Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 16. 11:05

Bíróságon folytatódik a HP és az Oracle csatája az Itanium körül

A HP pert indított az Oracle ellen a Santa Clara megyei bíróságon azt állítva, hogy az Itaniumra írt szoftverek fejlesztésének beszüntetésével nem tett eleget szerződésben vállalt kötelezettségének és ezzel megkárosította a HP-t és az ügyfeleket. Az Oracle szerint a HP vádjai alaptalanok és a cég eltitkolja a piac elől az Itanium processzorcsalád visszavonultatásával kapcsolatos információkat.

Fokozódó feszültség

Az egykor szoros szövetségesként működő HP és Oracle között fokozódik a feszültség. Az Oracle a Sun Microsystems felvásárlásával belépett a hardverek és infrastruktúra-szoftverek piacára és a HP közvetlen versenytársává vált  A korábban platformfüggetlen szoftverszállítóként működő Oracle érdekeltté vált a saját hardverek értékesítésében és szembekerült a HP-val a szerverek, tárolók, operációs rendszerek piacán is.

A két cég közötti feszültség tovább éleződött tavaly nyáron, amikor a HP-tól váratlanul távozó Mark Hurd elnök-vezérigazgatót az Oracle hardverüzletágának élére nevezték ki, a viszonyt pedig tovább rontotta, hogy a HP élére Leo Apotheker, az Oracle egyik legnagyobb ellenfelének, az SAP-nak a korábbi vezére állt. Az Oracle és az SAP viszonya sem felhőtlen, mióta kiderült, hogy az SAP által felvásárolt TomorrowNow illegálisan töltött le adatokat az Oracle terméktámogatási weboldaláról - az SAP-t a bíróság ezért 1,3 milliárd dollár kártérítés megfizetésére kötelezte.

A HP és az Oracle legújabb összecsapása idén márciusban kezdődött, amikor az Oracle váratlanul bejelentette, hogy nem fejleszt többé az elsődlegesen a HP által használt Intel Itanium processzorokra. A vállalat a döntését azzal indokolta, hogy az Intel vezetőitől származó információi szerint a processzorcsalád hamarosan nyugdíjba megy - az Intel és a HP ezt persze tagadta és felhívták a figyelmet az Itanium terméktervére, amely szerint a már elkészült, 2012-ben piacra kerülő Poulson kódnevű chipet néhány évvel később követi majd a fejlesztés alatt álló Kittson, az Intel pedig most kezdi meg a Kittsont követő Itanium tervezési munkálatait.

A HP bíróságon keresi az igazát

A HP keresete szerint az Oracle márciusi bejelentésével nem csak megszegte szerződéses kötelezettségét, hanem rákényszerítette a HP-ügyfeleket a migrációra azzal, hogy visszautasította egyes kritikus hibák javítását az Itaniumon futó szoftvereiben és felajánlotta a felhasználóknak, hogy önköltségi ár alatt, bizonyos esetekben pedig ingyen biztosít számukra Sun szervereket, ha lecserélik Itanium-alapú gépeiket. "Az Oracle hirtelen elhatárolódása az Itanium platformtól valójában egy előre kiszámított lépés, amelynek célja a HP versenyképességének csorbítása és az ügyfelek megkárosítása" - állítja a bírósághoz eljuttatott dokumentumban a HP.

A dokumentum szerint az Oracle márciusi bejelentése előtt a két vállalat mérnökei hónapok óta együttműködve dolgoztak az Oracle adatbázis 12g Itanium platformon futó verzióján és még a bejelentést követően is folytatódott a munka egészen idén májusig, amikor az Oracle megszakította az együttműködést. A kereset emellett az Oracle, illetve a cég vezetőinek több olyan nyilvános nyilatkozatát is idézi, amelyekben az Itanium platform melletti elkötelezettségről beszélnek, és hosszú távú támogatásról és együttműködésről biztosítják az ügyfeleket - az egyik ilyen levél 2010. májusában kelt, vagyis már a Sun Microsystems akvizíciójának lezárása után.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

"Eközben az Oracle továbbra is együttműködik más cégekkel, például az IBM-mel a szoftvereinek portolásán más platformokra. Így az Itanium platform támogatásának többszöri kinyilvánítása ellenére az Oracle kizárólag Itanium platformot választotta ki egyetlenként, amelyre a jövőben nem adja ki termékeit. Ez szöges ellentétben áll azzal, amit a piacnak és az ügyfeleinek ígért" - állítja a dokumentumban a HP. A vállalat azt várja a bíróságról, tiltsa meg az Oracle számára az ügyfeleket és a piacot félrevezető nyilatkozatok publikálását, valamint kötelezze kártérítés megfizetésére, mivel az Itanium támogatásának megszüntetéséről és a platform életciklusáról szóló bejelentés helyrehozhatatlan károkat okozott számára.

Oracle: a HP régóta tud arról, hogy az Intel meg akarja szüntetni az Itaniumot

Az Oracle a kereset megindítása kapcsán kiadott rövid sajtónyilatkozatban alaptalannak nevezi a HP vádjait és továbbra is kitart amellett, az Intel és a HP titokban az Itanium visszavonulását készíti elő. A cég közleménye szerint a HP-vel kötött szerződésben nem is vállalt kötelezettséget arra nézve, hogy támogatja az Itaniumot - az Oracle elismeri, hogy a HP ezt kérte, de a végleges szerződésbe nem került bele.

"Érdekes ugyanakkor, hogy 2010 szeptemberében a HP azt kérte az Oracle-től, kötelezze el magát hosszú távon az Itanium támogatása mellett. Akkor az Oracle még nem tudta, hogy már tervbe vették az Itanium visszavonultatását. Az Oracle erről csak hat hónappal később, 2011 márciusában szerzett tudomást. Meggyőződésünk, hogy a HP azért kérte az Oracle-től 2010 szeptemberében az Itanium támogatását, mert már tudott az Intel tervéről, hogy vissza akarja vonultatni az Itaniumot és aggódott, mi történik akkor, ha az Oracle ezt megtudja" - állítja az Oracle közleménye. Iparági becslések szerint világszerte mintegy 180 ezerre tehető azoknak a szervezeteknek a száma, amelyek Itanium-alapú HP Integrity szervereken futtatnak Oracle szoftvereket.

Ray Lane, a HP jelenlegi igazgatótanácsa, Leo Apotheker és több felsővezető is tudatában volt annak, hogy az Intel az Itanium processzor életciklusának végét tervezi és ennek tudatában félrevezették a részvényeseket és az ügyfeleket azt sugallva nekik, hogy ez nem így van - fogalmaz az Oracle. "Az Intel tervei az Itanium életciklusának lezárására most a bíróságon nyilvánvalóvá válnak, miután a HP elindította ezt a teljesen alaptalan és kártékony pert az Oracle ellen."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról