Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 22. 16:59

Először mutatott be Bulldozer-alapú szervert az AMD

A Hamburgban a héten zajló International Supercomputing Conference 11-en mutatott be először nyilvánosan Bulldozer-alapú szervert az AMD, azonban nagyon vigyázott arra, nehogy bármilyen információt megosszon a géppel vagy a processzorokkal kapcsolatban.

Először szem előtt a Bulldozer

A harmadik negyedévben érkezhetnek az AMD első Bulldozer processzorai - mondta egy előadás során Dr. Steve Scott, az AMD-alapú szuperszámítógépeket gyártó Cray műszaki igazgatója a héten zajló International Supercomputing Conference 11 rendezvényen, ahol az AMD egy kétprocesszoros Bulldozer-alapú rendszert is kiállított.

Az AMD most először mutatott be nyilvánosan Bulldozer architektúrára épülő processzorokat, azonban a a POVray raytracing szoftvert futtató gépről és a chipektől semmit nem árultak el a vállalat munkatársai - mindössze annyi tudható, hogy két darab 16 magos Interlagos kódnevű chip működött az 1U kivitelű, Supermicro gyártmányú szerverben. Ezeknek a 32 nanométeres csíkszélességű, kiviteltől függően 6-16 magos chipeknek a feladata lesz, hogy a vállalatot elmozdítsák x86-os szerverpiaci mélypontjáról, amely darabszám alapján mindössze 6,8 százalék körüli piaci részesedést jelentett 2011 első negyedévben, bevételarányosan pedig 5 százaléknál is kevesebbet a Mercury Research adatai alapján.

A Bulldozer mikroarchitektúra kialakításakor az AMD arra törekedett, hogy a lehető leghatékonyabban használja ki a rendelkezésére álló szilíciumterületet. Tette ezt egyrészt azért, hogy okos tervezéssel csökkentse az Intel gyártástechnológiai előnyét, másrészt hogy a jövőben a megtakarított helyre a Fusion elgondolás keretében általános célú számítási feladatokra alkalmas GPU-t integráljon. Erre már csak azért is szüksége lesz a cégnek, mert a Bulldozer magjai páronként osztoznak egy lebegőpontos végrehajtóegységen, így a chipek elsősorban jól párhuzamosított, sok fixpontos műveletet felvonultató alkalmazások alatt muzsikálhatnak jól - ilyenek például az adatbázisok.

Mérnöki-tudományos területen az AMD a GPU-gyorsításra helyezheti a hangsúlyt, a vállalat új grafikus architektúrája is ennek a jegyében fogant. Addig azonban még hosszú időnek kell eltelnie, mire egy Opteronba is GPU kerülhet, az ISC-n elhangzottak szerint két évig biztosan nem várható "Fusion Opteron", vagyis az AMD legkorábban a 22 nanométeres generációnál lát lehetőséget arra, hogy GPU-gyorsítást közvetlenül a processzorra integrálja. Az ISC-n többször is hangoztatott szakértői vélemények szerint egyébként a mérnöki-tudományos számítások szempontjából ez lenne a kívánatos, a különálló, például PCI Express buszon ülő gyorsítókártyák esetében ugyanis nagy többletterhelést jelent a szerver és a gyorsító közötti adatmásolás, amelyre feltétlen szükség van, mivel a GPU-k csak saját, dedikált memóriájukból dolgozva képesek leadni maximális teljesítményüket.

Opteron és Xeon: fej fej mellett

Az akkori hírek szerint az AMD még 2011 elején elkezdte szállítani az első Bulldozer mintapéldányokat a szervergyártó partnerek számára, hogy felkészülhessenek a nyár elejére tervezett rajtra. Időközben azonban kiderült, a legyártott Bulldozer chipek nem hozzák stabilan a megcélzott órajeleket, így az AMD kénytelen volt finomítani a lapkákon. Egy ilyen "stepping" azonban akár több hónapos késést is okozhat, még ha a problémát sikerül is azonnal feltárni és javítani, a kereskedelmi mennyiségű módosított chip legyártásához időre van szükség. A legújabb hírek szerint a harmadik negyedévben egyszerre érkezhetnek meg a munkaállomásokba szánt Orochi, valamint a szerverekbe szánt Interlagos lapkák.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az ISC11-en is demonstrált 16 magos Interlagos chipek két Valencia egybetokozásával állnak elő. A Valencia az AMD nyolcmagos, 32 nanométeres Opteronjának a kódneve, amelyből a hírek szerint hatmagos verziók is piacra kerülnek majd. Az új generációs Opteronok, amelyeket minden valószínűség szerint 6200-as sorozatként lehet majd megvásárolni, továbbra is G34 foglalatba illeszkednek, így a meglevő szerverek könnyen frissíthetők lesznek velük.

A csúszás azonban azt is jelenti, a Bulldozerek rajtjának időpontja nagyon közel kerül az új generációs Xeonokéheoz, amelyek már a Sandy Bridge mikroarchitektúrára épülnek és akár nyolc kétszálú maggal és 20 megabájt harmadszintű gyorsítótárral, valamint négycsatornás DDR3 memóriavezérlővel rendelkeznek. Az új Xeonokhoz azonban vadonatúj platform is érkezik (Romley), vagyis a processzorok nem kínálják a visszamenőleges foglalatkompatibilitás lehetőségét mint az Opteronok.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról