Szerző: Folyó Gergely

2011. június 28. 11:56

Új szintre emelte a biometrikus azonosítást a Fujitsu

A Fujitsu Laboratories egyetlen technológiában kombinálta az egyszerű és gyors ujjlenyomat-, illetve az összetettebb tenyérvéna-felismerést: az új rendszer nem csak biztonságos marad, de akár két másodperc alatt beazonosít bárkit egymillió ember közül.

Ujjlenyomat- és tenyérvéna-olvasás eddig is létezett: előbbit elsősorban a gyorsasága és megbízhatósága miatt alkalmazzák széles körben, míg a szintén Fujitsu fejlesztésű tenyérvéna-felismerés elsődleges előnye a pontosság, ezért többek között pénzintézetekben és vállalatokban használják azonosításra. A biometrikus technológiák nagy jövő előtt állnak, azonban még korántsem tökéletesek, milliós nagyságrendű embercsoportokból például csak nehézkesen, kevésbé hatékonyan működnek.

A most elterjedt rendszerek ugyanis egy az egyhez megfeleltetéssel párosítják az azonosítandó személy biometrikai adatait az azonosító kártyán rögzített információkhoz, nagyobb tömegből viszont csak pontatlanul tudják kiválasztani a megfelelő személyt. Az egymillió ember közötti kereséshez milliószoros pontosság szükséges, és míg az első esetben elég egyetlen biometrikai adat, utóbbinál a pontosításhoz több is elkélhet. Például az ujjlenyomatok és a tenyérvéna mintázatai egyszerre.

Húsz perc helyett elég lesz két másodperc

A Fujitsu Laboratories új technológiája egy az egymillióhoz megfeleltetést használ, azaz egymillió ember közül tud beazonosítani egy személyt, és ami még fontosabb: mindezt pontosan és gyorsan, akár két másodperc alatt is megteszi - a korábbi technológiákkal ez legalább húsz percig tartana. A rendszer kihasználja az ujjlenyomatok leolvasásának gyorsaságát és egyszerűségét, míg a pontosság terén a nehezen hamisítható tenyérvéna-mintázatra hagyatkozik. A rendszerrel egy időben lehet rögzíteni három ujj lenyomatát és a tenyérvéna mintázatát, ezért egyetlen beolvasás is elegendő az azonosításhoz.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az adatok rögzítése után a rendszer azonnal szűkíti a potenciális találatokat, ráadásul párhuzamos feldolgozást használ, a minta nagyságától függően lehet növelni vagy csökkenteni a feldolgozásban résztvevő szerverek számát. Fontos előnye a rendszernek, hogy kényemelmes marad: a gyártó példájával élve ugyan lehetséges lenne, hogy az ujjlenyomatokat és a szivárványhártyát vizsgálják az azonosításhoz, ez esetben viszont külön is kellene beolvasni őket, míg az új rendszernél csupán rá kell tenyerelni az azonosító eszközre.

A rugalmas igazítás lehetősége miatt kisebb irodák beléptető rendszeréhez is alkalmazható a technológia, de értelemszerűen igazi lehetőségeket a nagyobb csoportokat lefedő azonosítás esetén tartogat. A Fujitsu szerint lakcím-nyilvántartási szempontból elmaradott országokban az új rendszer segítségével azonosítót lehet rendelni minden személyhez, ráadásul a most, például határőrségeken használt ujjlenyomat-felismerő rendszerek is kiegészíthetők a technológiával. A gyártó reményei szerint idén már 10 milliós mintával is működni fog a módszer, amit lehetőség szerint minél több használati területen alkalmaznának.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról