Szerző: Folyó Gergely

2011. június 3. 08:53

Digitális hangyákkal védekeznének a vírusok ellen

Az áramhálózatok sebezhetőségével kevesebbet foglalkoznak a szakértők mint kellene, pedig a rendszerek összefonódásával és “okosodásával” a cybertámadások valószínűsége is növekszik. Amerikai informatikusok úgynevezett digitális hangyákkal védekeznének az ilyen támadások ellen.

Errin Fulp, a Wake Forest University informatika professzora szerint az áramhálózatok sokkal sebezhetőbbek, mint azt a biztonsági szakértők elismerik, ugyanis egyre szorosabb összefonódásuk révén egyre több behatolási lehetőséget biztosítanak a hackerek számára. Egy - akár erőművek által is használt - intelligens áramhálózathoz csatlakozó, valamelyik lakóházban működtetett alacsony biztonságú rendszert megfertőzve a jobban őrzött helyekre is be lehet jutni: Fulp leírása szerint ezt a lehetőséget kiindulópontként használva akár egy áramszünetet okozó cybertámadás is bekövetkezhet.

A Fulp csapata által kifejlesztett "digitális hangyákkal" hatékonyan lehetne védekezni az ilyen támadások ellen, és a technológia annyira ígéretes, hogy a Scientific American magazin tavaly beválogatta a tíz olyan legfontosabb technológiai újdonság közé, amelyik megváltoztathatja az életünket. Az évek óta készülő megoldást egyelőre csak kisebb hálózaton tesztelték, de az informatikusok jelenleg is azon dolgoznak, hogy a hangyák minél nagyobb területen tudjanak védelmet biztosítani.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Fulpék a hangyák viselkedése után nevezték el a technológiát. A rovarok szaglással ismerik fel egymást és az idegeneket, a szaglószervükkel tájékozódnak, és így akár tapasztalatok szerzésére is képesek. Fészekszaguk révén különböztetik meg magukat, ennek segítségével vezetni is tudják a társaikat. A természetben rendkívül hatékonyan tudnak védekezni: pillanatok alatt felépítik a védelmüket, az esetleges veszély elhárítása után pedig azonnal folytatják az addig megkezdett rutinmunkáikat.

A digitális hangyák hasonlóan viselkednek, csak éppen a hálózatban vándorolnak, és a lehetséges kártevők után kutatnak. Nem statikus védelmet nyújtanak, hanem veszély, illetéktelen behatoló észlelése esetén riasztják a társaikat, akik az adott helyen összegyűlve szinte azonnal figyelmeztetik a felhasználót, hogy valami nincsen rendben. Fulp szerint több ezer különböző hangyáról van szó, mindegyik veszélyforrásokat keres. Ezek az igazi rovarokhoz hasonlóan nyomokat hagynak maguk után, vírus esetén pedig ez a “digitális szag” lesz erősebb, ami több hangyát fog odavonzani figyelemfelkeltésül.

Az ötlet egy kisebb hálózaton belül kiválóan működik, azonban kérdés egyelőre, hogy egy összetettebb, akár országos rendszerben mennyire állná meg a helyét, és nem tudni azt sem többek között, hogy a hangyák a különböző platformok között hogyan mozognának. Ilyen tekintetben egyelőre a szakemberek is csak számítógépes szimulációk eredményeire támaszkodhatnak, de a nyár folyamán matematikusok segítségével fogják modellezni, hogyan hatna a hangyák viselkedésére például a bevezetőben említett nagyobb léptékű platformváltás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról