Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 20. 11:47

Ismét Japánban üzemel a legerősebb szuperszámítógép

Nyilvánosságra hozták a legfrissebb Top500 listát, amely a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit rangsorolja. A lista élén a japán K Computer található, ami erősebb mint az őt követő öt gép összesen.

K Computer

Elképesztő teljesítményű szuperszámítógéppel került az évente kétszer frissített Top500 lista élére Japán: a K Computer fantázianevű gép több mint 65 ezer nyolcmagos Fujitsu SPARC64 VIIIfx processzort fog munkára és ezzel 8 petaflops teljesítményt ér el az iparági standard Linpack teszten. A K computer gyorsabb mint a listán utána következő öt gép összesen.

Az évente kétszer, júniusban és novemberben frissített Top500 lista legújabb, 37. kiadását a Hamburgban ma kezdődött International Supercomputing Conference 11 rendezvényen hozták nyilvánosságra. A lista éllovasa, a "K Computer" a japán RIKEN kutatóintézetben üzemel Kobe városában és különféle természettudományos kutatások (biológia, fizika, kémia) támogatásán kívül időjárás-szimulációra fogják használni, például hogy előre jelezzék a tavaszi földrengéshez hasonló természeti katasztrófákat.

Az NEC Earth Simulator után ezzel ismét a távol-keleti szigetországban üzemel a világ legerősebb szuperszámítógépe. Az NEC Earth Simulator 2002-ben állt üzembe és jó ideig a világ leggyorsabb gépe volt volt 35 teraflopsos teljesítményével - a K ennél több mint kétszázszor nagyobb számítási sebességre képes. A rendszer hatékonysága is figyelemre méltó, a Linpack benchmark alatt mutatott teljesítménye az elméleti maximális teljesítménynek több mint 90 százaléka, miközben az energiahatékonysága a második legjobb a listán - noha a teljes rendszer fogyasztása hatalmas méreteiből adódóan megközelíti a 10 megawattot.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A K a keisoku rövidítése, amelynek jelentése tíz a tizenhatodik hatványon - ez a gép tervezéseként megcélzott 10 petaflopsos teljesítményre utal. A rendszer fejlesztését még 2005-ben kezdték meg és a munkálatok távoltól sem voltak zökkenőmentesek. Három japán informatikai vállalat, az NEC, a Fujitsu és a Hitachi fogott össze a K Computer megépítéséért, de a projektet végül a Fujitsu fejezte be, mivel a partnerei a gazdasági válsáf közepette elszenvedett hatalmas veszteségek miatt 2009-ben kiszálltak a projektből.

SPARC64 VIIIfx: szuperszámítógépbe tervezve

A K Computer eredeti tervei egy hibrid architektúrát vázoltak fel, ahol a Fujitsu által gyártott skalár processzorok dolgoztak volna együtt a Hitachi és az NEC vektorchipjeivel, de a tényleges rendszerben végül csak a Fujitsu által kimondottan mérnöki-tudományos rendszerekbe fejlesztett SPARC64 VIIIfx processzorok kaptak helyet. A SPARC64 VIIIfx chipek egyenként 8 maggal rendelkeznek, amik órajelenként 8 lebegőpontos művelet végrehajtására képesek. A SPARCv9 utasításkészlet-architektúrához egy saját SIMD kiterjesztést készített a Fujitsu (HPC-ACE), amely kimondottan a lebegőpontos műveletek párhuzamos végrehajtását hivatott hatékonyabbá tenni.

A K Computerben felhasznált 68544 darab SPARC64 VIIIfx chipnek összesen több mint 548 ezer magja van, ezzel a K Computer a legtöbb processzormagot csatasorba állító gép az új Top500 listán. A gép ráadásul anélkül éri el a 8 petaflopsos teljesítményt, hogy bármilyen speciális gyorsítót (pl. GPU) használna, ilyen szempontból "konzervatív" felépítésűnek mondható. A Top500 listán már 19 GPU-gyorsított szuperszámítógép kapott helyet, a tíz legerősebb gép között három ilyen is van, a korábbi csúcstartó Tianhe-1A, a szintén kínai Nebuale, valamint a japán TSUBAME.

Kínával egyre inkább számolni kell

Az Egyesült Államok szuperszámítógépes hegemóniáját továbbra sem fenyegeti veszély, az USA-ban található a Top500 lista rendszereinek több mint fele, a második legtöbb gépet delegáló ország pedig Kína 62 szuperszámítógéppel, megelőzve Németországot, Nagy-Britanniát, Japánt és Franciaországot. A 10 legerősebb gép között öt amerikai, két kínai és japán, illetve egy francia rendszer található. Fél évvel ezelőtt, a tavaly novemberi listán 42 kínai szuperszámítógép kapott helyet és a Xeonok mellett NVIDIA Teslákat csatasorba állító kínai Tianhe-1A vezette a rangsort 2,57 petaflopsszal. Emlékeztetőül, 1 petaflops másodpercenként egymilliószor egymilliárd lebegőpontos művelet elvégzését jelenti.

A szuperszámítógépek fejlődésének sebességét jól jellemzi, hogy a legújabb Top500 listán az első tíz helyezett mindegyike legalább 1 petaflops leadására képes a Linpack benchmark alatt – közülük háromban GPU-k is dolgoznak. A Top500 belépő szintje 40 teraflopsra emelkedett, tavaly novemberben még 30 teraflopsszal, egy éve pedig 24 teraflopsszal fel lehetett kerülni erre az exkluzív listára - Magyarország legerősebb gépe 18 teraflopsos. A listán szereplő gépek összesített teljesítménye 34 százalékkal nőtt fél év alatt, a tavaly júniusi listához képest pedig 81 százalékos a növekedés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról