Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 1. 09:35

Befutott az AMD tabletekbe szánt chipje

A Llano és a Bulldozer helyett az AMD először egy tabletekbe szánt chipet mutatott be a tajvani Computexen. A Desna kódnevű fejlesztés minden jel szerint egy alacsonyabb feszültségű és fogyasztású Ontario.

Az AMD is részt szeretne magának a tabletpiacból, a Computexen el is rajtolt a vállalat első, kimondottan tabletekbe szánt chipje, a Fusion Z-01. A Desna kódnevű lapka elérhető specifikációi szerint egy alacsony fogyasztású C-50 (Ontario), két Bobcat magot és egy Radeon HD 6250 grafikus vezérlőt integrál.

A processzormagok órajele 1 GHz, a GPU 276 MHz-en pörög, így a Desna maximális hőtermelési mutatója (TDP) 5,9 watt - a 9 wattos C-50 lapkánál alacsonyabb fogyasztást vélhetően alacsonyabb feszültség alkalmazásával éri el az AMD. Az 5,9 watt így is jóval meghaladja az ARM-alapú chipekét de még az Intel Moorestownét is, ugyanakkor a Desna nyers teljesítményben is lelépi ezeket. A Desna nem rendszerchip (SoC), a működéséhez szükség egy I/O hubra is, helyigénye miatt okostelefonokba még akkor sem lenne igazán alkalmas, ha a fogyasztása elég alacsony lenne. A tabletekben viszont nagyobb a rendelkezésre álló hely, itt nem jelent problémát az "AMD HD Tablet" platform kétchipes felépítése, illetve nagyobb kapacitású akkumulátorok is beépíthetők.

Windowsos tabletekbe

Akár az Android x86-os verziója is futhat az AMD Fusion Z-01-alapú tableteken, de a vállalat érthető módon kimondottan a windowsos készülékekre koncentrál. A Microsoft operációs rendszere alatt a két Bobcat mag és az integrált GPU akár még újabb játékok futtatását is lehetővé teszi a kijelző natív felbontásán, külső kijelzőre kapcsolva pedig az 1080p videók sem jelenthetnek gondot.  Emellett olyan teljesítményigényesebb feladatok végrehajtása is lehetséges, amelyek egy ARM-alapú tableten nem vagy csak nagyon lassan végezhetők el.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A windowsos tabletek előnye még, hogy az asztali gépeken és noteszeken megismert és elterjedt alkalmazások változtatás nélkül működnek rajtuk, például a Microsoft Office, illetve hogy bármilyen USB-s perifériát közvetlenül kezelnek. Ezzel együtt kérdés, hogy a piacon mekkora igény lesz a Windowst futtató tabletekre, amelyek nehezebbek és nehézkesebbek az ARM-os társaiknál, rövidebb akkuidővel bírnak és a rajtuk futó operációs rendszer és az alkalmazások egyértelműen nem érintéses vezérlésre készültek, még akkor sem, ha használhatók ujjal is.

MSI Windpad 110W

A Fusion Z-01 azonnal elérhető, a tajvani rendezvényen látható az első tablet is, amelybe bekerült: ez az MSI Windpad 110W. A Windpad 110W egy 10 hüvelykes, 1280x800 pixeles IPS kijelzővel rendelkező tablet, amelyen Windows 7 Professional operációs rendszer fut. A készülékházban 2 gigabájt DDR2 rendszermemória, 64 gigabájt flash memória, fényérzékelő és gyorsulásérzékelő is helyet kapott, a csatlakoztatási lehetőségek: HDMI, USB, 802.11b/g/n szabványú Wi-Fi és SD-kártyaolvasó. A 850 grammos készülék több mint 6 órán át működhet egy feltöltéssel, ígéri az MSI.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról