Szerző: Koi Tamás

2011. június 27. 19:18

LG: 3D-mánia, képpel, hanggal

A 3D-s házimozi-korszak beköszöntével egyre-másra érkeznek az olyan szettek, melyek 3D-s asztali Blu-ray lejátszót, és térhatású hangfalrendszert is tartalmaznak.

A koreai LG Electronics alaposan rágyúrt az utóbbi időszakban a 3D-s érzésre, a cég amellett, hogy egyre-másra dobja piacra a 3D-képes televíziókészülékeit és már 3D kijelzős mobilja is van, az otthoni házimozi-rendszer egyéb komponenseit tekintve is jelentősen bővítette a kínálatát. A hangsúlyeltolódást jól jelzi, hogy a vállalat kínálatában jelenleg kilenc 3D-s Blu-ray szett szerepel, ezek egyikét, a HX966TZ típusú egységet próbáltuk ki szerkesztőségünkben.

Látványnak nem utolsó

Az LG kínálatát átnézve a kevésbé laikusok számára az azért hamar feltűnhet, hogy a vállalat elsősorban a dizájnnal próbál sáfárkodni, a cég kínálatában szereplő házimozi szettek esetében a formavilág elsődleges, vagy legalábbis egyenrangú szempont a műszaki tartalommal. Minket ezúttal inkább az utóbbi érdekelt, azon belül is a lejátszó kezelőfelülete, valamint a szett hangzásvilága, hiszen egyik sem utolsó szempont, feltéve, hogy a vevő nem csak szobadíszt vásárol a tévéje mellé.

A HX966TZ 5.1-es szett, jókora mélynyomóval, és magas, karcsú szatellitekkel, valamint a hozzá passzoló középsugárzóval. A rendszer egy nehéz, bár egyáltalán nem túlméretes dobozban érkezik, ami már önmagában kisebbfajta csomagolástechnikai bravúrnak számít. Az erősítővel egybeépített 3D-s Blu-ray lejátszó és a hangfalak csatlakoztatása pár perc alatt, kis szerelgetés árán elvégezhető, a bekötést színezett kábelek segítik.

A kábelekre ránézve egyébként azonnal sejthető, hogy a jól hangzó, 1100 wattos RMS összteljesítmény ide vagy oda, audiofilek sok jóra nem számíthatnak a rendszertől, ráadásul meglepetésünkre a mélysugárzó sem tartalmaz aktív erősítőáramkört, úgyhogy falrengető mélyek sem várhatók el a HX966TZ-től. A jól kibélelt kartondobozból a hangfalak és a központi egység mellett még egy iPod-dokkolónak is jutott egyébként hely, és természetesen a kötelező tartozéknak számító távirányító is jelen van a csomagolásban.

Miután a rendszert összekötöttük, és rácsatlakoztattuk a tévénkre, elsőként az interfész mélyebb bugyraiban kalandoztunk el. Az LG házimozi-szettjének menüje alapvetően ismerős lehet azok számára, akik már láttak modernebb LG tévét vagy Blu-ray lejátszót. Pusztán a grafikus elemeket és az elrendezést látva ennél a felületnél láttunk már jobbat is és rosszabbat is, a különböző kategóriák köré (mozi, zene, fotók) szervezett tartalmi repertoárt lokálisan (USB-s eszközről, vagy optikai médiáról), illetve a hálózaton keresztül érhetjük el (ehhez a DLNA-támogatás adott). Ez utóbbihoz az LG HX966TZ vezetékes és vezeték nélküli internetkapcsolatot is kínál.

Azért nem egy Forma-1

A szett menürendszere átlátható és logikus, ráadásul az okostévékhez hasonlóan a rendszerre külön alkalmazások is telepíthetők, igaz, ezek választéka egyelőre meglehetősen szegényes, magyar relevanciájú szoftverrel pedig nem is találkoztunk. A központi egység processzorára érezhetően ráférne némi tuning, a rendszer ugyanis nem mindig reagál olyan tempóban a beviteli műveletekre, ahogyan azt elvárnánk. A fenti megállapítás egyformán igaz a lemezek kezelésére és a hálózati eszközök böngészésére, ha azonban egyszer elkapja a fonalat az LG házimozi-szettje, sok kifogásunk már nem lehet a sebességre. Mivel a rendszer szoftvere az interneten keresztül frissíthető, ezért elképzelhető, hogy a jövőben ez a helyzet valamelyest javulni fog egyébként, bár az átlagfelhasználó számára alighanem bőven belefér a pakliba.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szett egyik legfontosabb tulajdonsága számunkra egyértelműen a hangminőség, a hangkép volt, ezt tudtuk a rendelkezésünkre álló eszközökkel és tapasztalataink alapján a legalaposabban vizsgálni. Mint említettük, a passzív mélynyomótól, és a háromutas szatellitektől, valamint a középsugárzótól alapvetően hiba lenne high-end hangzást elvárni, ha valaki ezt szem előtt tartva ül le a HX966TZ elé mozizni, vagy akár csak zenét hallgatni, nem érheti nagy csalódás.

Az LG házimozi-szettje zenehallgatásra tapasztalataink szerint jóval kevésbé alkalmas, mint filmes szórakozásra: a háromutas hangszóróknak talán a közepet leszámítva minden tartományban komoly hiányosságaik vannak, és ezen a helyzeten a passzív mélysugárzó is csak nehezen tud változtatni. A rendszer a műanyag hangdobozokra jellemzően kissé ércesen, nagyobb hangerőn olykor már kifejezetten kellemetlenül szól, amit többé-kevésbé lehet korrigálni a lejátszó hangszínszabályozójával, de az alapjait így sem nagyon tudja megtagadni a szett.

Önfeledt mozizás

A mozik esetében már más a helyzet, a pozicionálás pontos (ha a hangfalak nem szimmetrikusan lettek elhelyezve, tudunk korrigálni a hangképen), a hangkép hiányosságai pedig nem tűnnek olyan nyilvánvalónak: a mozgalmas jelenetek során a hangrendszer jól aládolgozik a látványnak, különösen, ha 3D-s megjelenítőn keresztül szemléljük az akciót.

Ehhez természetesen a megfelelő tévével is rendelkeznünk kell, de külön Blu-ray lejátszót már nem kell vásárolnunk, hiszen az LG HX966TZ elboldogul a 3D-s Blu-ray szabvánnyal, más kérdés, hogy az ennek a szabványnak megfelelő lemezek egyelőre legalább olyan ritkának számítanak, mint a fehér holló. Ha már a lemezeknél tartunk, az LG szettjének egyik legérdekesebb funkciója a Gracenote-adatbázis lekérése, amelynek segítségével részletes információkat kaphatunk a behelyezett filmről, vagy a CD-n található zeneszámok adatait kérhetjük le - természetesen csak aktív internetkapcsolat esetén.

Az LG HX966TZ az összes modern asztali Blu-ray lejátszóhoz hasonlóan támogatja a lemezeken elhelyezett interaktív és online funkciók elérését is (BD-Live), ez az opció ismételten csak élő internetkapcsolat esetén használható. További extra, hogy a készüléket nem csak a mellékelt infrás távirányítóval lehet vezérelni, hanem az LG saját, androidos okostelefonokra fejlesztett vezérlőprogramjával is. Nem tettünk még említést a rendszerbe épített FM-tunerről, ez azonban vélhetően az az extra, amit kevesen fognak a vásárlást befolyásoló tényezőként értékelni.

Összességében nincs nehéz dolgunk az LG HX966TZ értékelése kapcsán, hiszen a komplex házimozi-rendszer árazása és képességei alapvetően összhangban állnak egymással. A legtöbb kereskedőnél nagyjából 160-170 ezer forintba kerülő szett azt hozza, amit a kommersz, komplett házimozi-rendszerektől elvárhatunk, emellett a modern külső révén jól is illik a modern nappalikba. A HX966TZ a 3D-s Blu-ray funkciót tekintve ugyanakkor kissé mintha megelőzné a korát, ez az a tulajdonsága a rendszernek, amit a legkevésbé tud kihasználni a vásárló - és ez vélhetően így is marad még idén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról