénytelen magatartása meghiúsított.

Az 1plusV állítása szerint a Google a keresési találatok között agresszíven pozicionálja a saját termékeit a piaci vetélytársak rovására, ez pedig a hatalmas keresési részesedéssel karöltve azt jelenti, hogy az internetes forgalom elsöprő többségét képes elterelni a potenciális riválisok felől. Európában a Google 90 százalék fölötti részesedéssel rendelkezik, nem csoda, hogy a szabályozó intézmények (és különösen az angolszász cégekre féltékeny franciák) keresik, hogy hogyan tudnák letörni a Google hatalmas fölényét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról