Szerző: Gálffy Csaba

2011. június 3. 14:45

Forkolja az Androidot a HTC?

A Sense fejlesztői platformmá avatásával a HTC nyílt csatába kezdett a Google kézi vezérléssel irányított Android platformja ellen. A következő lépésként elképzelhető, hogy a HTC nem követi tovább a Google kiadási ciklusait és inkább saját kezébe veszi sorsát.

Saját fejlesztési környezet, SDK és API-k

Az OpenSense névre keresztelt SDK segítségével a HTC saját API-ját használó programokat lehet készíteni - az így készülő alkalmazások azonban csak a tajvani gyártó készülékeivel lesznek kompatibilisek. A HTC ígérete szerint az OpenSense alkalmazások teljesen beleilleszkednek majd a Sense felhasználói élményébe, és gyakorlatilag ugyanúgy nézhetnek majd ki, mint a gyártó saját fejlesztésű szoftverei. Az OpenSense SDK segítségével elérhetőek az olyan egyedi HTC API-k, amelyek hozzáférést engednek például a 3D-s kijelzőhöz, vagy a HTC Flyer tabletgép tollas beviteléhez. Az SDK pontos kiadási időpontját a gyártó nem közölte, de valamikor a nyár folyamán mindenki számára elérhető lesz. A HTC ígérete szerint a Sense platform a jövőben is a legfontosabb prioritást kapja, az SDK-hoz pedig sűrű frissítések és bővítések várhatóak.

Az SDK-val egy időben a HTC megnyitotta a HTCdev programot, amely a platform fejlesztői számára nyújt majd eszközöket, támogatást és közös fórumot. Az oldalon nemsokára elérhetővé válnak az SDK megtanulását segítő anyagok és teljes dokumentáció, valamint a "best practice"-ek  leírásai. A gyártó reméli, hogy az oldalon jó közösség alakul ki, amely nagyban segítheti az androidos főcsapástól történő eltávolodást.

Régi ügy

Az már hosszú ideje érzékelhető, hogy a HTC kitörési pontot keres az androidos tömegkészülékek piacán. Az első lépés a Sense volt, amely a gyári Android rendszeren fut, ám alaposan megváltoztatja az interfész felületét és használhatóságát. A Google azonban hadat üzent a gyártók egyéni felületeinek, a 3.0-s Android verziót követően senki nem cserélheti le teljesen a felületet, legfeljebb saját widgetjeivel és egyéni alkalmazásaival turbózhatja fel azt.

A HTC Sensation már a Sense 3.0-s verzióval érkezik.

A Google a töredezettség visszaszorítása érdekében azt is elhatározta, hogy a a Honeycomb kódnevű Android 3.0 forráskódját még nem nyitja meg, így az operációs rendszerhez egyelőre a Google első számú partnerei férnek csak hozzá - feltehetőleg ezek a partnerek cserébe vállalták, hogy nem módosítják a felhasználói felületet. Akár az is lehet, hogy a HTC ezt nem vállalta - legalábbis erre utal, hogy a tajvaniak a nagy gyártók közül gyakorlatilag egyedüliként nem mutattak még be Honeycombot futtató készüléket.

A Google döntése azért érinti a HTC-t nagyon kellemetlenül, mert a tajvani vállalat rengeteg energiát fektetett a saját Android-felületének, a kifejlesztésébe, amely már a 3.0-s verziónál jár. A Sense lecseréli a telefon főképernyőjét és alkalmazásindító paneljét (launcher), de leváltja az Android beépített programjait is az ébresztőórától az üzenetkezelőig. A HTC fejlesztését a Google hosszú ideje nem nézte jó szemmel, a keresőóriás eltökélt szándéka ugyanis a felhasználói élmény egységesítése a különböző gyártók és készülékek között.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A kötélhúzás a készülékgyártók és a szoftverek készítői között nem most kezdődött: míg az operációs rendszert készítő szoftvercégek (a Google és a Microsoft) azt szeretnék, hogy a vásárló elsősorban a platform mellett döntsön, a készülékgyártó pedig másodlagos kérdéssé váljon, a gyártók érdeke ezzel pontosan ellentétes. A Nokia is a differenciálási lehetőség hiánya miatt döntött a Windows Phone mellett, és erről szól a HWSW tavaly novemberi elemzése is.

Akár forkolhatja is az Androidot a cég

A HTC azonban képes lehet leszakadni a fő androidos csapásról és létrehozni egy saját fejlesztésű rendszert. A gyártó potenciálját jól mutatja, hogy a Windows Mobile 6.x és az Android felhasználói felületét sikerrel egységesítette, a különböző operációs rendszert használó HTC mobilok jobban hasonlítottak egymáshoz mint platformtársaikhoz. Amennyiben az SDK sikeres lesz és HTC-exkluzív alkalmazások sora jelenik majd meg, akkor eggyel több oka lesz a gyártónak létrehozni a saját, forkolt Android-verzióját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról