Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 27. 12:44

Nem kapnak többé ingyen Windowst a felsőoktatási hallgatók

A felsőoktatási intézmények többé nem kapnak Microsoft szervertermékeket, a hallgatóknak pedig az otthoni használatra jogosító licencektől kell búcsút venniük. Az iskolák több nyílt forrású szoftvert is ingyen elérhetnek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a múlt héten kihirdette, hogy a közoktatási és felsőoktatási intézmények a jövőben "sokkal kedvezőbb feltételekkel juttatja zárt forráskódú licencekhez az oktatási intézményeket”. A korábbi szerződés értelmében tavaly 1,5 milliárd forintba került a zárt forráskódú oktatási licencek beszerzése, az idén kötött új megállapodás ehhez képest mintegy 400 millió forint megtakarítást eredményezett. Az új konstrukció több változást is hoz, kibővül az intézmények számára elérhető nyílt szoftverek köre, másrészt szűkül az oktatási intézmények és hallgatóik számára a Microsoft-termékek elérhetősége.

Nincs többé ingyen Windows otthonra

A felsőoktatási intézmények számára nem lesznek többé elérhetők a Microsoft szervertermékei (pl. Windows Server,SQL Server, Exchange Server) a Tisztaszoftver programban, a hallgatók pedig többé nem jogosultak otthon is használni a vállalat szoftvereit. A HWSW a Microsofttól megtudta, a vállalat és a kormányzat jelenleg dolgozik egy olyan konstrukción, amely lehetővé tenné az intézmények számára egyes szervertermékek kedvezményes megvásárlását, illetre biztosítaná a diákok számára az otthoni licenceket, de csak rászorultsági alapon. Az egyeztetések jelenleg is folynak, konkrétumokkal várhatóan  az őszi tanévkezdésre szolgálnak majd az érintettek.

További változás, hogy a Windows Server kivételével a közoktatási intézményeknek is megszűnik a hozzáférése a Microsoft szervertermékekhez, de a Microsoft Magyarországtól kapott tájékoztatás szerint formálódik egy olyan konstrukció amelyben az informatikailag legfejlettebb iskoláknak a jövőben is biztosítanák ezek a licenceket - ennek a végleges részleteit is őszre dolgozzák ki a felek. A közoktatási és felsőoktatási z intézmények továbbra is hozzáférhetnek a desktop termékekhez (Windows, Office), illetve megkapják a CAL-licenceket is.

"A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arra törekszik, hogy a különböző technológiák versenye élénküljön az oktatási szférában is. Az új konstrukció szerint a szerver szoftverek esetében az intézmények önállóan döntenek majd és szerzik be a tevékenységükhöz legjobban illeszkedő, azt leghatékonyabban támogató informatikai megoldásokat” – áll a minisztérium közleményében.  Az NFM célja láthatóan az volt, hogy az oktatásban "helyzetbe hozza" a nyílt forrású szoftvereket: a HuEDU és az OpenEDU programok révén az alap-, közép-, és felsőoktatási intézmények ingyenesen juthatnak több nyílt forrású asztali és szerverszoftverhez, illetve kapcsolódó szolgáltatáshoz.

Nyílt szoftverek érkeznek

Az ULX Kft. az OpenEDU program keretében a közoktatás és a felsőoktatás igényeihez igazított, nyílt forráskódú szoftvereket kínál. Az általános és középiskoláknak kifejlesztett Linux-alapú SuliX programcsomagot jelenleg is több tucat oktatási intézményben használják országszerte, mondta el a HWSW-nek egy telefonos beszélgetés során Szentiványi Gábor. Az ULX ügyvezető igazgatója szerint az oktatás jó táptalaj lehet a nyílt forrású szoftverek számára, a szállítók közötti verseny megnyitása pedig kulcsfontosságú ahhoz, hogy a nyílt megoldások később nagyobb teret nyerhessenek a versenyszférában és a közszférában.

A SuliX csomagot eddig is bárki ingyenesen letölthette és telepíthette, az intézmények azonban a Tisztaszoftver program kiterjesztéseként létrejött OpenEDU keretén belül szállítói támogatást is kaphatnak hozzá. Szentiványi Gábor szerint a közoktatásban nem csak költséghatékonysága miatt számíthat sikerre a SuliX, hanem mert könnyebbé teszi az iskolai alkalmazottak, például a gyakran rendszergazdaként is dolgozó informatikatanárok életét azáltal, hogy automatizál számos feladatot (pl. dolgozatírás, érettségi, tanulói képernyők kontrollja, biztonsági mentések), és teljes csoportmunka és szülői kommunikációs felületet is ad. A megoldás nem csak a SuliX saját desktopjával hanem Windows munkaállomásokkal is együttműködik.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A forráshiányos felsőoktatás számára leginkább az alacsonyabb költség miatt lehetnek vonzók az ULX által forgalmazott nyílt forrású szoftverek, illetve mert segítségükkel a hallgatók főiskolai, egyetemi éveik alatt tapasztalatokat szerezhetnek az iparban már széles körben használt technológiákkal. A felsőoktatási intézmények számára az OpenEDU keretén belül a Red Hat Enterprise Linux operációs rendszert, KVM-alapú virtualizációs megoldást, a PostgreSQL adatbázisszervert, a Zimbra csoportmunka-szoftvereket és az Alfresco dokumentumkezelő rendszert ajánlja az ULX. Az oktatási intézmények számára a kereskedelmi konstrukciókhoz hasonló támogatási szolgáltatásokat ad a cég.

Nyílt és zárt Novell-termékek is elérhetők

Az OpenEDU mellett az oktatási intézmények számára elérhető másik, nyílt forrású szoftvereket tartalmazó csomag a HuEDU, amely mögött a Novell áll - a cég a SUSE felvásárlásával lépett be a nyílt forrású szoftverek területére. A HuEDU programnak része a SUSE Linux Enterprise Server és Enterprise Desktop, de a csomagban szerepel a vállalat több zárt forráskódú, tulajdonosi szoftvere is, például a Novell Identity Manager a Novell ZENworks Configuration Manager, illetve a Novell GroupWise.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról