Szerző: Folyó Gergely

2011. június 21. 11:31

Kiterjeszett valóság napszemüvegen keresztül

A kiterjesztett valóság alkalmazások mára egészen elterjedtek, azonban a professzionális technika még mindig nem érhető el az egyszerű felhasználók számára. A Vuzix az új, napszemüvegre emlékeztető rendszerét kifejezetten a fogyasztói piacra szánta, az más kérdés, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlni érte.

Gyakorlatilag csak attól függ: szereltek-e kamerát a telefonra vagy kézikonzolra, a kiterjesztett valóságot használó alkalmazások és játékok azonnal el fogják lepni a platformot. A Vuzix STAR 1200 típusú szemüvege természetesen összetettebb, pontosabb és gyorsabb eszköz, és ezt az 5 ezer dolláros árcímke is bizonyítja - a hivatalos honlapon már előrendelhetjük a készüléket, és ha ezt még az augusztusi premier előtt megtesszük, ajándékba kapjuk az egyébként 1900 dollárba kerülő Wrap 920AR szemüveget is.

Van, akinek ez a mániája

Az amerikai Vuzix Corporationt 1997-ben alapították, a cég kifejezetten a különleges szemüvegek gyártására specializálódott: a képmegjelenítővel szerelt kiegészítőket eleinte katonai és ipari célokra szánták, de idővel a fogyasztói piacon is bebástyázták magukat, a 2005-ben boltokba került VR920 típusú eszköz két-két VGA kijelzőt és kamerát kapott, amelyek együttesen hozták el a felhasználónak a virtuális valóság élményét.

A Vuzix eszközeinek kétségtelen előnye, hogy bár hordozható kütyükről van szó, nem kell a kisméretű képernyőkre hagyatkoznunk, a közvetlenül szem elé helyezett megjelenítőkkel olyan hatást érnek el a készítők, mintha egy hatalmas tévét vagy vásznat néznénk három méter távolságból. A szemüvegek természetesen a számítógépekkel, a médialejátszókkal és a konzolokkal is kompatibilisek, így multimédiás felhasználásra is alkalmasak.

A kategória csúcsragadozója

A virtuális valóságot a kiterjesztett valóság követte, a Vuzix "új generációs" eszköze, a STAR 1200 is ebben a kategóriában indul. A "see-thru" technológiát használó szemüvegen keresztül közvetlenül a való világot láthatjuk, ám a képet különféle számítógépes grafikák egészítik ki 2D-ben, illetve sztereoszkopikus 3D-ben, mindezt úgy, hogy semmilyen késéssel nem kell számolnunk. A napszemüveget feltéve olyan érzésünk lesz, mintha egy 75 hüvelykes képernyőt néznénk három méterről, 31 fokos diagonális látószög mellett. Az eszköz két darab WVGA (852x480 pixel) felbontású LCD kijelzővel dolgozik, amely 16 millió szín megjelenítésére képes.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kütyü 85 grammot nyom, és bár szemüvegformát kapott, a gyártó szerint rávehetjük a hagyományos szemüvegekre, úgy is kényelmes marad: a STAR 1200 állítható az orrnyeregnél, továbbá eltávolítható, zajszűrő fülhallgatókkal szerelték fel három különböző méretben. A mozgásérzékelős rendszerrel is felvértezett eszköz 1080p felbontású HD kamerával rendelkezik, ezt USB-n keresztül PC-hez is csatlakoztathatjuk, és akkor egyszerű webkameraként is képes funkcionálni.

A STAR 1200 teljesen szétszedhető, a központi hardvert lecsatolhatjuk a szemüvegről, és beleszerelhetjük más kiegészítőkbe, például sisakokba is. A mellékelt - egyébként 100 dollárért árult - Wrap PowerPak+ akkumulátorral 7 óráig húzza a kütyü egyetlen feltöltéssel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról