Szerző: Koi Tamás

2011. június 27. 14:57

Két év után megint csökkenhet a PlayStation 3 ára

Augusztusban újra csökkenhet a PlayStation 3 játékkonzolok fogyasztói ára - jósolják piaci elemzők. A Sony a várakozások szerint a GamesCom-on fogja bejelenteni az árváltozást, ugyanitt debütált 2009-ben az eredeti modellnél vékonyabb és kisebb PS3 Slim is.

Hivatalosan nem megerősített információk szerint csökkenteni készül a PlayStation 3 játékkonzolok fogyasztói árát a Sony, mely utoljára 2009-ben hajtott végre árkorrekciót a termékcsaládon. A gyártó állítólag a kölni GamesCom-on fogja nyilvánosságra hozni az árváltozás részleteit - Európa legnagyobb videojáték-kiállítása augusztus 17-én kezdődik és 21-éig tart. Ugyanitt jelentette be a cég két évvel ezelőtt a jelenleg is kapható, PS3 Slim változatok forgalmazását.

A 2006-ban megjelent, Európában 2007 tavasza óta kapható PlayStation 3 játékkonzol éppen idén jár tervezett, tízéves életciklusa felénél, az eltelt idő alatt a gyártó számos ponton módosított a hardveren, valamint jelentősen csökkentette a kezdetben meglehetősen borsosnak számító fogyasztói árat. A PlayStation 3 gyártása sokáig még a magasabb árszint mellett is veszteséges volt, a legújabb hardveres módosításoknak köszönhetően azonban a Sony már tavaly nullszaldóssá tette az előállítást.

A konzol 2009-ben jelentős átalakításon esett át, mely elsősorban a játékgép külsejét érintette,  ekkor került be a burkolat alá a Cell processzor 45 nanométeres gyártástechnológiával készült változata is, mely a kisebb hődisszipáció és fogyasztás mellett a olcsóbb is volt, mint az előző generáció. A Slim modellbe nagyobb kapacitású merevlemez is (120 és 250 gigabájt tárhellyel) került, valamint a Sony 100 dollárral, illetve euróval csökkentette a játékgép árát.

Piaci várakozások szerint az előző árcsökkentést követően két évvel szintén árkorrekció várható, igaz, vélhetően ezúttal már kisebb mértékű, maximum 10-20 százalékos. A PS3 Slim bemutatása óta eltelt időben a hardver egyébként kétszer változott számottevően: tavaly márciusban a 45 nanométeres csíkszélességgel készült Cell mellé 40 nanométeres RSX grafikus chip került, a nyár folyamán pedig a merevlemez kapacitását tovább növelte a Sony (160 és 320 gigabájtra).

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A chipgyártási ütemterveket ismerve egyelőre kevéssé valószínű, hogy augusztusra újabb gyártástechnológiai előrelépés történhet a CPU vagy a GPU kapcsán a Sonynál, ezzel együtt nem kizárt, hogy a vállalat idén, esetleg a jövő év első felében újabb hardveres változtatásokra készül, melyekkel tovább faragható a konzol gyártási költsége. Ilyen kézenfekvő módszer lehet a rendszerchip (System on a Chip, vagyis SoC) alkalmazása, vagyis egy olyan vezérlőáramkör beépítése, mely egy lapkán tartalmazza a CPU-t és a GPU-t. A Microsoft június elején hivatalosan is megerősítette, hogy a 250 gigabájtos merevlemezzel ellátott Xbox 360 rövidesen ilyen SoC-t kap majd, a chipet az IBM/Globalfoundries gyártja 45 nanométeres technológiával.

A Sony nem kívánta érdemben kommentálni az árcsökkentésről szóló spekulációkat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról