Szerző: Dojcsák Dániel

2011. június 20. 13:49

Olcsón is kijöhet a külföldi mobilinternetezés

Az okostelefon előfizetéshez rendszerint tartozik adatcsomag, legtöbben nem is figyelik, hogy egy-egy tevékenység mennyi forgalmat generál. A lényeg, hogy minden beleférjen a havi keretbe, amit megoldani már egy 500 megás csomagnál sem túl nagy varázslat. Az izgalmak akkor kezdődnek, ha külföldre megyünk.

A HWSW múlt héten megjelent cikkében kivesézte, hogy a hazai szolgáltatók milyen ajánlatokkal állnak rendelkezésére ügyfeleiknek abban az esetben, ha külföldre utaznak és mégis szeretnének adatkapcsolatot. Sajnos az derült ki, hogy az EU-s kívánalmak ellenére, hiába vállalható árú és viszonylag biztonságos már Unió területén belül az adatroaming, a byte-okat a szolgáltatók még mindig nagyon szűkmarkúan mérik. Épp ezért kritikusan fontos lehet, hogy egy nyaralás vagy egy hétvégi kiruccanás alatt odafigyeljünk, hogy feleslegesen ne forgalmazzon adatokat a mobilunk.

Mindhárom szolgáltató esetében az aktív EU Roaming Limit mellett maximum nettó 50 euróra, vagyis jelenleg körülbelül 17 ezer forintra rúghat a számla, ezt követően a szolgáltató lekapcsolja a roaming lehetőséget. Így milliós meglepetésekre már nem lehet számítani, mint régen, de nem biztos, hogy egy kétágyas apartman éjszakányi árát szeretnénk véletlenül elkölteni a zsebünkből.

Kérem, kapcsolja ki!

Szerencsére a modern okostelefonokkal, legyen szó Androidról, iPhone-ról, BlackBerryről Windows Phone-ról, vagy akár Windows Mobile-ról, Symbian-ról, könnyűszerrel nullára redukálhatók a költségek. Ma már minden okostelefonon alapból kikapcsolható az adatroaming, és típustól függően alapértelmezett beállítás, hogy a határátlépéskor rákérdez a mobil arra, akarunk-e forgalmazni. Ha valaki biztosra szeretne menni, akkor jobb ha leellenőrzi indulás előtt a beállításokat és a nyaralás végéig lemond a mobiladat örömeiről.

Androidos készüléken ehhez többnyire találunk a home screenre kitehető widgetet is, de egyébként a beállítások közt a “vezetéknélküli hálózatok” menüben a mobilhálózat ponttól kell kiszedni a pipát a teljes lekapcsoláshoz, vagy ha tényleg csak a roamingot szeretnénk letiltani, akkor az alatta lévő “mobil hálózatok” menüben a legfelső adatroaming ponttól. A mobil minden alkalommal értesíteni fog minket arról, hogy elveszítettük az adatkapcsolatot, mert külföldi hálózatra csatlakoztunk. Ha eseti jelleggel mégis szeretnénk bekapcsolni külföldön az adatforgalmat, akkor Android felhasználók megtehetik, hogy külön kikapcsolják a “fiókok és szinkronizáció” menüpontban az automata szinkronizációt, így a háttérben futó alkalmazások nem töltik majd le magukról az új leveleket, adatokat. Illetve kikapcsolható teljességgel a háttér-adatforgalom, azaz csak azok a programok tudnak majd internetre kapcsolódni, amit épp futtatunk.

A háttérben futó frissítés a gonosz kis meglepetés a jövő havi számlában

Ezt mindenképp érdemes megtenni, mert hiába csak egy e-mailt küldtünk el vagy csak egy apró mobilra optimalizált oldalt töltöttünk be, ha közben a háttérben a mobil leszinkronizálja a három napos online történéseket a közösségi oldalakról, levelezésből vagy éppen elkezd programokat frissíteni. Mindez oda vezethet, hogy egy ártalmatlannak tűnő Facebook poszt több ezer forinttal megtoldja a havi számla végösszegét.

iPhone-on ennél egyszerűbb a helyzet, ugyanis kizárólag egy adatroaming ki-be kapcsoló áll rendelkezésre, amit a beállítások menü “általános” pontja alatt a “hálózat” részben találunk meg Adat-roaming néven. Ezt kikapcsolva külföldön semmilyen alkalmazás nem tudja a hálózatot használni. Ha mégis bekapcsoljuk eseti jelleggel, akkor figyeljünk oda, hogy a levelezés, Twitter, Facebook és egyéb automata frissítéseket kapcsoljuk ki, hisz itt nincs globális megoldás erre, mint az Androidnál.

A Blackberry esetében a BlackBerry gomb megnyomása után az alkalmazáslistában az “Options” menüt kell megkeresni, azon belül a “Mobile Networks” részt és ott kell kiiktatni a “Data Services while roaming” sort. Blackberry OS 6 alatt ugyanezt a menüt home screen tetejére bökve közvetlenül is elérhetjük. Régi Windows Mobile 6 alatt a Windows gomb megnyomása után a beállítások menüben a “Wireless Controll” részben kell a “Data Connection” sort kikapcsolt állásba tenni. Windows Mobile esetén ezt mindenképp érdemes megtenni még akkor is, ha Wi-Fi hálózatra csatlakozunk, mert egyes esetekben, bizonyos alkalmazások akkor is 3G-kapcsolatot használnak, ha közben aktív Wi-Fi kapcsolat is lenne.

Symbiant nem vinnék

A legnagyobb veszélyben a régebbi Symbian telefonokat használók vannak (Nokia, régi Samsung, Sony Ericsson okostelefonok), ugyanis ott nincs egy egyszerű beállítás az adatkapcsolat kiiktatására. A felhasználó azt teheti, hogy az APN beállításoknál átállítja, hogy a mobil minden esetben kérdezze meg, mielőtt felcsatlakozna hálózatra, hogy megteheti-e. Ezen felül az alkalmazásokat egyesével érdemes átállítani offline módba, vagy manuális szinkronizálásra. Segíthet még, ha az egész telefont offline módba helyezzük a biztonság kedvéért. Az újabb típusoknál szerencsére ezt a problémát megoldották.

Ha valaki mégis szeretne a nyaralás közben alkalomadtán internetezni a mobilhálózatokról, akkor érdemes átgondolnia, hogy ez mikor is éri meg. A T-Mobile és a Telenor előfizetői megabájtonként 600, a Vodafone előfizetők viszont minden megabájt után 1856-2344 forintot kénytelenek fizetni, ha nincs valamilyen egyéb opciójuk az adatroamingra. Egy gyors adatkapcsolaton keresztül másodpercek alatt több megabájt forgalmat is generálhat egy mobil, ezért érdemes kikapcsolni a háttérfrissítéseket. Persze az sem mindegy, hogy mit töltögetünk tudatosan.

Ha valaki külföldi nyaralás közben sem tud lemondani a HWSW cikkeiről, akkor még viszonylag gazdaságosan nézheti át a címlapot, ami 40 kilobájt, azaz 24 forint. Egy Google keresés a főoldallal és a találati oldallal együtt viszont már 100-400 kiobájt, ha pedig a Facebook falunkra pillantunk rá, akkor az 600-900 kilobájt minimum. A Google Translate alkalmazással egy mondat fordítása körülbelül 10 kilobájt, hosszabb szövegeknél ez nyilván több. Ez viszont gyakran életmentő lehet egy idegen országban, aminek a nyelvét nem beszéljük, érdemes lehet tehát rászánni pár forintot.

Mennyi, az annyi?

Ha eltévednénk és nincs a mobilunkon offline navigáció, akkor a Google Maps segítségét kell igénybe vennünk. Androidon a Maps már vektoros térképet használ, azaz nem kell minden zoomrétegnél és minden scrollozásnál új képeket tölteni, hanem a térképet adatbázis formájában kapjuk, a rajzolást a saját készülékünk végzi. Ha csak pillanatnyi tájékozódásra használjuk a programot, az 70-180 kilobájt adatot jelent, de egy teljes város térképe is belefér 1 megabájtba. iPhone vagy más okostelefon esetében azonban kép alapú bitképeket kell tölteni, itt a térkép egyszeri elindításai is 300-400 kilobájt, egy teljes város térképét végighúzni pedig több tíz megabájt lehet.

Ha kommunikálni szeretnénk és több ismerősünknek kell életjelet adni, akkor már lehet, hogy nem a 37 forintos SMS a leggazdaságosabb, érdemes a digitális eszközpark valamelyikét használni. Gmailből egy levélküldés 20-40 kilobájt abban az esetben, ha nem töltjük le a leveleket, csak küldünk. Ha egy widget vagy egy alkalmazás segítségével Facebook-ra posztolunk vagy kliensből Twitterre, akkor az is megvan 50-90 kilobájt-ból, illetve egy Foursquare bejelentkezés is körülbelül 80-160 kilobájt. Ez utóbbi már csak azért is praktikus, mert egy gombnyomással Facebookra, Twitterre is kiküldhetjük az információt, hogy hol vagyunk, illetve egy rövid üzenetet is csatolhatunk hozzá, hogy az otthoniak ne aggódjanak. Ha viszont a Twitter, Facebook, e-mail alkalmazások bejövő adatait is frissítjük, akkor beállításoktól és forgalomtól függően akár fél megabájt roamingadat is összejöhet egyetlen körből. A fentiekkel együtt fontos leszögezni, hogy a legtöbb esetben 100 kilobájtos a számlázási egység, ezért egyetlen e-mail elküldése nem feltétlenül olcsóbb, mint az SMS-díj.

Egyenleglekérdezés

A méréseket egy Androidos készüléken végeztük, ami eltérhet az egyéb platformok eredményeitől. A legjobb tömörítést a Blackberry felhasználók kapják, az Android ettől kicsit lemarad, a három közül pedig a legrosszabb hatékonyságot az iPhone produkálja. Ez azt jelenti, hogy ugyanazt a tartalmat a BlackBerry kevesebb adatforgalommal juttatja célba, igaz, cserébe a BlackBerry szolgáltatásért itthon felárat, külföldön pedig szolgáltatótól függően jelentősen magasabb roamingdíjat kell fizetni. Ha valaki mindenképp weboldalakat akar böngészni - ami erősen ellenjavallott roaming környezetben - akkor költségeit csökkentheti azzal is, hogy telepíti a mobiljára az Opera Mini böngészőt, vagy ha Vodafone előfizető, akkor váltson át a szerveroldali képtömörítést használó APN-re, az “internet.vodafone.net”-re a “standardnet.vodafone.net”-ről. Ebben az esetben rosszabb lesz a képek minősége, de jelentősen csökken a weboldalak mérete, főleg akkor, ha nem mobilra optimalizált oldalakat nézegetünk.

Mennyibe kerül a adatromaing az EU-ban a magyaroknak?

Ha valaki nem biztos abban, hogy roamingolt-e, ha az okostelefonja adatforgalom-mérő alkalmazása csődöt mondana, akkor a nagy ijedtségben T-Mobile előfizetőknek elég a *133# parancsot tárcsáznia, ami ingyenesen visszadobja egy rendszerüzenetben a jelenleg 28 megabájtból hátralévő havi roaming limitet. A kapott számot a 28-ból kivonva megkapjuk a forgalmat, amit 600-zal kell szorozni a forintosításhoz. A Vodafone ügyfeleknek a 1751-re kell az ARK szót sms-ben küldenie, ez az sms-küldés árába kerül. A Telenor ügyfeleknek viszont meg kell elégednie a normál egyenleglekérdezéssel, illetve azzal a tudattal, hogy a 29 megabájt 80 százalékának elérésekor kapnak egy értesítő sms-t. A bizonytalan ügyfelek és a gyermeket nevelő családok 100 százalékos megoldása viszont az, ha a kérdéses mobilokon SIM-kártya szinten letiltatják az adatroamingot az operátor valamelyik ügyfélszolgálati elérhetőségén.

A Wi-Fi-vel fellélegezhet az okostelefon külföldön is

Akik városi célpontok felé kacsingatnak, azoknak szerencsésebb a helyzete, ott ugyanis jó eséllyel találnak majd ingyenes vagy akár fizetős Wi-Fi hotspotokat. A frissítéseket, letöltéseket, szinkronizációt itt nyugodtan el lehet végezni, kivéve, ha valaki retteg attól, hogy egy nyílt Wi-Fi-n keresztül az adatai veszélybe kerülnek. A Wi-Fi kapcsolaton keresztül nem fenyeget a túlforgalmazás veszélye, de a mobiladat és roaming beállításokat a fent leírtak alapján érdemes ettől függetlenül leellenőrizni, kikapcsolni, mert lecsatlakozva a Wi-Fi-ről, a mobil egyébként nyugodt szívvel folytatna bármilyen letöltést, streamet vagy frissítést észrevétlenül.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Wi-Fi elterjedtség és lefedettség országról-országra változik. Közép-Kelet Európában a legtöbb szálláson és szórakozóhelyen van ingyenes Wi-Fi, a skandináv és a balti országokban még a telefonfülkék is hotspotként működnek, illetve még a benzinkutakon is találunk Wi-Fi-t. Az Egyesült Királyságban is van esély szabad Wi-Fi-re, de ott (Londonban és a nagyobb városokban) érdemesebb a BT fizetős Wi-Fi-jét használni, aminek szinte 100 százalékos lefedettsége van az urbanizált területen. Olaszországban törvény tiltja a szabadtéri, nyílt Wi-Fi-t, illetve bizonyos országokban nem divat az ingyen, nyílt Wi-Fi. A lehetőségekről mindig érdemes tájékozódni indulás előtt.

Ha valaki nem ragaszkodik ahhoz, hogy a mobilján telefonon és SMS-ben elérhető legyen, akkor vásárolhat a célországban egy feltöltőkártyás mobilinternet-csomagot, vagy akár az is megoldás, ha ugyanezt egy olcsó kártyafüggetlen androidos mobilba, teszi be a csapat. Szinte minden európai országban találunk kedvező ajánlatot pre-paid SIM-kártyára mobilinternet opcióval, de a választék túlzottan eltérő és változatos ahhoz, hogy érdemben össze lehessen foglalni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról