:

Szerző: Koi Tamás

2011. június 21. 13:32

Mindenhol HSPA+ -ra fejlesztene a Telenor

A hálózatfejlesztési folyamat lezárását követően a jelenlegi sávszélesség többszörösét nyújtaná a Telenor gyakorlatilag teljes mobiladat-hálózatán: a cég csatlakozik a T-Mobile-hoz, és mindenhol HSPA+ technológiára fejleszt, bár óvatosabban fogalmaz, mint a piacvezető.

Javában zajlanak a Telenornál a mobilhálózat modernizációs munkálatai, melyet a cég hosszas előkészítés és tesztelés után idén januárban kezdett meg. A mobilszolgáltató teljes hálózatát érintő projekt részeként lecserélődnek a rádiós átviteltechnikai berendezések és a központi vezérlők is (vagyis a maghálózat), melynek köszönhetően a Telenor hálózatának kapacitás-kihasználása jelentősen javul majd. A cég a nagyobb rendelkezésre álló kapacitást kihasználva átfogó sebességemelésre készül gyakorlatilag a teljes hálózatra kiterjedően.

Mindenhová HSPA+ -t!

A Telenor június elején jelentette be Hipernet márkanevű szolgáltatását, mely lényegében a megújult mobiladat-hálózatot hivatott takarni. A műszaki szempontból nem túl sokat mondó bejelentésből annyi azért kiderült, hogy a szolgáltató is kínálna ügyfeleinek 21 Mbps elméleti maximális sávszélességű mobilnetet, melyet a 3G-s szabványcsaládba tartozó HSPA+ technológiával kívánna megvalósítani a cég. Akkor csupán annyi derült ki, hogy a kiépítés valamikor augusztusban indul, a HWSW azóta megtudta, hogy mindez pontosan mely területeket érint.

A Telenortól kapott hivatalos információk szerint a szolgáltató gyakorlatilag a teljes 3G-s lefedettségi területén HSPA+ technológiával kívánja továbbfejleszteni hálózatát. Ahogy a szolgáltató illetékesei fogalmaztak, a Hipernet lefedettsége "akár a 80 százalékot is elérheti a jövőben" - igaz, a nyilatkozatból az nem derül ki, hogy földrajzi, vagy lakossági lefedettségről van szó, netán a 3G-vel már eleve lefedett területek 80 százalékát érti ez alatt a Telenor. Az érdeklődök a vállalat weboldalán regisztrálhatnak, ha értesítést szeretnének kapni arról, hogy lakóhelyükön, vagy cégük telephelyén mikor érhető el a gyorsabb mobilnet.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A nagyobb kapacitású hálózat felépítéséhez a rádiós oldal támogatásán túl szükség lehet ugyanakkor arra is, hogy a felhordóhálózat el tudja vinni a forgalmat - bár a nyilatkozat erre külön nem tér ki, alighanem ezen a téren is bővíteni kényszerül majd a Telenor, mely saját optikai hálózattal nem rendelkezik, így kénytelen távközlési partnerektől (így többek közt az Inviteltől) bérelni átvitelkapacitást.

Nem várják meg az LTE-t

Kereskedelmi üzemben Magyarországon először a Vodafone indított HSPA+ szolgáltatást (tavaly nyáron), melynek lefedettsége jelenleg Budapest belvárosára koncentrál, a szolgáltató azonban márciusban azt ígérte, továbbfejleszti a HSPA+ lefedettséget, noha konkrét tervekkel ezidáig nem szolgált. Nem úgy, mint a T-Mobile, mely május elején közölte, még a nyárig 200 helyszínt fejleszt tovább a gyorsabb technológiának megfelelően, 2013-ra pedig a teljes 3G-s lefedettségi területen HSPA+ rendszerben szolgáltat majd az operátor.

Bár a hálózat sebességének növelése még nem kezdődött meg, a Telenornál mától már elérhető az első olyan modem, mely HSPA+ technológiával is képes forgalmazni. A ZTE MF668A típusú eszköz mellett a Telenor készülékválasztékában szereplő Samsung Galaxy S II okostelefon képes teljes mértékben kihasználni a HSPA+ nyújtotta lehetőségeket, ugyanakkor a mobiladat-hálózatra csatlakozó összes eszközzel nagyobb sebesség érhető el a fejlesztésnek köszönhetően, hiszen ugyanaz a cella egyszerre nagyobb rendelkezésre álló sávszélességet oszthat szét a régebbi rendszerekkel kompatibilis terminálok közt is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.