:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. június 28. 09:03

2,5 milliárdért kelhet el a Go Daddy

Magánbefektetők vásárolhatják meg a Go Daddy domainregisztrátort egy 2,5 milliárd dolláros ügylet keretében. A vevő a Silver Lake Partners és a KKR csoport lehet, pénzükért cserébe a domainpiac mintegy felét uraló vállalatot kaphatják meg.

Akár már ma bejelenthetik az üzlet létrejöttét, amelynek keretében a domainek regisztrálásával és adás-vételével foglalkozó Go Daddy céget kivásárolja két magánbefektetői alap. Az arizonai Go Daddy a becslések szerint a domainpiacon mintegy felét uralja, és komoly szereplő a webhoszting, illetve SSL hitelesítésszolgáltatás területén is - eddig mintegy 50 millió domainnevet és mintegy félmillió SSL-bizonylatot értékesített a vállalat.

Már régóta eladó

A Go Daddy alapítója, tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója, Bob Parsons már korábban is megpróbált kiszállni a vállalatból, először 2006-ban. Akkor tőzsdére akarta vini a céget, a lépést azonban az utolsó pillanatban lefújták a nem megfelelő gazdasági hangulatra hivatkozva. A visszalépést később azzal is indokolta a Go Daddy, hogy a nyilvános kereskedésért cserébe rendkívül szigorú ügyvitelt követelt meg a tőzsdefelügyelet - ezt pedig Parsons kényelmetlennek és problémásnak ítélte meg.

A Go Daddy amúgy már tavaly szeptember óta vevőt keres, előbb óvatosan, majd egyre agresszívabban, a megfelelő ajánlat hiányában azonban akkor lefújták az akciót - pedig az eredeti 1 milliárd dollárról kétmilliárd közelébe ment az ár belsős információk szerint. A regisztrátor tulajdonosai azonban nem adták fel és tavasszal újra eladósorba került a vállalkozás. Ezúttal úgy tűnik, hogy sikerült megegyezni, a belsős információk szerint mintegy 2,5 milliárdért veszik meg a befektetők a vállalkozást. A Wall Street Journal jelentése szerint a sikeres elnök-vezérigazgató a felvásárlás után is a cég élén marad majd.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vásárlók között helyet kap a volt Skype-alkalmazottakat részvényopcióikkal csúnyán átvágó Silver Lake Partners és a KKR Inc. is, valamint néhány kisebb befektető is, irányító részesedést egyelőre nem tudni, hogy melyik befektető szerez majd. A Go Daddy korábban is jó befektetésnek számított, mivel a felhasználók folyamatos havi vagy évi előfizetéses rendszerben fizetnek, a vállalat pénzügyei ennek megfelelően rendkívül egészségesek. A cég értékét azonban a legújabb fejlemények jelentősen feltornázhatják.

Van benne ráció

Az eladási, illetve vételi szándék időzítése nem véletlen, a domainpiac hatalmas fellendülés előtt áll a domainnevek formátumának liberalizációjának köszönhetően. Mint arról beszámoltunk jövő januárban teljesen megnyílik a legfelsőbb szintű tartományok regisztrációjának lehetősége, így gyakorlatilag bárki vehet magának saját TLD-t. Ez hatalmas üzleti lehetőség lesz természetesen minden regisztrátor számára, főleg annak tudatában, hogy ezek a domainek meglehetősen borsos árral bírnak majd - az igénylés 25 ezer dollárba, maga a domain pedig 185 ezer dollárba kerül, ami a regisztrátoroknak is arányosan magasabb jutalékot jelent. Az új rendszerben azonban a TLD mellett továbbra is fizetni kell a "rendes" domainért is - bár az első 50 ezer ingyen van, utána 25 centet kell fizetni minden egyes regisztrációért.

A várakozások szerint a közepes és nagyvállalatok, illetve közigazgatási egységek és városok fognak tolongani majd az új címekért. Az ICANN döntését szakértők máris a dotkom-korszak 26 évvel ezelőtti startja utáni második legnagyobb történelmi változásaként értékelik. A múlt héten zárult szavazás jelentőségét jól érzékelteti, hogy a procedúra egy hatéves tárgyalási folyamatnak vetett véget. Az új gTLD-k regisztrálására egy három hónapig tartó időablak áll majd rendelkezésre: a kérelmek beadásának kezdő és záró határideje január 12 és április 12.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.